Skip to content

Vecka 6 – Koh Lanta

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Det är inte utan anledning man känner sig riktigt stolt över att vara en Sanukare en dag som denna! Ännu en gång har alla våra barn med familjer och pedagoger visat prov på härligt samarbete och gemenskap! Vilken aktivitet det var på den stora insamlingsdagen till förmån för Children of the Forest, eller hur?

Ett stort tack till eleverna som visat stort engagemang i förberedelserna och som ansvarsfullt tog hand om de olika aktiviteterna. Det fanns många stationer som bowling, innebandy, tvålprickning, levande enarmad bandit, ansiktsmålning, bingo, vattenlek, gissa antal, godisringar, fiskedamm och mycket annat roligt. Vi hade även ett stort lotteri med många fina priser, som barnen sålt lotter till även på sin fritid. Vi vill också rikta ett stort tack till alla föräldrar som på olika sätt bidrog till den trevliga eftermiddagen som inbringade hela 51 668 THB! Dessutom fick vi in mycket kläder, leksaker, husgeråd mm i vår insamling. Vi tar tacksamt emot saker även fortsättningsvis, om ni vill lämna något innan ni lämnar Koh Lanta. Säg bara till, så visar vi var ni kan lägga sakerna.
Det märktes på barnen att de tyckte det kändes bra att kunna hjälpa andra barn och att man tillsammans kan göra skillnad!

Alla hjärtans Dag tis 14.2
Nästa tisdag firar vi Alla hjärtans Dag på Sanuk. Vi kommer att uppmärksamma dagen på olika sätt i grupperna. Det vore fint om alla barnen på förskolan, barnklubben och skolan hade på sig någon röd eller rosa överdel denna dag.

Sportlov vecka 8
Vi passar på att påminna om sportlovet som närmar sig vecka 8. Alla elever som går 12 veckor eller mer på skolan, samt långtidslärarna, är lediga.

Morgonsamlingarna
Det har kommit fler nya elever och två lärarstuderande, Adisa och Blazena, till skolan i veckan. De kommer att göra sin lärarpraktik hos oss i fem veckor. Vi hälsar alla nya välkomna till oss på Sanuk – Svenska skolan Thailand. Vi har även sagt hej då till några av våra elever och Marie M. Vi önskar er en trevlig hemresa och hoppas att få återse er i framtiden!

Det stående inslaget RAR har naturligtvis genomsyrat morgonsamlingarna men även skoldagen i stort. Vi har bl a haft massagesaga och alla barn har prickat in var de bor på en stor nordisk karta. Kul att se att vi kommer från hela Sveriges avlånga land och även från Norge och Danmark.

Thailandstema: Mangroveutflykt och blomtillverkning
På temat denna vecka har Sri hjälpt oss och visat hur vi kan vika blommor utav blad. Oj, så tålamodsprövande det var. Men efter ca 30 minuters koncentration kunde alla göra sina egna blommor. Blommorna band vi sedan ihop till buketter. Det var jättekul att lära sig något nytt som blev så fint!

Mangroveutflykten som en annan temagrupp gjorde var en upplevelserik stund. Vi åkte i en Longtailboat lugnt och stilla med strålande sol tills vi kom till mangroveträsket med massor av apor. Vi var några som skrek och tjoade när en apa hoppade upp på vår båt och ville ha våra bananer! De som ville fick även hålla i en krabba. Väl hemma skrev vi om vår utflykt och satte in bladet och en bild i vår Thailandsbok. Ännu ett fint minne för livet!

Förskolan/Barnklubben

Vilken fantastiskt fin vecka vi har haft med glada barn (och fröknar) fulla av arbetslust och energi. Vi har så roligt tillsammans! Den här veckan hälsar vi fem nya barn välkomna till oss på Sanuk.

I veckan hade vi en underbar utflykt till Klong Kong stranden. Vi åkte med skolbussen och när vi kom fram började äventyret med att utforska området. Det fanns många snäckor, koraller och eremitkräftor, så spännande! Stort tack till farmor Anita som följde med oss! I torsdags skrev och ritade vi om det vi varit med om.

Temaarbetet är i full gång och vi har fortsatt arbetet med elefanten och det blir fantastiskt fina arbeten. Barnen i förskoleklassen har skrivit ett brev till Ingeborg där de svarat på alla hennes frågor om landet Thailand. Vi önskar förstås att hon snart ska besöka oss igen!

Leklusten är stor bland barnen och det är ju härligt. Många barn tycker om lego och när barnen bygger gäller det att kunna samarbeta och det klarar de bra. ”Under hökens vingar” är en annan populär lek som barnen leker i vår Sala. Barnen är duktiga på att följa regler och klarar nu helt själva att sätta igång leken.

Under veckan har vi förstås förberett vår station som vi hade ansvar för under vår insamlingsdag till Children of the Forrest. Barnen fick skapa fantasifulla fiskar till vår Fiskdamms-station. Hoppas att det nappade bra under torsdagen!

Tisdag 14.2 kommer vi att fira ”Alla Hjärtans Dag” och då vill vi att alla barn har på sig en röd eller rosa tröja! Onsdag 15/2 ska vi i Barnklubben och Förskolan till templet på ett besök.

Förskoleklass
Vilken härlig utflykt vi hade till Klong Kong. Det fungerade bra, alla var nöjda och trötta när vi åkte hem. Bara det att få åka med skolbussen var ett äventyr. På stranden letade vi efter strand fynd och vi badade länge tillsammans med ett hundratal riktigt små fiskar. Av strandfyndet gjorde vi sedan fina fönster dekorationer.

I språklek har vi börjat prata om fonem, att ord består av olika ljud. Vi har även skrivit brev till Ingeborg. I brevet skrev vi ner allt vi visste om elefanter så att hon skulle få veta mer om dem. Under mattelek passen har vi pratat och arbetat praktiskt med vikt. Begreppen var jämföra, lätta och tyngre.

I bild har vi målat fina fiskar till fiskdammen, som vi hade under Children of the forest-dagen. Barnen har blivit duktiga på att massera. Fråga dem gärna om de vill massera vädersagan på er.Barnen gillar att röra på sig så vi varvar arbetet med dans, rörelsesång, yoga och lekar.

På tisdag den 14/2 är det Alla hjärtans dag. Då ska vi göra ett stort hjärta av alla på Sanuk. Det vore fint om alla hade något rött eller rosa på sin överdel.

Åk 1-3
Denna vecka har vi arbetat vidare med det svenska språket. Vi har utvecklat ordet fantasi. Eleverna har satt ord på fantasi, fantiserat kring föremål och händelser. Vi har fantiserat ihop varsin fantasihuvudprydnad som vi sedan arbetat vidare med.

På matten har vi arbetat vidare med mönster och tittat efter symmetri. Vi har tittat i naturen på blommor och på andra saker runt omkring oss. Vi har även börjat med veckansproblem där vi tränar oss på olika strategier för att ta oss an och lösa matematiskaproblem. Det tränas också på olika tabeller. Några gnuggar addition och subtraktionstabellerna och några jobbar med multiplikationstabellerna. Vi tränar med praktiskt material och olika spel.

Vi arbetar vidare med vårt material område i No. Nu sorterar vi på olika sätt och tittar på vad som går att återvinna. Vi undersöker också vad olika saker är gjorda av.

Åk 4-6
Denna vecka har det hos 4-6orna arbetats fokuserat med många olika uppgifter. Långtidsbarnen har bland annat fortsatt fördjupa sig i historia och fysik. I veckan har vi läst om vikingarnas resor, runskrifter och om Birka. På fysiken har vi pratat om vad elekticitet är och vad som leder ström. Nästa vecka fortsätter vi med fler experiment kring detta.

Vi har arbetat vidare med läsförståelseuppgifter. Nu läser vi faktatexter och söker fakta ur dessa. Det märks att barnens läsning har utvecklats mycket under året. De tycker om att läsa och är duktiga på att tipsa varandra om bra böcker. De har fått berätta om den bok de läser just nu för de andra i gruppen. Flera i gruppen har också skrivit bokrecensioner.

På engelskan har vi läst texter som innehåller många dialoger. Vi har övat oss på att läsa med inlevelse för att förstärka budskapet. Vi har övat parvis och tillsammans i större grupp.

Åk 7-9
Eleverna går lite stelbent denna vecka, efter en riktigt jobbig idrottslektion med styrketräning på stranden. Lektionen avslutades med vattenpolo i poolen.

Det har varit en hel del samarbetsövningar då eleverna har planerat sina aktiviteter till Children of the Forest-dagen. Be dem gärna berätta hur de har medverkat i denna planering och hur de tycker att samarbetet har gått.

I övrigt har det arbetats med bl a engelska, spanska, tyska och lästs texter från antiken
Hoppas ni alla får en händelserik helg!

Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk