Skip to content

Vecka 4 – Koh Lanta

Veckobrev 4 – Koh Lanta

Vilken lycka och förmån det är att få arbeta med alla Sanuks härliga barn och ungdomar med familjer! Varje vecka bjuder på så många guldkorn tillsammans! 

Morgonsamlingarna
RAR-övningar är en naturlig återkommande aktivitet varje vecka på våra morgonsamlingar. (Respekt för andra – Ansvar för sina handlingar – Respekt för sig själv) Det är också något som vi vill ska genomsyra allt på vår skola.

Vi har i veckan även uppmärksammat det kinesiska nyåret på skolan. Barnen fick höra sagan om hur åren fick sina djurnamn. Sedan fick eleverna arbeta i grupper och öva inför redovisningen. På storsamlingen i torsdags fick föräldrarna och syskonen lära sig även de mer om vad som är karaktäristiskt för varje djur. Varje årgång redovisade sitt djur och dess egenskaper. Vilket djur man är beror på vilket födelseår man har, i år är det Drakens år.

På samlingarna har vi sagt hejdå till några elever och tackat för den fina tiden tillsammans. Vi har delat ut deras fina Thailandsböcker och många kramar. I veckan har vi även hälsat nya kamrater välkomna till oss!

Thailandstema: Islam och smycken
På tisdagarna kan man känna en extra stor spänning i luften! Tisdageftermiddagens Thailandstema är en av veckans många guldkorn. Alla skolbarnen deltar i olika aktiviteter för att lära sig mer om den thailändska kulturen. Två av veckans sex aktiviteter var genomgång av islam och smyckestillverkning.

En av grupperna fick lära sig mer om islam, då ca. 80% av Koh Lantas befolkning är muslimer. Först fick alla berätta vad de redan visste om islam, vilket var en hel del! Därefter hade vi en genomgång där vi pratade om likheter mellan islam och kristendomen samt islams fem pelare. Nästa vecka bär det av till en moskè för denna grupp.

Ett annat tema var att lära sig tillverka armband. En sak som ofta köps när man är här. Eleverna fick välja mellan olika tekniker, band och pärlor. Många valde att arbeta med tekniken makramé. Det är viktigt att vara uppmärksam så man får öglan på rätt sida så inte armbanden vrider sig. Koncentrationen låg verkligen i luften. Härligt jobbat!

Studiedag fre 3.2
Nästa fredag är alla barnen på Sanuk lediga, då det är studiedag för lärarna.

”Children of the forest”-dag tor 9.2
Torsdag 9.2 mellan kl 12.30 – 15 kommer vi att ha vår årliga välgörenhetsdag på skolan. Under denna eftermiddag kommer vi att samla in pengar till organisationen ”Children of the forest”, som hjälper burmesiska flyktingbarn och kvinnor i norra Thailand. Det kommer att finnas många olika aktiviteter som lotteri, fiskedamm, ansiktsmålning och tävlingar av olika slag. Barnen på skolan kommer att sälja lotter till vårt fina lotteri, så håll utkik! Lotteriet har fina priser från lokala företag på ön och privatpersoner.
Vi kommer även att ha en insamling av saker.Om ni har leksaker, kläder, husgeråd mm som ni vill skänka, tar vi tacksamt emot det under denna eftermiddag eller annan tid.

Förskolan/Barnklubben
Vi på förskolan och barnklubben har haft ännu en underbar vecka tillsammans! Det har varit full fart på leken och en av barnens favoritlekar just nu utomhus är restaurang-leken. På vår gård bjuds på vilken mat och dryck man vill. När barnen leker denna lek tillsammans tränar de sig i samarbete och många matematiska begrepp blir tydliga i samtalen. De resonerar och lära av varandra på ett lustfyllt sätt. ”Hur många hamburgare vill du ha? Ska du ha en hel eller en halv melon? Vill du betala med baht eller i kronor? Du kan dra ditt bankkort här och slå in din pinkod i kassan…” Gissa om det är härligt att se och höra hur fantasin flödar!

I veckan har några av barnen från barnklubben och förskolan varit på utflykt till Mangrove träsket. Vi såg vinkkrabbor, slamkrypare och apor. Tack alla föräldrar som var med vår roliga dagsutflykt!
Vårt thailandstema går vidare och den här veckan hade Ingeborg skrivit ett brev till oss. Hon hade stött på några djur som hon behövde vår hjälp för att reda på vad det var. Vi visste förstås att det var apor och alla har målat och dekorerat fina apmasker. Vi har sjungit sånger om apor och vår favoritsång är nog ”Skala banan” eller ”Skala Glouai” , när vi sjunger på thai. 🙂

5-åringarna och förskoleklassen har haft yoga, lekt samarbetsleken ”Banankull” och lärt oss en ny dans , som vi kallar för ”Kroppsdelsdansen”, så roligt! I veckan har vi förstås badat i vår pool, svalkande och skönt! Idag säger vi”Hej Då” till tre av våra barn på Barnklubben och önskar dem lycka till i Sverige!

Förskoleklass
Denna vecka har vi pratat om ord och meningar. Vi har jobbat praktiskt, med att meningar kan innehålla olika många ord och att när man skriver meningar ska det vara ett mellanrum mellan varje ord. Vi har också pratat om långa och korta ord. I mattelek har vi varit räknedetektiver och spanat efter olika saker mellan 1-10. Nu kan alla räkna till 10 på thai. Inte illa, eller hur?

Vi har ritat våra favoriter här i Thailand. Vilken mat, frukt, djur osv. som vi tycker bäst om när vi är här. På onsdagen var alla på utflykt en del var till Mangroveträsken och en del var till stranden. När vi sedan träffades vid lunch var alla mycket nöjda och hade mycket att berätta om.

Vi har provat på att göra charader. Alla var bra på att både visa och att gissa charader. Nu har alla en ”händelsebok”som vi jobbar med ibland. Vi har under vårt temarbete fått ett brev av Ingeborg, hon som var på väg till Finland. Nu hade hon stött på apor och ville veta mer om dem.Yoga, lekar, sånger, ramsor, idrott och lekpass har vi också hunnit med. Våra veckor är fyllda med arbete, lek och glädje.

Åk 1-3
Oj, så flitigt det jobbas på! Det är härligt att få vara en del av dessa ansvarstagande och vetgiriga elevers dag. Nu har fler och fler kontakter knutits och det finns kompisar i flera grupper. På rasterna leks det kafé, barnhem, jage, det spelas kort, volleyboll, ritas och pojas, så påhittiga barnen är. I poolen tränar vi olika simtekniker med hjälp av våra flytkolvar. Det är viktigt att vara ordentligt säker i vatten och att kunna simma riktigt bra.

Vi arbetar vidare med språkmedvetenhet och har läst, skrivit och löst gåtor denna vecka. Vilka kluriga svar det är ibland! På engelskan har vi arbetat vidare med våra kroppsdelar. Här har vi lekt, pratat, skrivit och sjungit. På thai har vi övat vidare på siffror, färger och frukter. Vi tränar oss i att prata med varandra där vi frågar hur vi mår och vad vi heter. Fortsätt nu att våga och prata thai utanför skolan.

Åk 4-6
Det har varit en intensiv vecka i grupperna. Det märks att barnen nu kommit igång med sina planeringar och andra arbeten ordentligt. Nu går det undan…! I veckan har det fördjupats i många NO och SO områden. Det har handlat om världens resurser och befolkning, europeiska länder, magnetism och vikingatiden.
Det ska bli roligt att få höra redovisningar om dessa olika arbetsområden lite längre fram.

Det märks att många av eleverna passar på att läsa, precis som föräldrarna, mer här än hemma. På skolan finns många bra böcker för olika åldrar. Det är roligt att se hur läsningen förbättras med regelbunden läsning. Våra mysterieböcker är populära. I veckan har vi skrivit inledningar till våra egna detektivberättelser.

Åk 7-9
Denna vecka har idrotten bestått av olika bollspel som killerball och spökboll. Frisbee har också stått på schemat. Vi har övat på olika sorters kast, höga och låga, med frisbeen.

Några elever har arbetat flitigt med träslöjden. De har gjort en planering, inhandlat material och denna vecka har själva arbetet satt igång. Det slipas, sågas och borras. Vi väntar med spänning på resultaten.

Trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk