Skip to content

Veckobrev v.36 2022 – koh Lanta

Veckobrev v. 36 – Koh Lanta   

 

Vi har haft besök av konstnären Sam, som har lärt oss att göra vaxbatik, många fina mönster, motiv och färger blev det! Det var jättekul att göra det här thaitemat alla tillsammans från barnen i förskolan till årskurs 3 på gymnasiet – GEMENSKAP!

Nu på tisdag får vi besök av Marieke från Lanta Animal Welfare. Hon kommer att lära oss att tillverka hundleksaker från gamla trasiga T-shirts. Om ni har några gamla trasiga lakan, handdukar eller kläder får ni gärna lämna in dem till Animal Welfare, som använder tygerna till djuren. 

På torsdag den 15 september går den traditionella Lantajoggen av stapeln, efter två års uppehåll pga pandemin. Välkomna att vara med på uppvärmning och gå-lunka-löp max 2 km på stranden. Samtidigt har vi en insamling till förmån för Lanta Animal Welfare. Vi träffas på Sanuk 08.30 ombytta och klara och fyller på vattenflaskor och strosar ner till stranden, där vi kommer att möta elever, personal och föräldrar från Lilla svenska skolan, som också är med på Lantajoggen. Vi får banan och vatten vid målgången och sedan går vi och tar ett dopp i poolen innan skoldagen fortsätter som vanligt. 

Här kan man läsa mer om LAW: https://lantaanimalwelfare.com/

Förskolan Looma 

Vi fortsätter med vattenfokus och det blir minst ett ombyte/dag. Den här veckan har vi främst städat skolgården med vatten, men också hällt och samlat vatten i vår vattenlabyrint. Vi jobbar också med rörelselekar, sång, siffror och bokstäver tillsammans med eleverna i Boo. Pyssel och målning med vattenfärger och att försöka bygga torn ända upp till taket har vi också hunnit med. Vi har varit på stranden med Boo-barnen och lekt banankull, spelat strandtennis och simmat i poolen – barnen är riktiga delfiner i vattnet!

F-3 Boo

I veckan hälsade vi vår nya klasskompis välkommen. Barnen har turats om att vara faddrar och det har de varit jätteduktiga på. I klassrummet har vi börjat få riktigt bra arbetsro trots att alla ibland jobbar med olika saker. Som bekant pågår valrörelsen för fullt i Sverige så självklart har även vi jobbat lite med det. Vi har tittat på Lilla Aktuellt om valet och pratat om hur det går till. Barnen har även fått utöva demokrati genom att rösta flera gånger om olika saker.

Bangkok/Sofia Distans och Krabi/Hermods

Den här veckan har eleverna fortsatt arbeta på flitigt i sina olika ämnen och lyckats få in en hel del inlämningsuppgifter. På de längre måndags- och onsdagseftermiddagarna fokuserar eleverna främst på de praktisk-estetiska ämnena (bild, musik och slöjd) och den här veckan har det både skapats lerfigurer och sjungits en hel del. För Sofia Distans-eleverna har vi fokuserat lite mer på att göra en tydlig planering i början av veckan, så att vi fördelar alla skoltimmar på ett bra sätt utefter varje ämnes timplaner. Planering och studieteknik kommer vi fortsätta att arbeta med så att vi hela tiden försöka ligga i fas i varje ämne.  I övrigt har vi haft friidrott nere på stranden, där längdhopp och kula stod på schemat. Istället för att stöta kula så använde vi oss av en kokosnöt vilket gick väldigt bra det också!

 

IDROTT: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt, man behöver inte ha skor. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott.

Idrott och pool på onsdagar:  Årskurs 1-3 rum Boo 

Idrott och pool på onsdagar: Årskurs 7-9 rum Bangkok

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och  Instagram  sanuksvenskaskolanthailand

Checka gärna in hos oss på Fb, gilla och dela våra inlägg på sociala medier.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2023.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen, simskolan eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er alla en trevlig helg och vi ses igen på måndag 

alla vi som jobbar på Sanuk

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön i en hållbar riktning…

 

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

 

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs dom ner. Ibland eldas dom. MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns t.o.m en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar och hårdplast i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – ifrågasätt! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra strandstädningar,

tillhandahålla och använda återanvändningsbara vattenflaskor och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee.

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar utveckling och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

 

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en kompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. 

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampoo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dom i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls. Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem 😉

 

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör helt och hållet.

Lämna dina begagnade/urvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du betalar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pappersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dom.

Miljövänliga och lokalt tillverkade tvålar, schampo och diskmedel säljs på ReCycle på Long Beach. Där kan man även hyra cykel eller e-cykel – som ju kan vara ett alternativ till motorbiken.

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite. Ifrågasätt. Visa att det är viktigt. Bojkotta inte, försök istället påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en lösning, men tro att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.

 

….scrolla nu vidare för att läsa om alla aktiviteter som finns för barn på Koh Lanta

 

Aktiviteter för barn och ungdomar på Koh Lanta läsåret 2022/2023

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många stränder där man kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Fotboll Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lanta på onsdagar runt 16.30. Det är bara att dyka upp och köra igång den traditionen för föräldrar med fotbollssugna barn, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med.

 

Thailändska barn brukar samlas på Klong Dao för att spela fotboll varje dag runt 17.30  nedanför Sha Da och nedanför Banana beach resort. Det är bara att dyka upp och hoppa med och spela för den som vill. 

 

Här är ett axplock av de organiserade aktiviteter som finns just nu för barn och unga på Koh Lanta;

 

ASA Lanta strax söder om Klong Nin 

Kreativt skapande, hantverk och utbildning, fika 

Thai and international students gain practical skills and know-how by hands on learning in an earthen village and tropical food forest as classroom.

osäkert om de har öppet just nu, men de finns på Fb och man kan skriva och fråga på engelska

 

Besök konstnären Sam i Saladan (till vänster i T-korset) och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

Besök Lanta Animal Welfare på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

Besök Kung shop i Saladan och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken.

Ej öppet ännu

 

Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. PADI:s ”bubblemaker”program kommer ge dina barn en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

 Oasis Yoga Bungalows har Kids yoga som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder.

Har ännu inte öppnat

 

Thaiboxning för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort varje vardag klockan 15.00 (för vuxna 16.00) Long beach 

Lanta MuayThai Complex håller till på Klong Dao. Handskar finns att låna. 

 

Idolkvällar på Malee Higlands-håll utkik på deras Fb för aktuella dagar och tider

 

Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  på måndagar till fredagar mellan 14.15-15.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt, anmäl via hemsidan. 

Öppnar i januari 2023