Skip to content

Veckobrev v. 3 – koh Lanta

Veckobrev v. 3 – Koh Lanta 

 

Vilken underbar känsla att vara i gång på riktigt igen. Skolan fyller på med barn och elever och stämningen är på topp. Stor hjälper liten, stor leker med liten och alla leker/umgås med varandra över åldersgränserna och det skapar en sådan härlig stämning på skolan. Allt är sanuk så det förslår.

Vi har haft förmånen att återigen kunna spela tennis med ypperliga instruktioner av Stefka vilket vi tackar mycket för. Sanuks simskola är också i full gång med vår fantastiska “sim-Anna” som nog snart kan kalla poolen på southern lanta för sin egen efter alla år och alla barn som lärt sig simma i den.

Den stora renovering av salorna som vi gjorde under sommaren och målningen av skolgården under jullovet har varit ett verkligt ansiktslyft för utemiljön och vi tycker att det är så himla fint. Nu fortsätter vi med att få in ännu mer grönska på skolgården. 

Vi är så glada att få vara i vår fina miljö på koh Lanta och Sanuk och nästa vecka väntar vi på fler kompisar som är på väg ner till oss och de/ni är varmt välkomna.

Ha en fin helg och en härlig kommande vecka.

/Rektorn (Johannes)

Förskolan Looma och Chang

Under veckan har vi haft Thaitema andehus. Vi gick på utflykt och tittade på 4 st andehus.De såg alla lite olika ut,  många var av guld. Barnen fick också höra på en teater hur det går till när man ska bygga ett andehus och hur man gör i Thailand. Vi ritade egna andehus i våra Thaiböcker.  På stranden lekte vi Bro bro breja och lekte med sand leksakerna. Vi har haft gympa med  bla. Gympa jill och Roboten. barnen tycker om att måla med vattenfärger vi har  gjort fiskar som ska bo i vårt hav  på avdelningen. På samlingen har vi räknat med snäckor, gjort samarbetsövningar och byggt olika former kvadrat, cirkel mm.  Veckan avslutas med pool lek och vattengympa.

Nåck, Gåbb, Boo

Den här veckan har vi tagit emot nya elever, kul med fler kompisar. Vi leker lära känna lekar, tränar på varandras namn och gör samarbetsövningar. Det är viktigt att snabbt komma in i gruppen och bli en i gänget.

Barnen har jobbat flitigt med sina planeringar. Tränar på bland annat klockan,siffror, bokstäver, ljud, multiplikation, texter och återberättande text.

På idrotten lekte vi lekar. Vi tränade på att räkna till tio på thai genom att leka fisknätet. Vi hann med lite “Svarte Petter” innan vi gick till poolen för att svalka av oss lite.

Som ett litet gemensamt ThaiTema så gick vi och besökte några olika Andehus i skolans närhet.

Som en trevlig och fartfylld avslutning så hade vi sångsamling med vår sångfågel snyggAnna i Salan. Där fick eleverna också ledtrådarna till veckans POW.  Ledtrådarna: Nutida drake. Kluven tunga. Skolpoolen.

Hua Hin, Krabi

Nu ett par veckor jobbar vi med multiplikationstabellen , algebra och problemlösning.  Några elever gnuggar almanackan och månaderna. I svenskan har vi arbetat med dikter, stafettskrivning samt läsförståelse. På idrotten jobbade barnen hårt med styrketräning. På bildlektionen har de målat strutsar och storögda vattendjur. 

Bangkok, Surathani

Den här veckan har vi utöver ett flitigt skolarbete fått lektioner i Tennis och i Yoga. Under Yogan så har vi också snabbt gått igenom hur Siddharta Gautama blev Buddha. 

Nu har skolan i Sverige dragit igång och det betyder att våra svenska lärare har lagt ut mer arbetsuppgifter till oss här i Thailand. Bl.a Romarriket i Historia, Grammatik i Svenskan och Engelskan, Sofia Distans elever har också börjat att träna på Thailändsk traditionell dans. En del av eleverna har utökat sina ordförråd med glos-läxor i språken.

 

IDROTT: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott.

Idrott och pool på tisdagar:  Årskurs 1-3 rum Nåck, Gåbb och Boo med lärarna Karin, Lovisa och Anna W.

Idrott och pool på onsdagar: Årskurs 4-6  rum Hua Hin och Krabi med lärarna Maggan och Marie M

Idrott och pool på torsdagar: Årskurs (6-) 7-9 rum Bangkok och Surathani med lärarna Andre och Peter. Det kan bli extra tillfälle också måndagar.

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och  Instagram  sanuksvenskaskolanthailand

Checka gärna in, gilla och dela våra inlägg  sociala medier.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

 

Vill ni anmäla till ny period, barnklubb, simskola, skolskjutsen eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2022.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi önskar er alla en trevlig helg och vi ses igen på måndag 

alla vi som jobbar på Sanuk

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön i en hållbar riktning…

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs dom ner. Ibland eldas dom. MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns t.o.m en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar

 

 och hårdplast i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – ifrågasätt! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra strandstädningar,

 

tillhandahålla och använda återanvändningsbara vattenflaskor och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee.

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar utveckling och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

 

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en k

 

ompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. 

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampoo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

 

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dom i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls.

Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem

 

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör.

 

Lämna dina begagnade/utvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du pröjsar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pa

 

ppersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Vägrar dom så köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dom.

Miljövänliga och lokalt tillverkade tvålar, schampo och diskmedel säljs på ReCycle på Long Beach. Där kan man även hyra cykel eller e-cykel – som ju kan vara ett alternativ till motorbiken.

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite. Ifrågasätt. Visa att det är viktigt. 

 

Bojkotta inte, försök istället påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en lösning, men tro att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.

 

….scrolla nu vidare för att läsa om alla aktiviteter som finns för barn på Koh Lanta

 

Aktiviteter för barn och ungdomar på K

 

oh Lanta vårterminen-22

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många stränder där man kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lanta på onsdagar runt 16.30. Det är bara att dyka upp, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med.

 

Här är ett axplock av de organiserade aktiviteter som finns just nu för barn och unga på Koh Lanta;

 

ASA Lanta strax söder om Klong Nin 

Kreativt skapande, hantverk och utbildning, fika 

Thai and international students gain practical skills and know-how by hands on learning in an earthen village and tropical food forest as classroom.

From 1 p.m – 4 p.m.

Saturday from 9-15 years old 

Sunday from 2-8 years old

 

Besök konstnären Sam i Saladan (till vänster i T-korset) och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

Besök Lanta Animal Welfare på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

Besök Kung shop i Saladan och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken.

.

 

Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. PADI:s ”bubblemaker”program kommer ge dina barn en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

 

På Onsdagar klockan 14.30-15.15 har Oasis Yoga Bungalows Kids yoga som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder.

 

Thaiboxning för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort, Long beach och på Lanta MuayThai Complex på Klong Dao. Handskar finns att låna. 

 

Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  på måndagar till fredagar mellan 14.15-15.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt, anmäl via hemsidan.