Veckobrev v. 48 – Koh Lanta        

 

THAITEMA

Fredagen bjöd på stort thaitema och storsamling i ett-vi fick vara med om en munkceremoni på Sanuk. Det var en traditionell buddhistisk munkceremoni där skolan och alla som närvarade blev välsignade av munkarna-en unik kulturell upplevelse. Ceremonin pågick en stund och vi fick därmed också möjlighet att träna på uthållighet, tålamod och kanske lite meditation. Av respekt för munkarna skulle man inte bära färgen orange (det är munkarnas färg) och man skulle ha på sig kläder som täckte axlar och knän, samt tänka på att inte vända fotsulorna mot munken(!). Vi fick alla välsignade lyckodroppar av vatten skvätta på oss och några fick en rejäl vattendask i huvudet av munken, STOOOR lycka.

Veckan bjöd också på ett spännande besök av illustratören Maria Sann som illustrerat flera barn/ och ungdomsböcker.

LEDIGHET Om ditt barn behöver vara ledig för att t ex delta i ett sportevent eller för en resa-meddela ditt barns lärare i förväg.

Om man vill köpa egna pojor är det bäst att göra det hos Pex Pois inne i bazaren i Saladan, det ligger mitt emot Sam Batik.

Läs längre ner i veckobrevet om vilken dag för idrott och pool som gäller framöver för just ditt barn.

Kom gärna några minuter tidigare  på morgonen eftersom samlingen börjar prick halv 9 och då ska alla barn ha lämnat vattenflaskor och väskor vid klassrummet, sitta på plats i salan eller i klassrummet och alla föräldrar ska ha lämnat skolgården. Ni får mer än gärna stå kvar och prata med varandra, men inte inne på skolgården eftersom ljuden och surret från pratet stör ljudet inne i salan och morgonsamlingen. Tusen tack! 

LUCIA på tisdagen den 13 december har vi storsamling och Luciafirande i ett på morgonen, välkomna klockan 08.30. Lanta Cinema har också bjudit in till Luciafirande klockan 18.30 på kvällen, där kommer vårt Luciatåg också att framträda. Alla är välkomna dit och det är ett fint sätt för oss att dela med oss av vår svenska Luciatradition till thailändare och andra besökare och bofasta på ön. Lanta cinema kommer att ordna lussefika och de planerar att visa Frozen 2 efter Luciaframträdandet. 

JULAVSLUTNING Torsdagen den 22 december har vi först vanlig skoldag till klockan 14.00, eleverna kommer sedan tillbaka till skolan 18.00 för julavslutning i salan, efter det vandrar vi tillsammans i ett fackeltåg på stranden mot måle t:-fire show och önskar varandra God Jul. Ni föräldrar är med och håller koll på era egna barn från klockan 18.00 på skolgården. Eleverna är sedan komplediga på fredagen den 23/12.

 

Förskolan Loma

Denna veckan har vi börjat att öva olika frukter på Thailändska.Vi började med ananas som heter Sapparot. Vi hade samarbetsövning där barnen två och två fick använda olika material för att göra en ananas. Sedan har vi börjat prata om melon- dtäng mo, vindruvor-angon och banan -gluai.Vi har fått ny sand i sandlådan ,så vi har lekt mycket restaurang i lek salan!!Vi övar lucia sångerna både i storsamlingen på torsdagar tillsammans med alla elever på skolan och på våra Loma samlingar.

Vi lekte även i vår jätte sandlåda på stranden där det både byggdes slott, letades krabbor, spelas strand tennis och kastades frisbee!!

 

F-3  Gåbb, Nåck, Boo, Ling

Vi tackar Maria som var här på samlingen och berättade om sitt arbete som illustratör. Barnen har efter besöket blivit inspirerade och arbetat med att illustrera olika berättelser. 

På idrotten hade vi olika bollsporter samt vattengympa i poolen. Vi har tränat lite på thailändska ord och lärt oss några frukter och att räkna till 10. 

 

4-6 Hua Hin, Krabi

Vi fortsätter att arbeta med våra olika planeringar och olika ämnesområden. I SO är Medeltiden, Vasatiden och Frihetstiden är dominerande för de äldre eleverna. Det skrivs mycket, alltifrån skräcknoveller till faktatexter om Thailand. Flitens lampa lyser! I Krabi har Naturen på vintern samt Sveriges landskap, sjöar och hav varit i fokus för många elever. 

På idrotten var det Capture the flag som gällde med efterföljande bad och synkroniserad simning i poolen.

I Krabi och Hua Hin fortsätter vi våra gemensamma avslutningar varje dag med sång eller lite prat om RAR.

 

7-Gy Bangkok/Sofia Distans, Trang/Hermods gymnasium och Surat Thani

Den här veckan har Sofia Distans-eleverna sett över sina planeringar extra noggrant och vi har skapat checklistor på allt som måste hinna bli färdigt innan jullovet. Nu börjar det närma sig slutet av terminen och det märks extra tydligt – ingen tid får gå till spillo! Fokuset har varit mycket bra även den här veckan både inne klassrummen Surat Thani, Bangkok och Krabi. Det har målats “symboliska träd” i bilden, broderats i slöjden och på idrotten har vi fortsatt med tema bollsporter (med volleyboll, tennis och bordtennis). Kluriga matteproblem har diskuterats i Surat Thani och mycket tid har lagts på bokanalyser i svenskan inne i Bangkok. Den här veckan säger Surat Thani hejdå till Simon och vi hälsar Saga och Alva välkomna v.49. Vi fortsätter att kämpa på ett tag till – snart jullov! 

                                                                                                                                                                                                                                                                     IDROTT och POOL: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt, man behöver inte ha skor. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott samt vara insmorda med solskydd.

Idrott och pool på måndagar: F-3 Evas och Lovisas grupper i Gåbb och Nåck. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på onsdagar:  F-2 Annika och Ann-Maris grupper i Boo och Ling. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på onsdag v. 46: Årskurs 7-9 rum Bangkok och rum Sura Thani med Lisa och Jenny. Gå direkt 08.30 från skolgården.

Idrott och pool på torsdagar: Årskurs 4-6 rum Hua Hin och Bangkok med Daniel och Linda. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på fredagar: Förskolan Loma med Åsa och Anette. Börja dagen med samling i Loma.

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och på Instagram  sanuksvenskaskolanthailand.

Vi blir jätteglada om ni vill hjälpa oss genom att checka in hos oss på Fb, tagga, gilla, kommentera och dela våra inlägg på sociala medier, tusen tack.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2023.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen, simskolan eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se