Veckobrev v. 43 – Koh Lanta   

 

Veckan inleddes med FN-dagen, som vi sedan har fortsatt att uppmärksamma hela veckan genom samarbeten kring barnkonventionen. Eleverna berättade om sitt arbete inför föräldrarna igår, torsdag. Ett sådant bra tillfälle att arbeta tillsammans över åldersgränserna och att öva på att tala inför en större grupp. Lite pirrigt, men  avspänt ändå och så kul att få applåder!

 I tisdags  hade vi thaitema Muay Thai – på Lanta Complex, det var både svettigt och roligt!

Oasis har gratis kids yoga imorgon lördag klockan 11 för barn i åldern 6-10 år.

Veckans strandstädning blir på Secret beach. Start från Lanta Lazy Days Bungalows & Restaurant på Relax bay. Tid kl 16.00 på söndag 30/10. Ta med en flaska vatten.

Nästa vecka är det v. 44 och det betyder HÖSTLOV. Vi ses igen på måndagen den 7 november klockan 08.30. Då kommer det att vara många nya lärare och elever här och vi går in i en ny fas-högsäsongen!

Vi ändrar dagar för idrott och pool, läs längre ner i veckobrevet om vilken dag som gäller framöver för just ditt barn.

På tisdagen den 8 november firas Loy Kratong i hela Thailand, det markerar slutet för regnsäsongen. Vi kommer att ha storsamling på tisdag morgon v. 45, för att tillsammans bygga egna krathonger-och barnen behöver hjälp av er föräldrar – varmt välkomna att  påbörja firandet med oss!

Kom gärna några minuter tidigare  på morgonen eftersom samlingen börjar prick halv 9 och då ska alla barn ha lämnat vattenflaskor och väskor vid klassrummet, sitta på plats i salan och alla föräldrar ska ha lämnat skolgården. Ni får mer än gärna stå kvar och prata med varandra, men inte inne på skolgården eftersom ljuden och surret från pratet stör ljudet innen i salan och morgonsamlingen. Tusen tack!

Ikväll är det äntligen DISCO! – shout out till er föräldrar som ordnar så fint!

Ha ett härligt och mycket välförtjänt lov och vi ses nästnästa vecka!

 

Förskolan Loma  

Denna veckan har vi haft fokus på Barnkonventionen. Vi har tagit hjälp av “Kanin och Igelkott” som har berättar för oss om de olika artiklarna. Barn har rätt till privatliv och att vara själv på toaletten, rätt till ett eget namn och bli kallad för det man heter och rätt till sjukvård är några av artiklarna vi pratat om. Barnen har själva berättat när de har varit hos doktorn och tandläkaren vad som hände då. Tillsammans har vi gjort ett stort hjärta där vi ska sätta upp våra händer som vi tryckt i färg. Vi är olika men också lika och vi är alla lika mycket värda. 

I Loma har barnen nyfiket pratat om discot som ska vara på fredag. Vad är ett disco, och vilken musik som ska spelas. Några barn har också gjort olika masker att ha på sig. Spännande!

F-3  Gåbb 

Precis som i Loma har vi pratat om FN och Barnkonventionen. Varje morgon hela veckan har vi samarbetat med alla elever på skolan. På tisdagen upptäckte vi att alla grodyngel har blivit grodor och hoppat sin väg. Då skrev och ritade vi klart om grodans livscykel.

 På NO:n fortsatte vi undersöka H2O=vatten. Denna gång ställde vi först en hypotes om vad som skulle flyta och sjunka och sedan prövade vi. Efter diskussioner om varför, kom utmaningen: leran som sjönk, kan vi få den att flyta? Fråga era barn hur det gick 🙂  

Vi har förstås hunnit jobba lite i våra böcker också även fast mycket lärande var praktiskt denna vecka. Nu längtar vi till kvällens disco!

 

4-6 Hua Hin

Nu har vi fått studera tillsammans och lära känna varandra i tre veckor och tiden har verkligen gått fort. Veckan har bland annat innehållit studier i blockmetoden i matematik, en form av problemlösningsstrategi som är den som används i skolorna i Singapore bland annat och på ett tydligt sätt synliggör de matematiska problemen och underlättar valet av lämpliga lösningsstrategier. Rasterna har fyllts av schackspel och denna veckan även hårda kamper i UNO. Vi har tittat på svenska “Lilla aktuellt” och norska “Supernyttt” för att vara i fas med vad som händer hemma i Norden och i världen. Förutom thaiboxningen i tisdagens thaitema så har även hårda duster i Kubb utspelat sig på idrottslektionen på stranden. “Seiern är vår” kan vi väl säga utan att avslöja för mycket. Nu är alla väl värda ett härligt höstlov så ses vi igen om cirka en vecka och då även med en mängd nya kompisar och lärare på plats.

 

Bangkok/Sofia Distans och Krabi/Hermods

Som tidigare nämnt har vi arbetat med barnkonventionens artiklar i veckan tillsammans med de yngre eleverna. Högstadieeleverna fick vara ansvariga för en varsin grupp och de gjorde ett strålande jobb med att försöka tillgodose alla barns olika önskemål kring att få göra pärlplattor, rita, spela teater och sätta upp informationsblad. Det är fantastiskt att se hur mycket de växer i de här sammanhangen och barnen älskar att få vara tillsammans med våra goa tonåringar! 

Förutom FN-temat på morgonsamlingen så har vi främst fokuserat på att bli klara med alla uppgifter som ska lämnas in innan höstlovet. Främst har det varit en större idrottsuppgift (om fysisk aktivitet och förebyggande av skador) samt en muntlig och skriftlig bokanalys i engelskan som mest energi har lagts på. För gymnasieeleverna har några av kurserna lästs färdigt den här veckan, så efter lovet startar nya kurser! 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       IDROTT efter höstlovet: De dagar eleverna har idrott ska de komma ombytta till bad/ och idrottskläder redan på morgonen. Packa ner sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efteråt, man behöver inte ha skor. Alla behöver också ha druckit en vätskeersättning hemma på morgonen den dag man ska ha idrott.

Idrott och pool på måndagar: F-3 Evas och Lovisas grupper i Gåbb och Nåck. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på tisdagar: F-2 Annika och Ann-Maries grupper i Boo och Ling. Börja dagen med samling i klassrummet.

Idrott och pool på onsdagar: Årskurs 7-9 rum Bangkok och rum Sura Thani med Lisa och Jenny. Gå direkt 08.30 från skolgården.

Idrott och pool på torsdagar: Årskurs 4-6 rum Hua Hin och Bangkok med Daniel och Linda. Börja dagen med samling i salan.

Idrott och pool på fredagar: Förskolan Loma med Åsa och Anette. Börja dagen med samling i Loma.

Bilder från verksamheten hittar ni  genom att gilla och följa oss på Facebook Svenska Skolan Thailand

och  Instagram  sanuksvenskaskolanthailand

Checka gärna in hos oss på Fb, gilla och dela våra inlägg på sociala medier.

Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skol

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Vi samlar också in kläder mm till barn på Koh Lanta, denna insamling hanteras sedan vidare  av Cozy Restaurant.

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2023.

 

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen, simskolan eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

 

 

….scrolla nu vidare för att läsa om alla aktiviteter som finns för barn på Koh Lanta

Aktiviteter för barn och ungdomar på Koh Lanta läsåret 2022/2023

 

På Koh Lanta finns det en fantastisk natur och många stränder där man kan göra massor av aktiviteter helt gratis, till exempel leka kull, bygga sandslott, spela beachvolleyboll, fotboll, strandtennis, surfa, simma och en massa annat skoj. 

 

Fotboll Varje år brukar olika föräldrar ordna spontanfotboll på stranden nedanför Southern Lanta på onsdagar runt 16.30. Det är bara att dyka upp och köra igång den traditionen för föräldrar med fotbollssugna barn, de föräldrar som är där hjälps åt att fixa mål med flipflops och hjälpa till att ordna grupper. Alla är välkomna och alla får vara med.

 

Thailändska barn brukar samlas på Klong Dao för att spela fotboll varje dag runt 17.30  nedanför Sha Da och nedanför Banana beach resort. Det är bara att dyka upp och hoppa med och spela för den som vill. 

 

Här är ett axplock av de organiserade aktiviteter som finns just nu för barn och unga på Koh Lanta;

 

Padelträning för barn på Malee Highlands

Onsdagar klockan 15:00-16:00

Ålder 7-12 år

Max 6 deltagare

300Baht

 

Malee Highlands erbjuder barnen mellis i vårt arena kök, för er som vill åka direkt från skolan. Detta är träningen där vi leker och lär padel och vi ser fram emot att lära er barn hälsar Highlands.  ANMÄLAN KRÄVS!

Anmälan och frågor görs till @yourpadeltrainer,

Antingen via messenger eller whatsapp +660615585608

 

ASA Lanta strax söder om Klong Nin 

Kreativt skapande, hantverk och utbildning, fika 

Thai and international students gain practical skills and know-how by hands on learning in an earthen village and tropical food forest as classroom.

osäkert om de har öppet just nu, men de finns på Fb och man kan skriva och fråga på engelska

 

Besök konstnären Sam i Saladan (till vänster i T-korset) och designa och skapa din egen personliga sarong i vaxbatik.

 

Besök Lanta Animal Welfare på Long beach och gosa med katterna i kitty city, ta en hundpromenad och delta i en lärorik guidad tur.

 

Besök Kung shop i Saladan och lär dig knyta fina armband och tillverka andra smycken.

Ej öppet ännu

 

Prova på dykning i pool för barn och ungdomar med Lanta Diver. PADI:s ”bubblemaker”program kommer ge dina barn en introduktion till livet under vatten och till ett helt nytt sätt att blåsa bubblor på. Barnen får simma runt på grunt vatten, bekanta sig med utrustningen och ha allmänt roligt på och strax under ytan. Dykning för barn och ungdomar Koh Lanta är ett perfekt första steg att involvera hela familjen i dykning. Barnen får lära sig grunderna för hur man använder en dykutrustning, hur man tömmer regulator och mask när man fått vatten i dem och hur man andas under vatten på ett säkert och tryggt sätt. Minimiålder är 8 år Pris: 1,500 THB. Tidsomfattning: 2 timmar Plats: Pool. Det är aldrig mer än två barn på en instruktör.

 Oasis Yoga Bungalows har Kids yoga som passar för barn från 3 år till ca 9 års ålder.

Har ännu inte öppnat

 

Thaiboxning för barn finns på Lanta Muay Thai Academy Lanta Sport Resort varje vardag klockan 15.00 (för vuxna 16.00) Long beach 

Lanta MuayThai Complex håller till på Klong Dao. Handskar finns att låna. 

 

Idolkvällar på Malee Higlands-håll utkik på deras Fb för aktuella dagar och tider.

 

Simskola med Sim-Anna  hos oss på Sanuk Svenska Skolan Thailand  på måndagar till fredagar mellan 14.15-15.15. Passar barn från 3 års ålder och uppåt, anmäl via hemsidan. 

Öppnar i januari 2023

 

Fortsätt nu att läsa om vad just DU kan göra för att påverka miljön i en hållbar riktning…

 

Miljön på Koh Lanta behöver medvetna besökare. Vi är gäster på den här underbara platsen- föräldrar, elever, turister och bofasta västerlänningar-tack för att ni bryr er!

 

Det kan ibland verka väldigt svårt att förändra, men det finns stort och smått att göra. 

Till exempel;

 

Besök soptippen.

Vi har en öppen soptipp där allt som inte glider ut i havet eller hamnar på små lokala sophögar landar tillslut. Där läggs osorterade sopor på hög. Ibland grävs dom ner. Ibland eldas dom. MEN – det pågår hela tiden manuell sortering, det finns t.o.m en lokal för det där. Så: Hjälp dom som sorterar där, genom att själv separera glas, metall, pappersförpackningar och hårdplast i olika påsar innan du slänger dom i soptunnan. Ge inte upp för att du ser att allt hamnar i samma sopbil, du underlättar sorteringen som följer.

 

En del resorter/bostadsområden sorterar. Om inte din plats gör det – ifrågasätt! Alla som hyr ut hus, lägenheter och rum borde och kan se till att;

 

det går att sopsortera genom att ha kärl för- och information om hur sorteringen bäst ska göras.

aktivt delta i eller sponsra strandstädningar,

tillhandahålla och använda återanvändningsbara vattenflaskor från tex Trash hero och shoppingväskor som kan återbrukas från till exempel Aunte Bee på Lanta Noi,

ordna kompost för matrester

 

Förklara att du vill ha en hållbar miljö och kräv som allra minst dessa miljöinsatser av dem du har valt att betala för att bo hos.

 

Köp en vattendunk. Av vattendunksbilen eller i någon thaisupermarket nära dig. De kostar ca 120 THB. Ställs ut på gatan när de är tomma och byts av förbipasserande vattenbil till ny dunk för 15 b. Kolla vad som gäller på ditt område. Lämna din dunk till den som kommer efter dig och låt den leva vidare. Billigt o enkelt.

 

Säg nej till plastskedar, sugrör och onödiga påsar på seven eleven. De är snabba-men DU är snabbare att säga no :).

 

Kompostera eller engagera dig i att ditt område startar en kompost. Bla Sanuk och Sunset residence komposterar. 

Om kompost inte finns eller fungerar där du bor, fråga resortägare/personal om de vill ha ditt matavfall (eller delar av det) till katter/hundar/ankor. Fråga var de gör av sitt matavfall och om du kan få ge ditt dit.

Lämna uttjänta batterier till Lanta Diver som lämnar vidare för förstörelse på Phuket. På Lanta Diver kan man också köpa reef friendly solskyddskräm och eco-friendly produkter som schampoo, tvål, deo mm.

Sortera även små detaljer som kapsyler. Det finns sjukhus som tar emot och lämnar in för protestillverkning bla. Fråga närmsta klinik. Om ingen vill ha dina kapsyler – lämna dem till Cozy så ser de till att de hamnar rätt. Gäller både den böjliga kapsylen med plastdetalj (på återvinningsvattenflaskor) och öl/läskkapsyler.

Long Beach Pharmacy tar in utgångna läkemedel för kontrollerad förstörelse.

Köp läsk/vatten och sodavatten i återvinningsflaskor. Köp dom i backar på thaisupermarket, tex Anong minimart på Klong Dao, tror även Lanta Mart har börjat med backar. Om din favoritrestaurang fortfarande serverar läsk i aluminiumburkar – fråga varför! Det behöver de nämligen inte alls. Det finns två storlekar på sodavattenflaskor. Den mindre flaskan återvinns INTE och hamnar oftast i soporna. Den större flaskan säljs på back och återvinns. Så varför har inte alla restauranger den? Ja…fråga dem 😉

 

Säg nej till plastsugrör. Trash Hero säljer metallsugrör med obegränsad livslängd. På Cozy säljs bambusugrör. Besök Plantastic på fb och beställ en förpackning växtbaserade sugrör till din bostad eller till din lokala restaurang som inte har råd. ”Plastic from plants”-sugrör komposteras redan i förvaringsrum, så de förvaras bäst i kylen.

Bäst är dock att sluta använda sugrör helt och hållet.

Lämna dina begagnade/urvuxna kläder och leksaker, skolmaterial etc till organisationen Children of the forest via Sanuk Svenska Skolan Thailand eller till Cozy, så ser vi till att människor som behöver får. Är det svårt att ta sig till insamlingsplats så samla ihop dina överblivna saker snyggt i huset/lägenheten/rummet vid utcheckning så tar ”någon” hand om det där, garanterat.

(Tunnt) papper tas emot på Lanta Animal Welfare och strimlas för att användas till kattoaletterna. De tar även emot textilier som trasiga kläder, lakan, filtar, gamla handdukar etc. De har ständigt behov och begagnat och lite trasigt funkar. De behöver även hela och rena lakan, kuddar etc till sina volontärer – har du över vid hemresa så lämna gärna där.

Samåk. Spara pengar på din transfer, möt nya människor och spara på miljön samtidigt.

Ta med egen behållare när du köper kaffe eller shake, det har ingen något emot så länge du betalar för det som stoppas däri.

Om din favoritrestaurang inte använder pappersboxar för take away – fråga varför. Finns på Lanta Mart. Köp en egen förpackning och ha hemma som du tar med dig vid beställningstillfället – eller köp egna flergångscontainrar på plastmarknaderna eller på Oasis Yoga. Ta med egen påse om du inte vet att restaurangen använder papperspåse. Vill du hjälpa din lokala lilla favoritrestaurang lite på traven – köp pappersförpackningar åt dom.

 

Fortsätt plocka skräp på stranden och på gatan.

återigen: ställ krav på återvinning och miljöinsatser från den du hyr din bostad av.

 

Envisas lite. Ifrågasätt. Visa att det är viktigt. Bojkotta inte, försök istället påverka och förändra. 

 

Tro inte att myndigheterna eller någon annan kommer med en lösning, men tro att du bit för bit kan förbättra din plats i paradiset. För det kan du.