Skip to content

Veckobrev v. 39 – Koh Lanta 

 

Veckobrev v. 39 – Koh Lanta 

Hej igen! Vi har under veckan haft både regn och storm men däremellan har vi fått ett smakprov på det fina väder som är på väg in till oss. När vi summerade veckan med eleverna var det regnskogsbesöket som alla tänkte först på. Alla var nöjda med dagen och tyckte att de hade lärt sig nya saker. Att vistas i en för dig ny miljö kan bara det vara en stor utmaning. Bra jobbat alla som var med och bidrog till denna dag. Vi har haft besök av Svenska kyrkan som berättade om Änglar och deras historia. De har även bjudit in våra ungdomar till konfirmationsundervisning. Information går hem med eleverna idag. Tack för en fin vecka och ha en riktigt skön helg.

Vi har nu också fått våra nya fina Trash Hero flaskor, som finns att köpa hos Lola. 

Fram till höstlovet har vi idrotten varje onsdag morgon, eleverna ska komma ombytta och ta med sarong eller handduk och vanliga kläder att byta om till efter idrotten. Ta också en vätskeersättning på morgonen varje onsdag.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook Svenska Skolan Thailand, vi finns också på Instagram som sanuksvenskaskolanthailand. Även på hemsidan finns det bilder, veckobrevet och annan matnyttig information:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-2019-2020

Förskola och barnklubb i rum Loma

Lomagänget har bekantat sig med ukulelen och vi har spelat och sjungit till grundackordet D. Vi har målat med flytande färg och låtit färgen flyta ut som en akvarellteknik. I leksalan har vi byggt koja med olika transparenta tyger och där har vi fortsatt vår sjukhuslek. I veckan har vi varit på stranden och grävt stora hål och bakat sandkakor. Vi har hälsat på papegojan ”Black head” som bor på området här och kan prata både engelska och thai.

År 1-3 i rum Gåbb 

Eftersom veckans thaitema var att besöka regnskogen den här veckan så har fokuset i undervisningen varit träd och växter. Vi har pratat om vilka träd och växter som finns i en regnskog och jämfört det med Sverige, vilka träd och växter finns där. Varför tappar träden sina blad på hösten i Sverige och varför tappar vissa träd bladen i Thailand. I matematiken har vi tränat på problemlösningens 5 steg som är mycket viktiga att gå efter när man arbetar med problemlösning                                                    . 1. Läs uppgiften, 2. Tänk och planera, 3. Lös uppgiften, 4. Redovisa din lösning, 5. Rimlighet.

Läxa: kapitel 5 i Läseboken. Mattepapper med problemlösning

År 4-6 i rum Hua Hin 

Fokuset den här veckan har legat på läsning, vi har kartlagt läsförståelsen vid läsning av skönlitteratur, faktatext, reportage, instruktion och insändare. Alla Longstayelever har dessutom en och en läst högt ur en åldersadekvat skönlitterär bok för mig samt muntligt besvarat frågor om texten.  Kartläggningen visar att vi behöver arbeta mer med faktatexter, de tyckte de flesta var den svåraste texttypen. Självklart kommer ni att få ta del av ert barns resultat på kartläggningen under höstens utvecklingssamtal.
Nästa vecka börjar vi alla att läsa boken Värsta bästa nätet av Maria Dufva. Alla får låna varsitt exemplar och efter varje kapitel pratar vi om det vi läst, både på och bortom raderna och gör värderingsövningar till boken. 

År 7-9 med Sofia Distans och GY Hermods i rum Bangkok

Den här veckan har Bangkok-eleverna genomfört sina cirkelträningsprogram enligt Sofia Distans-planeringen. För att hotta upp det hela så bjöd Bangkok-eleverna in hela skolan att delta i cirkelträningen under onsdagens idrottslektion. Det var lyckat men svettigt. I skolbänken har det ägnats tid åt biologi och ekosystem i åk 7. År 8 har förklarat hur det är att vara ungdom idag och vad de gör med sin månadspeng på spanska. År 9 har börjat planera för en muntlig presentation i svenska: “Tala ur skägget”. Även Hermods har jobbat med svenska men då med fokus på novelläsning och novellskrivande. 

Sanuk fortsätter med den ständigt pågående insamlingen av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer om dem: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj 2020.

Vill ni anmäla till ny period, till skolskjutsen eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: anmäl alltid via hemsidan eller maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi önskar er en trevlig helg och vi ses på måndag 

alla vi som jobbar på Sanuk