Veckobrev v. 18 – Koh Lanta

Hej alla föräldrar med barn på Svenska skolan Thailand på Koh Lanta-Sanuk …. och bra jobbat med skolarbetet på distans!
Skolan är den 1 maj  stängd för den 27e skoldagen i sträck.

Den här veckan är vi totalt 16 barn och elever som både är kvar på ön och inskrivna på Sanuk-Svenska Skolan Thailand på Koh Lanta. Samtidigt pågår även distansundervisning till Sverige med 8 elever, som har åkt tillbaka lite i förtid, men fortfarande går hos oss på den svenska skolan på Koh Lanta-Sanuk.

Undervisning på distans

Vi fortsätter med distansundervisningen samtidigt som vi ibland har kunnat ordna träffar i mindre grupper om max 5 personer för genomgångar, prov och laborationer. Eleverna och även alla föräldrar är verkligen jätteduktiga och jobbar väldigt bra i den är här ovanliga situationen.

I samband med att de Thailändska myndigheterna bestämde att skolan ska stängas har de också lämnat tydliga instruktioner om att alla skolor ska hitta andra lösningar för att upprätthålla undervisningen, utan att eleverna kommer till lektion i skolan. Alla stängda skolor ska maximera möjligheterna till studier på distans med hemuppgifter och via digitala verktyg. 

Nationella prov 

Vi har nu lyckats genomföra samtliga delprov i svenska, engelska och matematik i både årskurs 6 och 9, vilket är väldigt bra för våra elevers framtida studier-riktigt bra jobbat alla inblandade.

Skollunch 

De barn och elever på Sanuk som har behov av skollunch kan gå till Sawasdee på Klong Dao och hämta dagens lunch enligt skolans överenskomna meny. Varje barn ska skriva upp sitt namn på listan som finns vid kassan.

Lunchen finns från klockan 11.15 och det är bra om inte alla kommer samtidigt, utan droppar in några i taget. Kom ihåg att ta med en egen låda med lock när du hämtar mat, om möjligt. Glöm inte att lämna tillbaka lådan till Sawasdee igen om du lånar matlåda från dem.De elever som vill äta lunch på andra platser och tider får naturligtvis göra det istället.

Förlängning av period eller anmälan till skolan under våren -20

Så länge skolbyggnaden är stängd för elever kommer vi inte att förlänga någon elevs vistelse efter deras nuvarande betalade period, eller ta emot några nya anmälningar för vårterminen -20.

Om/när skolan får öppna igen kan vi ev. ta emot anmälningar för ny period under vårterminen 2020, i mån av plats. De familjer som har gått hos oss och är kvar på ön kan självklart höra av sig med eventuella frågor så försöker vi naturligtvis fortsätta att hjälpa till efter bästa förmåga.

Nästa läsår

Vi har sedan tidigare en hel del bokningar inför nästa år, vilket känns fantastiskt och mycket stabilt. Vår planering och rekrytering inför nästa läsår är i det närmaste helt färdig. Vi har till övervägande del “gamla” Sanuklärare, som återkommer till oss, och därmed är vår rekrytering i princip redan klar för både förskola och skola. 

Vi planerar också att följa läsåret med start under andra halvan av augusti och sedan köra till slutet av maj 2021, precis som vanligt.

Vi längtar redan efter att träffas hos oss på Sanuk på Koh Lanta igen och det är så givande och roligt att ha er alla Sanukfamiljer här hos oss. Med anledning av det ovissa läge som världen tillfälligt befinner sig i just nu med olika former av restriktioner vill vi hjälpa till att minska osäkerheten för våra skolfamiljer inför den kommande vintern. Om UD eller motsvarande myndighet i Thailand  fortsatt avråder generellt för resor till Thailand, eller specifikt till Koh Lanta och den period som ni anmält er till, kan ni utan extra kostnad flytta och tillgodoräkna er den bokade skolperioden till motsvarande period nästkommande läsår istället. 

https://svenskaskolanthailand.se/villkor

Vad innebär beslutet om att alla skolor i Thailand är stängda sedan den 18 mars?

  elever;

 • får planering och uppgifter att arbeta med hemma från sin lärare, både digitala, som t ex digilär och analoga genom sina vanliga läromedel,
 • kan kontakta sin lärare för att få hjälp via messenger eller mail, kom ihåg att det går att ringa upp och prata live via t ex messenger också-inte bara skriva,
 • får inte vistas på skolans område över huvud taget,

föräldrar

 • har kontakt med lärare och Lola genom mail eller messenger, hör av sig så fort det behövs stöd och hjälp med skolarbetet,
 • stöttar sitt/sina barn med skolarbetet,
 • följer myndigheternas restriktioner och beslut,
 • får inte åka till skolan för spontanbesök eller samtal med lärare eller Lola.

skolan och vi som jobbar;

 • får tvingande direktiv från den Thailändska skolmyndigheten och övriga nationella och lokala myndigheter,
 • förmedlar information till föräldrar och elever om vad dessa direktiv innebär,
 • jobbar hårt för att på kort tid ordna undervisning på distans, skollunch och information,
 • planerar för olika scenarion den här veckan, kommande vecka och längre fram,
 • har inga möjligheter att kringgå de intentioner som myndigheterna har med direktiven, dvs vi i skolan kan och får inte ordna vanlig verksamhet i ordinarie barn- och elevgrupper på annan plats,
 • riskerar böter och fängelse om vi bryter mot direktiven,
 • är medvetna om att det faktum att skolan och förskolan är stängda ställer till problem för alla, men att detta är en effekt av en pågående global pandemi och det är inte någonting som har sitt ursprung eller sin lösning här på Sanuk på Koh Lanta.

Vi påminner om att syftet med stängningen av skolan och andra verksamheter samt övriga restriktioner är att minska risken för spridning i hög takt av covid-19 på ön, i provinsen Krabi, Thailand och i världen. 

Vi som är gäster i det här landet ska givetvis respektera och följa myndigheternas beslut, även då det innebär vissa uppoffringar eller då vi själva inte håller med om beslutets riktighet.

Övrig information:

Flygresa till Sverige

Det har nu blivit svårare att boka flygbiljetter eftersom flygplatserna är stängda till 31 maj för inkommande plan från utlandet, med vissa undantag för t ex repatrieringsplan. 

Vissa flygbolag flyger fortfarande reguljärt från Bangkok till Europa. EU-delegationen i Bangkok uppdaterar kontinuerligt information om internationella flygförbindelser från Thailand på denna sida: Airlines operating flights out of Thailand.docx.

Sveriges konsulat på Phuket har tagit fram följande information gällande flygtrafiken i/från södra Thailand till Bangkok:

Phuket International Airport, tel. 076 35 11 22, all domestic and international flights are suspended until 15 May, 2020.

Krabi Airport, tel. 075 70 14 73, there will be a daily flight with Thai Viet Jet Air starting 1 May, 2020. (OBS, är ev. inställt 2-17 maj.) 

Trang, tel. 075 57 21 51, from 1 May, 2020, only Air Asia confirms flights once per day to BKK.

Den som vill få hjälp med resa till Sverige under maj månad bör snarast meddela detta via mail till rsvp.bangkok@gov.se, Svenska ambassaden i Bangkok som samordnar repatrieringsplan i samarbete med övriga EU-länder. Alla ska också se till att vara registrerade på ambassadens svensklista https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ så att ambassadens personal vet att du är här och hur du kan nås.

Undantagstillstånd råder i Thailand sedan den 26 mars

 • gäller tom 31 maj
 • ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder.
 • åtgärder kommer tas löpande och annonseras genom dagliga tillkännagivanden från regeringen.
 • överträdelser är straffbelagda med upp till två års fängelse

 

 • Utegångsförbud råder från klockan 22.00-04.00 och är infört i hela Thailand från och med den 3 april och tills vidare. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar böter på 40 000 THB och/eller upp till två års fängelse. 

 

 • Koh Lanta, Koh Phi Phi och Krabi är fortsatt stängda för besökare,
 • vissa, men inte alla, hotell får ha fortsatt öppet,
 • vi får inte samlas i större grupper än fem personer,
 • vi ska praktisera social distansering med två meters avstånd när vi befinner oss utanför hemmet,
 • alla ska ha på sig mask när man lämnar hemmet,
 • affärer och marknader håller öppet
 • stränderna är öppna,
 • det går nu att köra moppe hela vägen från Saladan till söder om Klong Kong
 • restauranger fortsätter leverera mat och sälja take away MEN restauranger FÅR öppna utomhus för sittande gäster den 3 maj 🙂

Personer över 70 år, riskgrupper och barn under 5 år rekommenderas att helt stanna hemma.

Svenska ambassaden uppmanar alla svenska medborgare att bära med sig ID-handling eller pass.  

Resenärer bör vara medvetna om att de kan bli placerade i karantän om de uppvisar symptom. 

Följ Svenska Ambassaden i Bangkok på sociala medier och besök regelbundet deras hemsida;

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/thailand-bangkok/

Ladda ner appen UD resklar 

https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

 

Folkhälsomyndigheten i Sverige:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

För frågor om din försäkring-tag kontakt med ditt försäkringsbolag.

För frågor om din flygresa-tag kontakt med ditt flygbolag eller där du har köpt din biljett.

För frågor om visum-tag kontakt med immigration i Krabi:

http://www.krabiimmigration.go.th/home

eller Thailändska ambassaden i Stockholm:

http://thaiembassy.se/en/home/

Tänk på att i alla sammanhang;

-waia i stället för att kramas eller ta i hand när du ska hälsa,

-hålla social distansering,

-tvätta händerna noga och lära barnen att göra det samma. Många gånger per dag.

-använd ansiktsmask 

-stanna inne och hemma om du har minsta lilla förkylningssymptom eller feber.

 

Vi jobbar otroligt bra tillsammans i den här speciella tiden-fantastiskt!

många varma hälsningar från alla vi som jobbar på Sanuk

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-skolan