Skip to content

Veckobrev v. 6 – Koh Lanta

Veckobrev v. 6 – Koh Lanta

Förberedelsearbetet inför vår stora insamlingsdag till förmån för Children of the Forest är i full gång. Dagen kommer gå av stapeln på eftermiddagen på ONSDAGEN den 28 februari, alltså onsdag v. 9. Ni kan redan nu börja köpa lottnummer till vårt finfina lotteri för 100 bath, många fina priser lottas ut. Det är också bra att börja samla på sig 20-bathssedlar….

Förskola och förskoleklass rum Looma, Chang, Tao och Nåck. Chang började veckan med thaiboxning som thaitema. Vi fick göra olika övningar tillsammans, springa, slå på säckar och öva med handskar. Vi har också varit på promenad och tittat på andehus. Nåck och Tao  gick tillsammans iväg till Oasis för att yoga. Där fick vi följa med på ett äventyr till Afrika och träffa de afrikanska djuren. Efter storsamlingen med skolan där vi bjöds på en dansshow så fortsatte dagen i dansens tecken med att vi dansade själva robotdansen, galna fötter och spegel dansen bl a. I Looma har vi tagit emot nya vänner och varit på stranden och lekt i olika omgångar. Mitt i veckan åkte vi på thaiboxning och det var mycket uppskattat av barnen, ett populärt thaitema. Vi har spelat ukulele och lärt oss om thailands småkryp. Vi avslutade veckan med poolbad.

Barnklubben Den här veckan har vi tillverkat pennställ av kartonger. Målat dom i fina färger och dekorerat med paljetter. Under veckan har vi tränat på massage. På storsamlingen fick barnen massera sina föräldrar. Vi har också hunnit med att bada i poolen, leka på stranden och yoga.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo, Ching Chok och Ling Den här veckan har Gåbb arbetat med de olika världsdelarna och de tre världshaven. På bilden har eleverna målat färgglada fiskar efter inspiration från en film om världens hav. I Matematiken har vi tränat på öppna utsagor samt arbetat vidare med egna individuella planeringarna.

I Boo har vi gemensamt under veckan arbetat med RAR och haft fokus på olika dilemman. Vi har också haft härligt kompismassage, alla sitter då i en ring och masserar försiktigt varandras ryggar. Detta är uppskattat och härligt som en elev uttryckte. Många elever arbetar med klockan i sina matteböcker. Ching  Chok har forskat om Andehus i Thailand och ritat sitt eget. Vi jämförde med andra länders sagoväsen och en del elever tyckte det påminde om våra gårdstomte.. 

Idrott på måndagar och onsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 3-4-5-6 rum Hua Hin, Surathani, Chiang Mai, Phuket och Rayong

Rayong: Denna vecka har vi hälsat fyra nya kompisar välkomna. Vi lärde känna varandra under måndagen för att sedan, under tisdagen, ge oss ut till Arunas ecofarm. Vi hade en underbar dag där vi lärde oss massor om hur vi kan ta hand om varandra och miljön för en bättre värld att leva i. Phuket I tisdags hade vi vår idrottslektion  i poolen. Eleverna fick olika uppdragskort som de genomförde i och ovan vattnet, ett roligt och effektivt sätt att utveckla simteknik och färdigheter i vattnet. Det var en mycket populär lektion som vi kommer att göra om.  Chiang Mai Veckan har varit full av gemensamma aktiviteter under lektioner och raster. Gemensamma genomgångar i matematik visade sig vara bra då flera fick tillfälle att hjälpa varandra att både träna på division men även till att få koll på positionssystemet. I engelska har vi som vanligt träna på att prata engelska två och två och även thaispråket visar sig ha utvecklats en del. Eftersom många i klassen har kapitlet om vasatiden i SO har vi sett ett av avsnitt av historieätarna från vasatiden. Vi de tillfällen vi har tagit eftermiddagsrasten i klassrummet har tjejer och killar tillsammans spelat kort och schack, vilket också bidragit till att klassen får en bra stämning. Surat Thani har haft en härligt intensiv vecka då det är flertal elever som ska hinna klart med uppgifter i olika ämnen. Det har också varit mycket fokus på svenska och då har det handlat om att hantera information, arbeta med olika texttyper samt grammatik i form av konjunktioner och andra meningsbyggande element. På veckans idrott- och hälsolektioner har vi hållit på med komplexa rörelser till musik samt flytträning i poolen. Ett uppskattat inslag på lektionerna var kedjekull där eleverna får lära sig att tänka taktiskt och att samarbeta för att uppnå bästa resultat. Eleverna kom på att kedjekull fungerar lika bra på land som i vatten. I Hua Hin har vi pratat minoritetsbefolkning och språk. Vi uppmärksammade Samernas nationaldag och tittade tillsammans på filmen “Sameblod”. Vi har inlett en period med fokus på läsning och läsförståelse. Fyrorna läser “Glasbarnen”och femmorna läser “Tredje tecknet”. De kommer att läsa både tyst för sig själv och högt tillsammans. Under läsandets gång utmanas de av olika frågeställningar. Nu har det åter blivit dags att träna multiplikationstabellerna. Vi kollar av tabellerna varje torsdag. Träna på någon sida ex.www.mult.se, www.nomp.se, www.kunskapsstjärnan.se, www.elevspel.se . Engelskaläxa till nästa fredag,ord och text. Hjälp gärna barnen att komma ihåg dator till skolan på onsdagar.

Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 6-9 rum Trang, Bangkok och Krabi

På onsdagar har de äldre eleverna en egen samling där vi pratar om värdegrundsfrågor och olika dilemman man kan ställas inför som tonåring/ung vuxen. Denna onsdagssamling hade vi besök av författaren och journalisten Caroline Engwall och fd polisen Mikaela Kellner. Dessa två föreläste om utsatthet på nätet (bland annat grooming och att lägga ut bilder på sig själv eller andra) och lite om den lagstiftning som finns kring sociala medier. Det var en ganska allvarlig timme som säkert lämnade en hel del frågor som vi på något sätt skall försöka använda senare.  För övrigt fortlöpte veckan som den skulle med idrott och thaitema. De olika grupperna har börjat diskutera vad man skall ha för station på Children of the forrest-dagen och det arbetet kommer fortgå bredvid det ordinarie skolarbete under de närmaste veckorna.

Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta för idrott på stranden och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Vill ni anmäla till skolskjuts, barnklubben, simskolan med Anna eller göra en ändring av tidsperioden i skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården.

Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker i plastlådan utanför Chang, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

Tack för en jättefin vecka alla elever och föräldrar, och vi ses-pop kan mai!