Veckobrev v. 50 – Koh Lanta

Oj, så fort tiden går när det är roligt och denna vecka har vi fått njuta av ett fantastiskt luciatåg och härligt luciafika som förgyllt vår redan gyllene tillvaro på Lanta. Stort tack till alla barn och elever som uppträdde så fint samt  till pedagogerna och musikdetaljen för ovärderliga bidrag till tåget.

Skolavslutningen inför jullovet kommer att genomföras på kvällen på torsdagen den 21 december. Då har vi först en vanlig skoldag fram till 14.00, då alla går hem en stund. Vi samlas  igen på skolgården klockan 17.15 för en gemensam stund i salan. (de som ska uppträda kanske kommer att samlas i skolan i olika grupper tidigare för att förbereda-detta får eleverna reda på av respektive lärare) Vi går sedan i samlad trupp genom Southern Lanta ner på stranden där några elever kommer att bjuda på fire show. Ingen förskola/skola på fredagen 22:a december.

Vårterminen börjar igen klockan 08.20/08.30 onsdagen den 10 januari med uppropsdag, och slutar ca 10.00. Vi har ordinarie tider och verksamhet från och med torsdagen den 11 januari.

Tider och platser för skolstarten:

Förskolan i Loma och Chang: 08.20

5,5+6-åringar i Nåck och Tao (i poolhuset): 08.30

År 1-3 i Gåbb, Boo och Ching Chok och Ling 08.30

År 4-9 i Salan 08.30

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården. Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/ Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

Förskola/förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck

Veckan började med Yoga som thaitema. Vi var olika djur, träd, lotusblomma och fiskar. Barnen kämpade på jättebra och tyckte det var väldigt roligt. På stranden lekte Chang med färgglada bollar och räknade dem, kasta dem och pratade om färgerna på thailändska. Nåck har pojat hos Mr Noi på stranden. Det är svårare än vad det ser ut men eleverna lyckades få in några snygga rörelser. Looma har tränat inför Luciatåget och fortsatte med julpyssel. I Salan har vi lekt organiserade rörelselekar och rörelsesagor.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching chok

Den här veckan har Gåbb arbetat vidare med hur samhället fungerar. Vi håller på att bygga en stad av papper där det finns både bank och sjukhus. Där kommer sedan våra “Happy Dolls” få bo, arbeta eller gå i skolan. På svenskan har vi läst och pratat om vad en fabel är. I Ching chok har vi forskat om kackerlackan och illustrerat med bilder. Vi har legat i hårdträning med tabellträning och spelat olika tärningsspel, som kräver mycket tankearbete. I Boo har vi läst, illustrerat och skrivit fakta om olika djur. Några elever hann också med att högläsa för Chang barnen vilket är mycket uppskattat. Alla har arbetat mycket bra med sina individuella planeringar.

Åk 4-5-6 rum Hua Hin, Sura Thani och Chiang Mai

Eleverna i Surat Thani har haft fullt upp med uppgifter som ska bli klara innan jullov. Det är härligt att se hur mycket som hinns med under en dag på Sanuk både vad gäller skolarbete, samlingar och andra lustfyllda aktiviteter. På flera håll i klassrummet har det räknats matematik, både på  enkel och avancerad nivå. Om det finns minsta möjlighet så utmanas eleverna i olika ämnen på högre nivå. Fokus hos flera elever har också legat på processer i skrivande och berättande. Det är en sorts konstform som de behärskar bättre och bättre. I Chiang Mai har eleverna prioriterat de arbetsuppgifter som enligt planeringen behöver vara klart innan lovet. Tillsammans har vi även diskuterat hur ett s.k fair test går till i NO. Det är nobeltider nu och vi har därför gått igenom hur laborationer ska utformas för att resultatet ska bli så bra som möjligt. I matte har vi repeterat uppställningar tillsammans och i engelska har eleverna samarbetat två och två för att öva uttal och ordförråd. Vi har också gemensamt övat  thaispråk så att alla kan känna att de har lärt sig några vanliga fraser, räkneord, färger, veckodagar, djur och frukter på thailändska. I Hua Hin har vi arbetat intensivt med religion. Vi har hunnit närma oss både kristendom och Islam den här veckan. För  övrigt har vi fortsatt jobba på som vanligt med våra planeringar. I engelskan har vi tittat på roliga grammatikprogram för att få en förståelse för skillnaden mellan do och does samt a och an.

Åk 6-9 rum Trang och Bangkok

Hos oss har eleverna skrivit flertalet prov och skickat in insändningsuppgifter. Det är många arbeten som avslutas och som nu ska bedömas av lärarna hemma i Sverige inför betygssättning. Vi har verkligen märkt av att det är “sista rycket” som gäller innan ett efterlängtat och välförtjänt jullov!
I dag var de som planterade ris tidigt i höstas i väg och skördade det. Vilken upplevelse att ha fått varit med från att plantera det i jorden, se riset växa upp och sedan skörda.

Vi säger denna vecka hej då till några elever, nästa vecka är det ännu fler som lämnar oss. För oss som blir kvar under vårterminen väntar sedan många nya klasskamrater att lära känna.


Vi önskar er en trevlig helg!