Skip to content

Veckobrev v. 5-Koh Lanta

Veckobrev v. 5-Koh Lanta

Vi har haft en rolig vecka med många thaiteman där vi haft möjlighet att möta både människor, företeelser och natur. Veckan avslutades med studiedag då all personal åkte på Sanukkonferens i en annan del av Thailand.

Förskola och förskoleklass rum Looma, Chang, Tao och Nåck.

Inne på Chang har vi haft Yoga som Thaitema. Vi var olika djur, provade på att andas som hundar och kaniner, hälsade på varandra med olika kroppsdelar och var broar och träd. Vi har också tittat närmare på vår kompost och hjälpt till att kompostera genom att lägga på matrester, buffelobajs och vatten. Tao och Nåck har målat batikmålning på skolan. På idrotten lekte vi lekar på stranden och lyckades hinna med att bada i poolen som avslutning. På torsdag hade vi Storsamling med sång och rörelser tillsammans med förskolan och föräldrarna i Stensalan. På Lomaa har vi fördjupat oss i thaitemat andehus. Vi har besökt ett litet och stort andehus i närmiljön och reflekterat över thailändarnas syn på andar och spöken. Vi har tillsammans sökt fakta om temat och målat våra egna andehus. Ett barn kom en dag med en cikada till Lomaa och alla blev intresserade och inspirerade. Vi tecknade, undersökte och läste om cikadornas liv. Så spännande att få veta varför de sjunger så stark.                  

Barnklubben

Barnklubben har skapat spindlar av piprensare och pärlor. Vi har också letat efter riktiga spindlar. På storsamlingen sjöng vi alla sånger vi kunde om spindeln. Tillsammans med föräldrarna skapade vi en jättestor spindeln.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo, Ching Chok och Ling

Åk 1-3 Gåbb, Boo, Chingchok och Ling har den här veckan arbetat med lotusblomman. Vi har tittat på blommans delar, pratat om vart den växer och om blommans betydelse inom buddhismen i Thailand. Eleverna har arbetat bra med sina arbetsscheman. Idrott på måndagar och onsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 3-4-5-6 rum Hua Hin, Surathani, Chiang Mai, Phuket och Rayong

I Phuket har det den här vecka jobbats flitigt med diverse arbeten. Sex stycken elever lämnar klassen den här veckan, och de jobbade hårt för att avsluta sina planeringar. ”Pop kan mai” (på återseende) och hoppas på ett återseende ett annat år. Det har varit en del högläsning eftersom alla ville höra slutet på boken ”Skogens systrar” av Petrus Dahlin. En otroligt spännande bok som gillades av alla i klassen. Idag ville de inte ens gå ut på eftermiddagsrast utan ville höra boken-högt betyg alltså till den boken. Bra avslutning på ännu en härlig vecka. I Hua Hin har vi fortsatt att arbeta med kroppen. Den här veckan har vi fokuserat på muskler, skelettet och blodomloppet. Vi har också arbetat vidare med Gustav Vasa och hans upptåg och samtidigt tränat på att läsa faktatexter högt samt diskuterat innehållet tillsammans. I matten är det de fyra räknesätten och metoder kring dessa som är aktuellt just nu. Vi hade ingen engelskaläxa den här veckan men den är tillbaka nästa fredag. I Rayong den här veckan  har vi jobbat hårt med att hinna med de arbetsuppgifter vi planerat samtidigt som vi sagt hej då till flera klasskompisar och nästa vecka välkomnar vi fyra nya vänner. I klassrum Surat Thani har flitens lampa lyst lite extra då flera elever arbetar med större arbeten och texter som kräver en hel del arbete. Med god vilja och stöd från läraren så kommer alla lyckas med sina uppgifter på ett bra sätt. Under arbetets gång så har det också funnits några små mjuka saker, i alla dess färger och former, som förgyllt tillvaron i klassrummet och höjt arbetsmoralen. Klassrummet har också genomsyrats av matematik eftersom det är många elever som arbetar hårt med ämnet och visar goda kunskaper, ofta hjälpta av varandra. Elever har också jobbat med geografi, Sverige och världen, som får anses som en viktig del av baskunskaperna man bör tillägna sig i skolan.

Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 6-9 rum Trang, Bangkok och Krabi

Ännu en grym vecka tar slut och vi säger “Pop kan mai” (på återseende) till att antal elever som slutar på torsdagen. Några för att ha lite semester innan hemresan och några som åker direkt. Veckan har vi ägnat åt skoljobb i alla ämnen och på olika nivåer. Även rasterna fylls med varierat innehåll; allt från volleyboll på stranden i stekande hetta till avslappning i salan med lugn musik. På idrotten har eleverna fått spela kräftfotboll och tränat på volleyboll. Då vi möttes av en rad snälla post-it lappar efter tisdagens idrott så funderade vi på onsdagens samling, efter lite thaispråk, hur vi kan göra något snällt för andra. En rad förslag kom fram och resultatet av detta sjösätter vi nästa vecka. På torsdagar har vi matematik/språkpass och elever med samma uppgifter kan arbeta tillsammans även om de inte går i samma klass eller årskurs. Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta för idrott på stranden och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Vill ni anmäla till skolskjuts, barnklubben, simskolan med Anna eller göra en ändring av tidsperioden i skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården. Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker i plastlådan utanför Chang, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

Tack för en jättefin vecka alla elever och föräldrar, och vi ses-pop kan mai!