Skip to content

Veckobrev v. 49-Koh Lanta

Veckobrev v. 49 – Koh Lanta

Nästa vecka flyttar vi storsamlingen till onsdagen den 13 december,  då vi kommer att få uppleva ett luciatåg i tropikerna, välkomna på onsdag den 13 december klockan 08.30

Skolavslutningen inför jullovet kommer att genomföras på kvällen på torsdagen den 21 december. Då har vi först en vanlig skoldag, sedan samlas vi igen på skolgården klockan 17.15 för en gemensam stund i salan. Vi går sedan i samlad trupp genom Southern Lanta ner på stranden där några elever kommer att bjuda på fire show. Ingen förskola/skola på fredagen 22:a december.

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården.

Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

Förskola/förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck

Chang och Looma har varit på en mysig utflykt till Old Town där vi utmanade oss grovmotoriskt på lekplatsen och på utegymmet. Vi har sjungit mycket den här veckan och utklädning, lera och pärlplattor har varit populärt på Chang. När vi var på stranden så lekte vi ”Under hökens vingar kom” och övade samtidigt på färgerna på thailändska. Chang har också börjat att öppna kokosnötterna i vår ”uppdragspalm” (adventskalender) och bl.a. undersökt begreppet jämnvikt med hjälp av sand och vatten på stranden samt haft Röris till julmusik. Veckan avslutades med lek och bad i poolen.

Nåck har haft en en händelserik vecka med bakning hemma hos den thailändska kvinnan Off, varit på yoga på Oasis och arbetat med dagens bokstav. På idrotten körde vi lekarna pepparkakskull, vanten och gammelgäddan. På Looma har vi övat luciasånger och fått brev av vår Nisse, som flyttat in i en vrå på avdelningen, tillhörande adventskalendern. Vi har fokuserat på  det thailändska språket och lärt oss vad man tycker om och vad man inte tycker om. Vi har lärt oss en lek på thailändska då man utför olika rörelser på thailändska aktivitetsord.

 Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching chok

I Gåbb har vi fortsatt vårt arbete om hur Sverige ser ut och diskuterat var och varför människor bor där de bor. Vi har också pratat om vad som behövs för att en stad ska fungera.  Eleverna har konstaterat att det finns mycket skog i Sverige och utifrån det pratade vi om miljön och såg en film om hur man kan återvinna plast av PET-flaskor. I Ching chok har vi undersökt hur en Lotus blomma ser ut och hur den växer. Vi ritade knopp,blomma och frökapsel. Vi har uppmärksammat att vårt grannland Finland har fyllt 100 år genom att lyssna på landets historia. Vi lärde oss om skolan och även några finska ord. I Boo läser vi boken Skorstensjul av Mårten Sandin och Lina Bodin som handlar om tre barn som flytt från ett barnhem och som  kommer till Stockholm där de tillfälligt får bo bland skorstenarna i Gamla Stan. Utifrån boken får vi många bra samtal. Vi har också lucköppning varje dag i vår fina lilla gran. Alla elever har ritat fina små bilder som jag placerat bakom olika luckor. Så spännande att se vems bild det är bakom en lucka!

 Åk 4-5-6 rum Hua Hin, Sura Thani och Chiang Mai

I Chiang Mai har vi spelat olika spel för att träna på det thailändska språket, t ex “Finns i sjön” med olika djur eller memory med frukter. Vi har även tillsammans räknat till tjugo på thailändska. Idrotten har fortsatt ha fokus på samarbete och bollsport där bl.a. tvåmansfotboll och tvåmansstafett genomförts. I övrigt har eleverna arbetat flitigt med sina planeringar och förberedelser inför de prov som kommer under slutet av terminen. I Hua Hin håller vi på avsluta några projekt vi arbetat med under terminen. 4:orna lämna medeltiden nu för att nästa termin se fram emot Wasatiden. Vi är också i startgroparna för att börja jobba med våra världsreligioner. Förra veckan inledde vi ett skrivprojekt som, pga sjukdom, blivit lite lidande den här veckan. Vi fortsätter nästa onsdag igen så hjälp gärna longstaybarnen, som skrivprojektet gäller, att komma ihåg att ta med en dator eller i-pad att skriva på. I Surat Thani har eleverna fullt upp med att färdigställa uppgifter och bocka av i planeringarna de fått från hemskolan. Eleverna visar fortsatt på ett stort ansvar gentemot skolarbetet vilket lär ge utdelning när de kommer tillbaka till sin hemskola. På en morgonsamling fick eleverna ge varandra tips på vad du kan göra eller vad du kan säga för att få en kompis piggare och gladare, precis vad Sanuk står för.

Åk 6-9 rum Trang och Bangkok

Denna vecka har vi fortsatt med Thaispråk 1 och kommer att avsluta den kursen nästa vecka. Det är roligt att lära sig nya ord och fraser. På idrotten har det spelats tvåmanna-fotboll och tränats aerobics samt spelats strandtennis och lite badminton. Planeringar skrivs och jobbas efter för att hinna lära sig så mycket som möjligt innan jullovet. Denna vecka var  Sofia distans och Globalelever hemma i skolan och pluggade då Thaitemat genomfördes, men övriga elever fick baka, laga mat, besöka templet och knyta Sanuk-armband.

Vi önskar er en trevlig helg!