Skip to content

Veckobrev v. 46 – Koh Lanta

Veckobrev v. 46 – Koh Lanta

Nya elever gör oss sällskap varje vecka och det är så trevligt och spännande att träffa och lära känna  nya och gamla bekanta. Några elever avslutar också snart sin tid på Sanuk för denna gången och vi hoppas att vi snart får träffa dem igen. Här på Lanta eller någon annanstans. Stranden är städad och fin och vi försöker att vara där på rasterna också för de som är intresserade och spela fotboll, volleyboll eller göra någon annan aktivitet. Vilken fantastisk lyx det är att ha en sådan “skolgård”. Vi avslutade veckan med en utrymningsövning, som gick galant.

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården.

Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker till oss, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

Förskola/förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck

Veckan började med en gemensam, svängig musik- och sångsamling inne på Chang. Vi sjöng sånger på thailändska, svenska och engelska och lärde oss nya sånger med hjälp av bilder och rörelser. I tisdags var vi på stranden och lekte lekar: b.la. ”Under hökens vingar kom”.  Vi grävde också i sanden, hämtade vatten och gjorde gegga samt studerade en eremitkräfta som kröp förbi oss lite närmare.

Förskoleklassen lekte lekarna gammelgäddan, korv med bröd och Superman. Efter idrotten blev det ett ett svalkande dopp i poolen. I onsdags åkte vi upp till Lanta Sports Complex och körde ett tufft, härligt pass Thaiboxning. Barnen kämpade på jättebra!I torsdags hade vi Röris till musik i Salan och spelade därefter ukulele i olika grupper inne på Looma. Vi avslutade veckan med bad, lekar och simträning i poolen.

 

 Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching chok

Veckan började med ett härligt gemensamt idrottspass på stranden. Vi lärde oss några nya idrottslekar som krävde  uthållning och samarbete. I Gåbb har vi arbetat med gravitation och lärt om tyngdlagen. Vi har fått lära känna Newton och vad han gjorde. Vi har även pratat om friktion och hur vi märker av den i vår vardag.

I Ching chok har vi arbetat med att jämföra Sverige och Thailand på alla möjliga vis och det ledde till många intressanta diskussioner. Vi har tränat huvudräkning genom tärningsspel. Eleverna fick förklara vilken strategi de använde. Kan vara svårt att sätta ord på hur man tänker. I engelskan har vi lärt oss att berätta vad vi tycker om och inte tycker om så har vi arbetat  på med våra individuella planeringar.

I Boo har vi tränat och övat på att uttala Thailändska ord. Vi har blivit riktigt bra på veckodagar och flera djurarter. Vi högläser just nu en bok om hunden Jack som inte längre vill arbeta på en Cirkus. Vi stannar upp vid nya svåra ord och utreder dess betydelse samt förutspår vad som ska hända härnäst.  

 

Åk 4-5-6 rum Hua Hin, Sura Thani och Chiang Mai

I Hua Hin har vi många bollar i luften just nu. Parallella arbeten pågår inom flera områden i No  och So. Geografi med Sverige och Europa kommer att avslutas v.48 med ett litet prov i namngeografi. Vad det ska innehålla kommer till er kännedom i början av nästa vecka.

Nästa vecka kommer longstayeleverna att påbörja ett nytt “romanprojekt”. Då  behöver de ta med en egen dator eller surfplatta till skolan om det är möjligt.

I Chiang Mai har eleverna enskilt och i grupp tränat på Thaispråk för att erhålla diplomet för Thaispråk 1. Det har även skapats en del blandgrupper med andra klasser för att träna på muntlig engelska och laborationer i NO, vilket gett goda resultat. Dennas veckas GOTD handlade om Asagudarna och på fredag kommer ledtråden inför nästa veckas GOTD. Stormaktstiden, matteuppgifter och böcker om sig själv har dominerat veckans arbete. Eleverna har verkligen blivit en positiv grupp där man hjälps åt vid vissa ämnen och uppgifter. Eleverna lär också av varandra på rasterna, t.ex. hur man kan pojja på olika sätt.

 

Åk 6-9 rum Trang och Bangkok
Tiden rusar fram och även om det känns som om det är långt kvar till jullov så är det faktiskt inte lång tid kvar av denna termin! För Sofia Distans eleverna gäller det att planera tiden fram till mitten av december så att alla arbeten som ska bedömas denna termin hinner sändas in. Eleverna i våra båda grupper lär känna de nya klasskamraterna som kommer och varandra mer och mer för varje dag, det tycker vi är härligt. Det pratar mycket och gärna med varandra, viktigt dock att utnyttja rasterna för detta. På lektionstid jobbar vi med skolarbete. På fredag kommer vi att skicka med elevernas planeringar för denna vecka hem. Titta gärna igenom den tillsammans hemma och se om ditt barn har hunnit med det som var tänkt den här veckan.

Vi önskar er en trevlig helg!