Veckobrev v. 11– Koh Lanta

Vilken härlig vecka vi haft i värmen. Spännande och roliga thaiteman, storsamling med muay thaidans, lek och skoj på rasterna och utvecklande aktiviteter och arbete i både förskolan och skolan. Nya kompisar börjar fortfarande och gamla kompisar slutar för denna gång och åker hem igen men vi kommer att ses igen, här eller någon annanstans och säkert förr än man anar. Tiden går ju så fort när man har roligt och så är det på Sanuk Koh Lanta, den bästa skolan på den härligaste ön i Thailand. Pop gan mai, kap (“vi ses snart igen”).

Förskola och förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck

Vi har besökt Arunas Ecofarm och och skapat med återvinningsmaterial. Vi fick också träffa höns, hundar och hundvalpen som blev väldigt populär. Vi har också haft kompismassage och lekt lekar på stranden. Vi har haft röris tillsammans, lekt i sandlådan och veckan avslutas med bad i poolen.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching Chok

På idrotten har vi haft evighetsstafett, bollrace och olika lekar samt haft uppdragskort på simningen

Gåbb har läst och sett på film om hur djuren anpassar sig till de olika årstiderna. Eleverna arbetade två och två därefter redovisade de sina djur för de andra. I svenskan har vi fortsatt med att stava och den här veckan har vi tränat på Åå ljudet.

I Boo har vi i veckan arbetat med att lära oss argumentera. Utifrån ett givet ämne har eleverna själva fått komma på bra argument till varför just det är bäst, godast, sötast eller roligast. De fick också hemläxa att komma på bäst argument till varför just de skulle få 500 baht. Vilka underbara argument vi fick ta del av! I Ching Chok har vi arbetat med kokosnöten. Vi har lärt oss om hur den växer och vad man kan använda den till. Vi har också lärt oss att aldrig gå under en palm med kokosnötter för ramlar den ner gör det ont! Eleverna har också arbetat mycket bra med sina individuella planeringar.

Idrott på måndagar och torsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 3-4-5-6 rum Hua Hin, Surathani, Chiang Mai och Phuket

I Chiang Mai har vi välkomnat en ny elev denna vecka som visade sig kunna thailändska. Detta har vi haft glädje eftersom vi har kunnat be om hjälp med uttal och ord under thaispråkslektionerna. På idrotten på stranden testade vi att spela brännboll på ett annat sätt än hemma, nämligen att kasta bollen istället för att slå iväg den. Det visade sig fungera väldigt bra och precis som hemma blev det både varvningar och lyror. En positiv skillnad var att ingen missade och bara behövde ett enda försök.

I klassen har vi även diskuterat varför det är viktigt att lära sig vissa saker som t.ex. gångertabeller utantill och varför vi har olika ämnen i skolan. Veckan har alltså handlat en del om att få perspektiv på varför vi måste göra vissa saker och hur vi kan se det positiva med att vi faktiskt lever ett privilegierat liv där vi har massor av möjligheter att välja vad vi vill arbeta med. Att prata om skolans roll i samhället fortsatte och vi kom även in på att samtala om att skolan för vissa barn är den tryggaste och mest glädjefulla platsen att vara på. Varför det är så gavs det många exempel på.

Surat Thani har arbetat vidare med projekt i olika ämnen. Eleverna måste därmed skapa en förståelse för hur saker och ting hänger ihop. Detta arbete med orsak och verkan är en stor del av många ämnen som eleverna måste behärska för att nå upp till kunskapskraven i varje ämne. Baskunskaper är en nödvändighet, men det flera elever har erfarit är att kunna få information från olika källor och sedan föra samman denna information. Ett krävande men ack så viktigt skolarbete. Under morgonsamlingarna har eleverna fått gissa på musik och arbetat med RAR på olika sätt. Också det ett viktigt arbetsområde i skolan för att skapa harmoni och positiva attityder mellan elever.

Phuket har arbetat med olika fraser på thai. Bland annat har vi lärt oss fråga ”Hur mår du?” ”Sabaidee mai?” och svara ”Jag mår bra” ”Sabaidee kaa/kap”. Tur att vi har Natalie, som kan thai, i klassen som kan hjälpa oss med uttal och annat. Dessutom har vi pratat om saker vi INTE ska slänga i naturen, eftersom det kan ta upp till 450 år för vissa saker att förmultna och då kan det vara gifter som kommer ner i jorden. Kanske kan det få oss att fundera en extra gång innan vi slänger något på gatan eller i naturen. I Hua Hin har vi arbetat massor med geografi den här veckan. Vi följer Geografens testamente, som just nu är superspännande. Vi har tillsammans läst texter om flod, ebb, markanvändning, erosion mm och fört gemensamma samtal kring olika geografiska begrepp. I matten har vi bland annat diskuterat tid. sekunder, minuter, timmar, dagar som leder till år och åldrande. Spännande och lite läskigt att allt hör ihop, tyckte eleverna. Några av eleverna har även räknat ut hur många dagar de levt så här långt. VI fortsätter med arbete kring kroppen och den här veckan har det blivit dags för våra sinnen.

Åk 6-9 rum Trang och Bangkok

Denna veckan har de elever som slutat färdigställt sina arbeten och skrivit prov som har skickats till skolorna hemma i Sverige. De andra arbetar på med sina planeringar och dagarna fylls med många olika ämnen. På idrotten har vi spelat volleyboll och ju längre tiden gick på planen desto längre var bollen i luften. Elever med volleybollvana hjälpte och tipsade elever som inte spelat det så mycket. Samarbetet var riktigt bra och det var roligt att se. I onsdags hade båda grupperna thaispråk och eleverna hade olika kort med ord och bilder till hjälp för sitt lärande. Då var det en härlig aktivitet! På torsdagens idrottslektion hade vi besök av en boxare från Lanta Sport Academy som visade eleverna hur den traditionella dansen, “Wai Kru Ram Muay”, som utförs innan en boxningsmatch ser ut. Eleverna fick också prova på delar av den!

Kom ombytta för idrott på stranden och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det. Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker i plastlådan utanför Chang, vi sorterar och skänker allt i maj.  Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

Tack för en jättefin vecka alla elever och föräldrar, och vi ses-pop kan mai!