Skip to content

Veckobrev v. 10-Koh Lanta

Veckobrev v. 10– Koh Lanta

Onsdagens eftermiddag bjöd på en riktig happening då frivilliga lärare, elever och föräldrar gick med i den stora invigningsparaden till Laanta Lantafestivalen. Vi gick ett varv runt Old Town och barnen sjöng Sanuksången i nästan en timme i sträck. Helt fantastiskt tyckte vi vuxna som deltog i paraden och alla åskådare som kantade gatorna.Stort och hjärtligt tack från oss på Sanuk för fint deltagande och stort engagemang, “Sanuk är vår skola…” Idag fredag har vi haft en utrymningsövning, som gick galant.

Förskola och förskoleklass rum Looma, Chang och Nåck.  I veckan har vi fått nya vänner till våra grupper. Vi har lekt lärakänna-lekar, byggt våra namn med snäckor och gjort collage efter studiebesöket på Templet. Det har varit sprudlande lek på Chang och Looma och vi har lärt känna varandra. Nåck har haft exotiska frukter som thaitema. Upptäckt nya smaker och satt ord på gemensamma smakminnen. Vi har också arbetat med hinduismen och skapat olika Shivas.

Barnklubben Den här veckan har barnklubben målat, badat i poolen och varit på stranden och lekt. Vi har varit och hälsat på hos Looma. Där hade vi sångsamling. Vi fick prova på att spela ukulele och andra instrument. På storsamlingen hade vi massage. Barnen fick massera sina föräldrar och sen bytte vi.

Åk 1-3 rum Gåbb, Boo och Ching Chok

Den här veckan har Gåbb, Boo och Ching Chock börjat ha idrott tillsammans igen. På måndagen var vi på stranden och spelade fotboll samt lekte banankull. På Onsdagens idrott tränade vi på att använda flytväst i poolen och hade teori om allemansrätten. Gåbb har arbetat med Å-ljudet i svenskan. På engelskan har vi börjat läsa engelska böcker där eleverna väljer sina glosor från texten. Åk 1 har tränat på dubbelt och hälften. Boo har haft en innehållsrik vecka och lärt mer om kokospalmen och dess frukt samt sjungit ”far jag kan inte få upp min kokosnöt…” Vi har också undersökt kackerlackan på nära håll och vi lär oss mycket av varandra. Ching Chok har lyssnat på den hinduiska berättelsen om Ganesha, elefantguden som är alla elevers favorit. Det var en spännande stund som avslutades med att vi ritade våra egna bilder av honom. Vi har lärt oss veckodagarna och dess färger på thai. Idrott på måndagar och onsdagar.

Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 3-4-5-6 rum Hua Hin, Surathani, Chiang Mai och Phuket

Surat Thani började veckan med en ordentlig debatt om skoluniform. Eleverna fick verkligen lära sig att komma på argument för att sedan kunna framföra dem på ett tydligt sätt. Sedan har eleverna skrivit på arbeten som har handlat om Thailand, de nordiska länderna och energikällor. I vissa arbeten har elever hjälpts åt att hitta tillförlitliga källor för att få ett så kvalitativt arbete som möjligt. Flertalet elever läser också böcker som de sedan ska sammanfatta eller göra uppgifter som innebär att de måste kunna ” läsa mellan raderna”. Phuket  Den här veckan har vi välkomnat Lilja och Dante till klassen. Elsa lämnar oss på fredag och vi hoppas att vi ses igen, klassen är en bra och trevlig grupp med god stämning. Pojjor var nytt som thaitema för oss den här veckan och Mr Nui lärde oss grunderna. Det var väldigt roligt och jag Kia kommer att fortsätta och bli bättre och till slut förhoppningsvis lika bra som eleverna.

I Hua Hin inleddes veckan med att diskutera de saker som sker runt omkring i världen. Så värdefullt att kunna sitta och samtal med varandra i en sådan liten grupp som vi är. Vi har under veckan arbetat klart med Vasatiden och inleder nytt So-område på måndag, Nordens länder blir det då. I matten har vi fokuserat på metoder inom addition och subtraktion samt geometri och procent. Vi uppmärksammade även kvinnodagen gemensamt med andra klasser i år 4-6. Vi gjorde en övning som ni kan be era barn berätta om. Mycket intressanta samtal blev det.

Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

Åk 6-9 rum Trang och Bangkok

Denna vecka har tre “högstadieklasser” blivit två, då elever från “Krabi” fyllt på i våra grupper. Vi har även hälsat några nya elever välkomna. Då det blir färre klasser på skolan finns det fler rum att nyttja, vilket kan behövas då något ska diskuteras. Ibland ska även voicemail göras eller filmer spelas in och då är det bra att ha ett eget utrymme. Härligt att se kunskap förmedlas på så många olika sätt.

Vi har ett gäng härliga och glada ungdomar i våra klasser!

Vi  påminner om att ta ansvar och att tänka RAR även i klassrummet. Att respektera sina klasskamrater och se till att det alltid är bra arbetsro, att prata till varandra med en god ton och att ta ansvar för att genomföra skolarbetet på bästa sätt. Många elever tar chansen att pröva oss lärare med sina frågor och funderingar. Under samma lektionspass kan det vara Islam, statisk elektricitet, ekonomisk välfärd i U- och I land, sex- och samlevnad, lag och rätt, regelbundna verb, smält- och kokpunkt och virkning med fasta maskor som avhandlas. Fantastiskt kul när eleverna tar stort eget ansvar för att det ska bli så bra som möjligt och vill veta, lära sig och göra ett bra arbete.

Idrott på tisdagar och torsdagar. Kom ombytta för idrott på stranden och ta också med badkläder och handduk/sarong samt ombyte för skolan efter gympan.

 

Vill ni anmäla till ny period eller göra en ändring av tidsperioden i förskolan/skolan: maila till skolkoordinator@svenskaskolanthailand.se

 

Vi påminner om att alla som lämnar eller släpper av barn med moppe, tuk tuk eller bil ska åka runt parkeringen och släppa av/stanna och parkera på den andra sidan skolgården.

Stanna eller parkera alltså inte på gatan vid Sanukskylten, tack.

 

Vill ni lämna textilier till djuren på Lanta Animal Welfare har vi en röd insamlingstunna på skolgården för det.

Vi fortsätter också så klart med vår ständigt pågående insamling av kläder, skor och leksaker till Children of the Forest, i länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Lämna gärna in påsar med hela och rena kläder och leksaker i plastlådan utanför Chang, vi sorterar och skänker allt i maj.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan: https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20172018

 

Tack för en jättefin vecka alla elever och föräldrar, och vi ses-pop kan mai!