Skip to content

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Veckobrev v. 6 – Koh Lanta

Någon av dagarna vecka 9 kommer vi att ha en stor och festlig insamlingsdag till förmån för Children of the forest. Då kommer vi att behöva hjälp från er föräldrar med att baka eller köpa in fikabröd och också med att stå och sälja fika. Anmäl ert intresse till Tina så snart som möjligt, vi återkommer med information om vilken dag det blir inom kort. Vill ni skänka kläder, leksaker eller hygienartiklar till organisationen tar vi emot det och lämnar sedan allt vi har samlat in under läsåret till de barn och lärare som kommer på besök till oss i början av maj.  I länken kan ni läsa mer: http://childrenoftheforest.org/

Den här veckan har tyvärr ganska många barn varit sjuka, vi vill påminna om att det är viktigt att barnen stannar hemma om de är hängiga, har feber, mår illa eller har något annat. Det är både roligt och jobbigt att vara i skolan och man orkar inte med en skoldag om man är “lite” sjuk. För att undvika onödig smittspridning mellan barnen och mellan barn och personal är det också extra viktigt att vara noga med att tvätta händerna, hålla naglarna kortklippta och alltså att stanna hemma vid sjukdom.

Missa inte alla fina bilder från verksamheten, de kan ni hitta på hemsidan:

https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20162017

Fler bilder hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand.

Förskolan och Förskoleklassen

Vi har haft en förälder, Desirée, som kom och hade cirkusskola med oss. Vi lekte en lek med cirkusdirektören, clowner och trollkarlar. Sedan fick prova på att göra skattkistan mm. Vi avslutade med att bygga en pyramid i flera våningar.
På torsdagens storsamling kom Sjörövar-Stina och besökte oss på stranden. Hon letade efter sin pappa Kapten Enöga. Vi hjälptes åt att finna honom och fick som tack för hjälpen en skattkarta som visade vart skatten låg. Vi grävde tillsammans upp en stor guldpåse full med äkta pärlor och pengar. Pengarna skänkte vi till Children of Forest och pärlorna gjorde vi önskearmband av.

Barnklubben

Vi har pratat och sjungit om Apor och lärt oss att det heter Ling pä Thailändska. Vi har gjort våra egna små Apor och på storsamlingen tillsammans med våra föräldrar så hade vi ett grupparbete och gjorde en stor fin Apa som vi dekorerade och satte upp på dörren.

Åk 1-2

Den här veckan har vi många nya barn i våra klasser, så vi har haft lite namnlekar på idrotten. Vi har även haft inspirerande simträning, vilket eleverna tyckte var kul. Det är roligt med nya glada barn som kommer till oss och vi har haft samtal om hur det är att komma och vara ny i klassen. Våra nya thaiteman är batik, mangroveträsket och smycken.

Åk 2-3

I början av veckan uppmärksammade vi att samerna firade sin nationaldag. Vi tittade på filmer från UR.se om hur det är att vara same i Sverige idag. Intressanta frågor och funderingar följde såklart med. Vi har arbetat lite extra med RAR den här veckan och pratat om att man självklart får vara den man vill vara. Vi fortsätter fokuserar på huvudräkning med addition och subtraktion. Har ni möjlighet, låt barnen träna på nomp.se till nästa torsdag. Vi har också önskemål om att ni låter era barn läsa högt för er därhemma, vid tre tillfällen under kommande vecka. I Krabi har vi denna vecka avslutat stenåldern och nästa vecka startar vi upp bronsåldern. Vi har även fortsatt träna multiplikationstabellerna. Fortsätt gärna träna hemma på elevspel.se eller nomp.se!

Åk 4-5

Under veckan har vi fortsatt vårt arbete med källkritik. Vi har uppmärksammat Hans Roslings arbete kring världshälsoläget genom att titta på en av hans filmer där olika prickar symboliserar länder i världen, dessa prickar kan man följa över tid och jämföra olika världsdelars hälsoläge. Vi kunde konstatera att media ibland förmedlar en snedvriden bild och att om man ser utvecklingen över tid, som Hans Roslings hemsida visar: Gapminder.org, så har många av världens länder utvecklats mycket åt en högre levnadsstandard. Många av eleverna tyckte hans diagram var enkla och tydliga att följa och blev därför intresserade av att kolla in hans hemsida. Gör gärna det med era barn därhemma. Åk 5 fortsätter sitt arbete med Människokroppen och åk 4 sitt arbete med Medeltiden. Vi har pratat mycket om kyrkans makt under tidsepoken och hur det präglade människornas liv då. Under idrottslektionerna har vi orienterat oss i närområdet samt haft lite olika bollspel på skolan.

Åk 6-9 

Under idrottslektionerna har halva gruppen jobbat vidare med tennis. Den andra halvan har jobbat med cirkelträning. Vi har jobbat mycket med hur man aktiverar enskilda muskelgrupper och hur man ska lägga upp ett pass för att få med hela kroppen. Vi har också övat på att utföra övningar korrekt. Detta ska mynna ut i att de elever som går på Sofia Distans komponerar ett eget cirkelpass.
I klassrummet jobbar vi mycket med värderingsövningar, både på svenska och engelska, gruppstärkande aktiviteter och såklart även med RAR.

Vi önskar er en trevlig helg pop kan mai wan djan!