Veckobrev vecka 45 – Koh Lanta

Oj vilken spännande vecka vi har haft med många nya kompisar och lärare i både förskolan och skolan! I torsdags fick vi vara med om att bli välsignade av munkar, en unik och speciell upplevelse som gav oss nya erfarenheter och inblick i den Thailändska kulturen. På måndag den 14 november firas Loy Krathong över hela landet. Det är en ljusets högtid som markerar slutet av regnperioden, då vi tackar för allt vatten vi fått, renar oss  och önskar oss good luck och välgång inför den kommande perioden. Vi i skolan kommer ha som Thaitema att tillverka egna krathonger på måndag eftermiddag och då behöver vi hjälp av alla föräldrar. Vi ses på skolan klockan 12.15 för att lära oss hur man gör och sedan tillverka vår egen krathong. När krathongtillverkningen är klar är skoldagen slut för dagen.

Förskolan

Förskolan har lekt  namnlekar och lära-känna-lekar. Båda förskolegrupperna har varit  på stranden  där vi bl.a byggde sandslott och lekte leken nätet. Vi har haft dans tillsammans med förskoleklassen som var mycket uppskattat av barnen. Rörelsen denna veckan var Röris i salan.

Förskoleklassen

I veckan har vi arbetat en del med geometiska figurer. Vi har letat geografiska figurer vid stranden och målat figurerna i sanden.  Barnen har designat sin egen gemetiska figur och har både målat och klippt ut delar till den. Vi har arbetet en del med RAR i veckan. Vi såg ett avsnitt av Vara vänner som handlar om hur man ska vara mot sina vänner.  Vi gjorde övningen knuten där vi tillsammans skulle lösa problemet att komma ur den.

Åk 1-2

Vi har ägnat mycket tid åt religion och buddhism. Det har inneburit att vi skrivit korta faktatexter och klistrat passande bilder till. Vi lästränar och det går framåt men det är mängden som avgör när man får flyt i läsningen så låt barnen läsa högt för er hemma. I matten tränar vi på att automatisera addition och subtraktion i talområdet 0-10. Lite engelska och thai har vi också hunnit med.

Åk 2-3

Vilken härlig vecka vi haft! Vi rivstartade och hade matte och diskuterade både måttenheterna liter och dl samt avrundning. Det stora arbetsområdet i So just nu är, för de flesta, Forntiden. I svenskan arbetas det för fullt på  barnens egna böcker, som handlar om Grodan Lola och Sköldpaddan Fred. Några har nu skrivit klart, d.v.s 10 kapitel och mycket nöjda. Dagen inleddes ju med munkceremoni där jag verkligen vill berömma eleverna. Varmt, trångt, ovisst vad som väntade men trots det visade barnen tålamod och respekt. På idrotten kommande vecka byter vi dagar på aktiviteterna. Vi kommer att ha simning på måndagarna och annan idrott på onsdagar.

Åk 4-5

Under veckan har vi pratat om valet i USA, följt utvecklingen och diskuterat demokrati i olika former. Vi har jämfört valsystemet i USA med Sveriges och insett att det är väldigt olika. Vi har också fortsatt vår simträning på idrottslektionerna och skrivit mer på vår kapitelbok om monster.

Åk 6-9

Från och med den här veckan är vi två grupper i åk 6-9. Det har under veckan varit mycket fokus på språk och textilslöjd. Men vi har också jobbat vidare med vårt tema nätsmart. Vi kommer nästa vecka att få besök av författaren Caroline Engvall. Vi har förberett oss lite extra för det besöket genom att lyssna på ett avsnitt av Carolines podcast ”Vägen framåt”. På idrotten har vi simmat klädsim, det var ganska jobbigt men ändå kul.

Vi önskar er en trevlig helg

pop kan mai wan djan!