Skip to content

Veckobrev 43 – Koh Lanta

Veckobrev vecka 43 – Koh Lanta

Den här veckan har vi avslutat vår stora lässatsning där vi har utmanat föräldrarna i att läsa flest böcker. Barnen vann en jordskredsseger och har tillsammans hunnit läsa hela 98 böcker-riktigt bra gjort! Nästa vecka har vi höstlov och då håller skolan, förskolan, förskoleklassen och barnklubben stängt. Vi träffas igen på måndag den 7 november och då kommer många nya kompisar och pedagoger att vara på plats, och det ser vi verkligen fram emot.

På torsdagen den 10 november kommer vi på Sanuk att få vara med om något spännande! Då kommer vi att ha thaitema munkceremoni på storsamlingen, dit kommer då munkar för att lyckönska och välsigna skolan, alla familjer och personal. Ceremonier av dessa slag är vanliga i Thailand och besöket kommer ge oss en unik inblick i den thailändska kulturen. Den exakta tidpunkten när munkarna kommer kan man inte veta, men troligtvis i närheten av 08.30. Tänk på att under ceremonien ska alla ha täckta axlar och knän samt undvika att vara klädda i färgen orange, som är munkarnas färg. Seden är att man inte ska stå/vara högre än de sittande munkarna. Några av eleverna kommer att gå fram till munkarna för att överlämna gåvor och ris, de yngre barnen i förskolan och förskoleklassen kommer att vara utanför salan och titta på ceremonien tillsammans med sina föräldrar. Vi kommer att förbereda oss i skolan under veckan och efter ceremonien kommer vi att reflektera och arbeta vidare kring upplevelsen i de olika grupperna.

Förskolan 

Förskolan och barnklubben har nya tider efter lovet, då börjar Chang och Loma 08.20 och slutar 13.50.  Vi har varit på stranden två dagar och lekt många nya lekar. En ny favoritlek är fisknätet. Några förskolebarn var med skolan till templet och det var väldigt uppskattat och vi pratade mycket om det efteråt. Veckan avslutades i poolen där vi badade och dök och självklart lekte vi favoriten; “Kom alla mina barn”.

Förskoleklassen

I måndags på FN dagen så pratade  vi om barnkonventionen och gjorde fredsduva.  Vi har börjat göra garnbollar som barnen lägger ner stor passion på. Vi har även börjat att fingervirka.  Denna vecka har vi jobbat lite extra med de geometriska figurerna och försökt hitta dem i både klassrummet, på stranden och ute. Förskoleklassen i Nåck och Gåbb fortsätter med samma tider som tidigare även efter lovet:  08.30-14.00

Åk 1

Vi har pratat om barns rättigheter och skrivit ned några som är bra att känna till, fråga barnen om de minns. Vi har gjort det sista med vårt hus, de har verkligen arbetat bra tillsammans. I tisdags fick vi göra batiktavlor, till vår hjälp hade vi Sam som är konstnär. Nu har barnen gjort sig förtjänta av ett lov sedan blir det nya tag. Glöm inte att läsa på lovet!

Åk 2-3

Då är vi framme vid ett härligt höstlov-så välförtjänt för alla barn, i klass 2-3 lyser nämligen flitens lampa varje dag! I måndags uppmärksammade vi FN-dagen och pratade om barns rättigheter och barnkonventionen. I matten har barnen arbetat med huvudräkning och multiplikation. Vi kommer också fortsätta arbeta med Forntiden efter lovet. Grattis till Olivia som vann läspriset, fortsätt gärna att läsa under lovet också!

Åk 4-5

I 4-5an har veckans fokus legat på ellära och att bli klar med husen som eleverna har byggt på i 10 veckor. De är väldigt sugna på att få visa upp sina smarta lösningar på strömbrytare bland annat. Vi har också jobbat vidare på att automatisera multiplikationstabellerna och alla visar stora framsteg!

Åk 6-9

Alla elever, både gamla och nya har jobbat på flitigt med sina planeringar. På våra egna samlingar på tisdagar och onsdagar fortsätter vi att jobba med att bli ”nätsmart”. Vi har tidigare under höstterminen lärt oss hur man söker information källkritiskt och att man absolut inte kan tro på allt man ser och hör på nätet. Vi har fortsatt med att prata om vad man kan råka ut för på nätet. Som uppstart på det fick eleverna själva lista de risker de känner till med nätet. När vi sammanställde vad alla visste, fick vi en lång lista som vi nu håller på att titta närmare på. Förra veckan pratade vi om vad grooming är, hur man kan skydda sig mot grooming och vad man ska göra om man blir utsatt. Den här veckan har vi pratat om nätmobbing. Vi har sett på två filmer och diskuterat dessa.  Starten på höstterminen har varit väldigt intensiv, så nu ser vi alla fram emot höstlovet och lite välförtjänt vila.

Vi önskar er en trevlig helg

pop kan mai wan djan!