Skip to content

Veckobrev 38 – Koh Lanta

Veckobrev vecka 38 – Koh Lanta

Under vecka 38 har vi introducerat en lässatsning på skolan. Det är en utmaning mellan föräldrar och elever om vilka som läser flest böcker fram till och med fredag vecka 43. Detta har verkligen inspirerat eleverna på skolan, de läser på lektioner, under raster och efter skolan. Lässatsningen innehåller också ett läsbingo, där varje enskild elev ska fylla i när de läst 15 min på olika platser och dagar. Kanske inte så konstigt om ni får frågan hemma om ditt barn vill läsa lite under en palm i helgen!  I onsdags hade vi ingen elektricitet på Lanta, detta gjorde att vi hade idrottsaktiviteter på stranden fram till lunch, eleverna fick bland annat genomgång i volleboll av en förälder som varit elitspelare i volleboll. Detta uppskattades mycket av eleverna! Sedan arbetade vi i olika rum på Southern Lanta som hade elektricitet.

Förskolan

Den här veckan har vi pratat mycket om olika  djur vi kan träffa här i Thailand. Vi har sett krabbor, cikador, gräshoppor, grodor och fåglar. Vi har lärt oss vad en del djur heter på thai. Vi har haft kulmålning vilket alla barnen tyckte var spännande. Förskolebarnen älskar att läsa böcker och vi är med i skolans läsbingo. Vi har på förskolan läst böcker både när det regnar, med våra vänner och i en sala.

År F-1

Så spännande det är att få vara med om barnens läsutveckling. Vår lässatsning kommer att göra susen för det är regelbunden högläsning som är À och O för de yngre barnen. Vi har pratat om kristendom, islam och buddism för det är ju ofta de religionerna barnen stöter på här på  Koh Lanta och i Sverige. Vi har gjort enkla jämförelser mellan de olika religionerna. Den här veckan har vi också tränat på djur och frukter i thaiundervisningen.  Vårt hus är nu färdigmålat så nästa vecka ska vi montera ihop det.

År 2-3

Den här veckan har vi fokuserat på gemensam problemlösning och hur man på på ett bra sätt närmar sig och löser problem. Inom svenskan har vi arbetat med dubbelteckning. Äntligen är vi klara med allt grundarbete på vårt hus och nästa vecka är vi redo att sätta ihop det.  Vi har också pratat om varför träden tappar löven i Sverige men inte här i Thailand och vad som händer med klorofyllet i träden på hösten.

År 4-5

I 4-5an har läsningen tagit fart på allvar. Eleverna blev helt uppslukade av skolans lästävling och en elev kunde redan på måndagen fylla i den första boken på elevernas bokstapel. I SO har vi pratat om religion och om kartans uppbyggnad. I matte har vi jobbat vidare i våra böcker, men också blandat upp det med lite kluringar. Teknik/slöjdprojektet fortsätter med storm och engagemanget är fortsatt stort. Husen som eleverna bygger börjar ta form och snart är det dags att inreda dem. Vi har också liksom 6-9an sökt information om “vår” stad, Trang, och sedan redovisat detta på fredagens samling.

Åk 6-9

I ämnet religion har begrepp som ”de sju dödssynderna”, dygd och fri vilja  diskuterats och retts ut under veckan. Det har även jobbats ganska mycket matte den här veckan. I sexan har det handlat mest om decimaltal, i sjuan om avrundning, primtal och olika talsystem, åttorna har jobbat med multiplikation och division med decimaltal och i nian har fokus varit på tiopotenser och förenkling av ekvationer med hjälp av kvadreringsregeln och konjugatregeln. Självklart har vi också läst en massa, både svenska och engelska romaner, i och med att vår läsutmaning har dragit igång. I fredags redovisade vi för de andra eleverna på skolan om staden Bangkok. Anledningen till det är att vi har namngett klassrummen på övervåningen i skolan efter Thailändska städer och vårt klassrum fick namnet Bangkok.

Vi önskar er en trevlig helg

pop kan mai wan djan!