Skip to content

Veckobrev 8 – Koh Lanta

Veckobrev 8 – Koh Lanta

Den här veckan har det varit sportlov för en del av eleverna och lärarna på Sanuk. Det har märkts, framförallt på morgonsamlingarna då det har varit glest i salan. Skolarbetet har fortgått som vanligt för alla elever som inte haft lov, vi har haft klassrumslektioner, idrott och thaiteman.

Ett av de teman som några av eleverna hade den här veckan var en Poij-lektion nere på stranden hos Pas. De flesta hade med sig egna poijor som de hunnit köpa redan, och andra lånade med sig från skolan. Det var hett som i en bastu när vi tågade bort längs stranden, så när vi kom fram stod vi och svalkade oss en stund i skuggan. När Pas greppade sina poijor följde vi efter ner mot vattenbrynet där det åtminstone fläktade lite.
Alla började svänga sina poijor, och flera av eleverna är riktigt duktiga – det fick ni ju prov på vid jubileumsfirandet förra veckan! En del av poijorna hade långa band som fladdrade i farten. Pas visade lite olika saker man kan göra med sina poijor, och vi härmade efter så gott vi kunde – alla kände sig duktigare när vi gick tillbaka till skolan, jämfört med när vi gick därifrån!

En händelse som är under uppsegling här på skolan är vår sedvanliga insamlingsdag till Children of the Forest. Det blir på onsdagen vecka 10. Det blir nästan som en liten Sanuk-marknad, som ni är välkomna att förlusta er på! Vinsten vi gör skänker vi till Children of the Forest. Vi tar även gärna emot gåvor som kläder, skor och leksaker som vi kan skänka till barnen – de kommer och besöker skolan i slutet av april, och då får ni hålla utkik här på hemsidan för ett reportage!

 

Förskolan
Denna veckas thaitema har varit batik och Sam, som har en batikatelje i Saladan, var hos oss och visade hur man gör knytbatik.Alla barnen fick göra varsin duk.
På storsamlingen denna vecka fick barnen tillsammans med en vuxen tillverka en drillstav av plaststavar, cykeldäck och dekorationstejp. Kreativiteten flödade bland stora och små. Under eftermiddagen tränade vi på olika trix man kan göra med den.
Barnen har också fått dramatisera sagan om sarongen, en thaivariant av sagan vanten, efter att ha fått höra och se sagan.

Förskoleklass
Förskoleklassen har lekt namnlekar och gjort många samarbetsövningar eftersom vi har fått två nya kompisar.
Vi har fått lära oss att göra knytbatik med Sam som har en batikatelje. Han kom till skolan så att vi fick prova att göra våra egna.
Storsamlingen var toppenkul. Vi tillverkade egna drillstavar tillsammans med föräldrarna.
Poolen har varit ledig efter lunch nästan hela veckan så vi har fått många svalkande dopp.Dessutom så har vi hunnit med ett långt arbetspass per dag. Flera tränar på subtraktion och några på tiokompisar. Bokstavsjakt och korsord är också populärt på våra arbetspass.

Åk 1-3
Vi har jobbat på som vanligt även om det som sagt har varit lite glesare i klasserna. Multiplikationstabellerna har övats flitigt, och några av de lite yngre barnen har arbetat kring barns rättigheter och Barnkonventionen. Detta redovisades modigt vid storsamlingen på torsdagen. På onsdagen hade alla 1:or och 2:or en gemensam musikstund i salan – väldigt kul och välljudande!

Åk 4-5
Denna vecka har det varit lite tunt med elever, eftersom longstay har haft sportlov så flera klasser har varit hopslagna. Eleverna jobbar på med sina enskilda planeringar. Fyrorna och de flesta femmor hade idrott på stranden tillsammans och spelade bokstavsbrännboll och doppboll ena dagen och kondition med bl.a. evighetstafett den andra. Vår lärarkandidat Jens introducerade Grey of the day (GOTD) förra veckan för eleverna. Då gav han en ledtråd till dagen efter och eleverna skulle komma på vad det var för en sak han skulle pratat om. Denna vecka fick de en ny ledtråd ”1665 trappsteg av stål”. Eleverna i båda grupperna svarade Eiffeltornet, vilket var rätt svar. Jens gick sedan igenom fakta om Eiffeltornet som eleverna fick skriva ner. Femmorna och sexorna i Mats grupp har arbetat vidare med sina planeringar. På idrotten körde de också evighetsstafetten och doppboll.

Åk 6-9
Den här veckan har vi slagit ihop högstadiegrupperna eftersom vi var färre elever. Doppboll, snappa näsduk och evighetsstafetten har stått på schemat för idrott. Efter allt springande och svettande så var det dags att hoppa in i poolen. Andra uppgifter i andra ämnen har också varit på tapeten. Bland annat har vi jobbat med korsningsschema i genetik, löst ekvationer i matematik, skrivit en travel guide om Thailand på engelska samt illustrerat ett ordspråk i bild…

 

Tack för en bra vecka!
/personalen på Sanuk