Skip to content

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Den här veckan har gått extra fort, eftersom fredagen var en studiedag och alla elever var lediga.
Även om det här veckobrevet är för vecka 6, vill vi gärna börja och prata om vad som händer vecka 7. Då är det nämligen en väldigt speciell vecka här på Sanuk, vi har jubileumsvecka och ska fira vår skola som fyller 10 år!

Torsdagen den 12/2 är alla föräldrar, syskon och anhöriga är välkomna till stranden mellan kl. 9 och kl. 11 för att heja på eleverna. Då genomför nämligen förskolan och skolan tillsammans ett jubileumsspel. Vi kommer även att ha ett föräldralag som deltar i spelen.
Kl 12.30 fortsätter firandet, då vill vi att alla föräldrar kommer till konferenslokalen mitt emot skolans pool . Där kommer det bland annat bjudas på uppträdanden och fika.
VÄLKOMNA ATT FIRA MED OSS!

Åter till den här veckan. Vi har under den här veckan naturligtvis haft kul och lärt oss en massa nya saker både i klassrummet, på idrotten, på thaitemat och på samlingarna.
På storsamlingen i torsdags fick alla elever och föräldrar lära sig aerobics. De äldre eleverna hade under veckan satt ihop och tränat in ett aerobicpass som de lärde ut.

Några elever hade den här veckan ett nytt thaitema som handlade om lyckoblommor, som de vill dela med sig av.
Rektor Nina inledde vårt thaitema om lyckoblommor med att berätta om några olika blommor som ofta används för att göra dessa arrangemang. Lyckoblommor kan man bland annat se hänga i backspegeln på bilar eller i fören på longtailbåtarna.
Den stora tagetesen är gulorange precis som munkarnas färg. Den är en symbol för lycka och rikedom. Tagetes heter dauruang på thai. Vi använde även en liten vit blomma som heter rack på thai och som inte har något svenska namn, men kallas för popcornsblomma just för att den ser ut som ett popcorn. Vi fick även lära oss lite om jasminer och lotusblommor men dessa använde vi inte till våra ‘lyckoblommor’. När Nina hade berättat klart om blommorna fick vi besök av en thailändsk man som visade hur vi skulle göra. Vi fick använda en slags sticka som såg ut som en jättelång synål. Vass i ena änden och en liten ögla i andra. Först trädde vi på 7st popcornsblommor, viktigt med rätt antal. Sen satte vi på en stor tagetes. Därefter skulle vi trä in ett snöre i öglan och försiktigt dra över blommorna från stickan till snöret. Till sist knöt vi fast våra snören med blommor i varsin ände på ett brett rött band med rosetter. Vi fick ta hem våra alster och sätta upp dem hemma. Nu väntar vi med spänning på vilken lycka vi ska få.

De elever som åkte på matlagningskurs till till Lanta Cookery School i tisdags, delar även de med sig av sina upplevelser.
Det hela började med att vår lärare på kursen gick igenom och visade olika ingredienser som används i den thailändska matlagningen exempelvis citrongräs, ingefära, tumeric (gurkmeja) och chili. Dagens meny var Pad Thai, kyckling med cashewnötter och till efterrätt friterade bananer. Vi fick först skära upp ingredienserna till alla rätter och lägga ner i små korgar. Dessa tillagades sedan en och en i wokpanna. Allt blev jätte gott och alla åt med god aptit. När vi åkte hem till skolan igen var vi både glada och mätta!

 

Förskolan
Denna vecka har vi på förskolan och barnklubben gjort magiska kompissolar, vi provade en ny målningsteknik. Vi har lyft RAR handlingar då det har börjat många nya barn i grupperna. En populär lek i veckan har varit Fisknätet då vi tränar samarbete och räknar upp till 10 på thai. Vi har lekt den på stranden, på skolgården och inomhus.
Vi i förskoleklassen har plockat vackra strandsaker som vi gjort fina tavlor av. Vår VFU elev lärde oss nya roliga samarbetslekar som vi lekte på stranden. Jättekul!!! Vi har även sjungit, bokstavspuzzlat, spelat spel och räknat lite subtraktion.
Alla barn i förskolan, barnklubben och förskoleklassen har tillsammans varit och hälsat på elefanterna, med sig hade de en massa nyfikna frågor om längd, vikt, ålder och vad den äter. Det jobbades en hel del med matematik under besöket, i och med att de mätte elefantens snabel och fot och räknade elefantens tår.

Åk 1-3
Den här veckan hade bara fyra dagar! Oj, oj vad tiden går snabbt.
I svenska har vi arbetat med att skriva berättelser till sekvensbilder. Vi har tränat på ordklasser, repeterat substantiv och lärt oss mer om verb. I matte har vi arbetat vidare i våra olika planeringar. I so/no har vi arbetat med våra olika årstider, både de svenska och de thailändska. Vi har jämfört dem, sett likheter och skillnader. På idrotten har ett gäng haft lekar och parövningar i poolen. Det andra gänget har varit på stranden och bl.a. haft stafett ut i havet.

Åk 6-9
den här veckan lämnar flera elever våra grupper, så det har varit ganska många farväl. Nästa vecka kommer dock nya kompisar som vi ser fram emot att lära känna.
Den här veckan var det vi som höll i torsdagens storsamling. Det blev ett aerobicpass. Vi förberedde passet på våra två idrottslektioner. Den först lektionen började med att vi delades in i fyra grupper. Sedan valde vi musik samt tittade på videoklipp för att bekanta oss med hur ett aerobicpass är uppbyggt och vika steg som finns. Varje grupp valde ut två olika rörelser som de tränade in. Dessa rörelser sattes sedan ihop till ett helt pass. På samlingen visade vi föräldrarna och de andra eleverna rörelserna, sedan fick de träna dem med oss. Avslutningsvis körde vi hela passet till musik. Vi är väldigt nöjda med hur passet gick och de andra eleverna och föräldrarna såg ut att ha kul!


Väl mött på måndag
/personalen på Sanuk