Skip to content

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Veckobrev 49 – Koh Lanta

På storsamlingen i torsdags gick alla barn en tipspromenad tillsammans med sina föräldrar. Några frågor var riktigt kluriga medan andra var ganska lätta. Vet ni till exempel hur många av förskolebarnens fötter som får plats i ett fotavtryck av en elefant? Eller om man dekorerar julgranen i Ukraina med korv, gamla strumpor eller spindelnät och spindlar?

Den 5 december är en stor dag i Thailand. Då fyller Thailands kung Bhumibol Adulyadej år. I år fyller han 87 år. Denna dag är även fathersday, så man firar också alla pappor den här dagen. Vi på Sanuk hyllade kungen på vår fredagssamling genom att vi sjöng den thailändska nationalsången tillsammans.

Så till veckans thaiteman! Syftet med våra thaiteman är att ge eleverna en unik inblick i den thailändska kulturen och naturen. Ibland åker vi på utflykter andra gånger kommer thailändare till skolan och lär oss olika saker här. Den här veckan presenterar vi ett utflyktstema och ett besök:
Thaiboxning
Det var sju elever som fick åka iväg och prova på thaiboxning i tisdags. Det pirrade i magen och många undrade hur det skulle vara. Efter uppvärmningen visade några instruktörer hur man skulle hålla armar och fötter och hur man skulle röra sig fram och tillbaka. Instruktörerna visade oss olika sorters sparkar och slag som vi sedan fick öva på. Det var svettigt och jobbigt men mycket roligt. Efter avslutande stretching åkte vi tillbaka till skolan och undrade om vi skulle få träningsvärk dagen efter…
Poijor.
Att poija är jätteroligt, speciellt när vi får instruktioner av Paz!
Poijor är ett underhållningsredskap som ursprungligen kommer från Nya Zeland. Numera finns det över hela världen. De består av en boll som är fäst i en kedja med ett handtag. För att poijorna ska kunna snurra bra finns det också ett spin högst upp på kedjan.
I tisdags kom Paz till skolan och hade med sig 10 par poijor. Vi fick prova hur man skulle snurra dem för att det skulle bli fina former på våra cirklar. Många hade redan provat att poija och de fick hjälp med att lära sig svårare konster. Nybörjarna var först lite försiktiga men efter ett tag for även deras poijor i fina bågar runt huvud och kropp.
När lektionen var slut hade flera nybörjare bestämt sig för att fortsätta poija och de som redan är duktiga fick tips om var man kan köpa eldpoijor med hög kvalité.
Det är roligt att se att våra thaiteman är uppskattade av eleverna. Med anledning av Paz besök, har poijor varit den stora rastaktiviteten den här veckan!

Vi passar redan nu på att hälsa alla föräldrar välkomna hit nästa vecka! Då har vi både storsamling på torsdagen och luciafirande på fredagen.

 

Förskolan
Sankta Lucia… Nu är vi igång med luciasångerna. Nästa fredag är det dags för Luciatåg!
Veckans Thaitema har varit batik. Sam har varit hos oss och visat hur man gör knytbatik. Dukarna blev fantastiskt vackra.
Vi fick leka “brandövning” i onsdags och barnen var hur duktiga som helst. Vi samlades på parkeringen, höll varandra i händerna och räknade in alla kompisarna.
Som vanligt har vi lekt på stranden och haft Miniröris i poolen.
Förskoleklassen och de äldre barnen har arbetat med mönster och flanosagor med rim o ramsor.
De yngre barnen har arbetat med rim och sammansatta ord. “Vad blir det om jag har gräs i ena handen och matta i den andra”?
I vårt RAR-arbete tittade vi på film om Alfons Åberg. Vad händer när det kommer en ny pojke till klassen som inte är så snäll?

 

Åk 1-3
I veckan har vi haft vår gemensamma musikstund i salan. Vi håller på och förbereder en konsert till nästa veckas storsamling! På idrotten har vi bl.a. haft dykskola.
Lottas grupp har varit nere på stranden med varsin tallrik – uppgiften var att plocka 25 strandfynd. Tillbaka i klassrummet igen kommer vi att göra stapeldiagram och tabeller. Vi har också provat en multiplikationslek, som var kul.
Nillas grupp har döpt och planterat två bönor, som vi ska följa – mäta och jämföra. Vi har arbetat vidare med En Läsande Klass, och målat nyckelpigor och skrivit fakta.

 

Åk 4-5
Vi började veckan med en matte-dag. Alla arbetade på med sina egna uppgifter och sen tränade vi på multiplikationstabellerna. Alla elever gör stora framsteg och det märks när man sen löser uppgifter ur läroboken. Det har även varit bild och vi tittade på kända konstverk. Varför är just den här tavlan så känd och vad föreställer den? Vi pratade även om vilken teknik man använt då den målades.

 

Åk 6-9
Den här veckan har det varit dans i många olika former för de äldsta eleverna. Några av dem har gjort en dans, som de tillsammans med ett tjugotal yngre elever ska framföra på julavslutningen. Träningen är i full gång och de yngre eleverna lär sig snabbt.
De elever som inte är delaktiga i dansen till julavslutningen har haft danstema på idrotten. Det har dansats både linedance och schottis. I övriga ämnen arbetas det mycket flitigt just nu. De är många saker som ska bli klara till julbetygen sätts.

 

Tack för en trevlig adventsvecka!
Vi ses igen på måndag.

/personalen på sanuk