Veckobrev 48 – Koh Lanta

Advent, advent du hoppfyllda väntans tid…
Oj vad vi har övat på våra adventssånger den här veckan! Eleverna, stora som små, har varit väldigt duktiga. Nu kan vi nästan känna av lite adventsstämning trots sol och värme.
I fredags var det dags för det stora framträdandet på vår adventssamling. Till samlingen hade vi förutom alla föräldrar, även bjudit in Erik, som är präst i svenska kyrkan här på Koh Lanta och hans assistent Anna. Erik pratade och berättade om advent och jul. Samlingen förgylldes lite extra, genom att några elever läste ur adventsevangeliet och några framförde ett adventsskådespel.

Veckans thaiteman var uppskattade som vanligt. En av grupperna åkte den här veckan till mangroveträsken. Besöket där började med att eleverna på vägen ut till båten såg många vinkarkrabbor, både honor och hanar. Honorna har två normalstora klor och hanarna har en större och en normal klo. Den stora används för att imponera på honorna men också för att försvara sig med. Det var flod när eleverna var där så vattnet stod över dymarken men på tillbakavägen efter båtturen såg de tre slamkrypare, vilket var spännande. Under båtturen såg de hur trädens rötter håller fast träden men också binder slam och dy runt stränderna. Eleverna fick även se och känna på frökapslarna. På en plats stannade båten och föraren kastade ut frukt i vattnet. Genast kom makaker (apor), simmande och tog frukten. Aporna trivs bäst på marken men sitter också en bit upp i träden.

 

Förskolan
Några barn besökte munkarna i sitt tempel. Vi lämnade gåvor och blev välsignade.
Förskoleklassen har haft mattespel och ordjakt. De yngre barnen har pärlat, pusslat, spelat spel gjort raketer och lekt med bilar.
I poolen har vi haft Miniröris och dykskola för de som vill.
På stranden har vi letat snäckor. Barnen fick sedan välja en snäcka och beskriva varför man valde just den.
På samlingen fick barnen välja luciasånger då det är vi på förskolan som ansvarar för luciatåget. Vilka det blir kommer ni snart att få höra…

 

Åk1-3
I 1-2:an jobbar vi varje vecka mycket med bokstäver, den här veckan har några av de aktuella bokstäverna varit Ii, Dd, Öö och Kk. Vi läser en bok som handlar om några barn som åker till Koh Lanta och går I svensk skola (!) och vi har pratat och skrivit om demokrati, FN och barnkonventionen. 2-3:an har bland annat tränat på vad olika kläder heter på engelska.
Hela 1-3:an har haft vattengympa i poolen med våra lärarkandidater.

 

Åk 4-5
Under veckan har vi arbetat med ordklassen Substantiv i svenska. Vi har också skrivit en berättelse och läst i våra böcker som snart ska presenteras för gruppen.
I matematik fortsätter vi att träna multiplikationstabeller och många arbetar med geometri just nu. I engelskan har vi satt igång med grammatik. Vi börjar lektionen gemensamt och går igenom 2 olika grammatikregler. Vi har också fått höra en presentation av en bok på engelska! Jättebra jobbat!!
I NO har åk 4 arbetat med ”Blandningar och Lösningar” och olika kemibegrepp. I åk 5 är det fler som arbetar med ”Kroppen”. SO-arbetet har fortsatt med Vikingatiden, Medeltiden och Vasatiden. Självklart har vi också fortsatt att lära oss thai.

 

Åk 6-9
Nu har vi gått från att vara en grupp med 6-9 elever till att bli två. José, en ny pedagog har börjat och han har hand om en elevgrupp. Han var efterlängtad,  framförallt av spanskeleverna, eftersom han kan spanska. Så den här veckan har det arbetats mycket med spanska. Men vi har även hunnit med andra ämnen som eleverna schemalagt i sina individuella planeringar.
Ett jobbigt inslag den här veckan var när vi i onsdags på idrotten sprang nästan 3km på stranden i gassande sol. Alla kämpade väldigt bra och några fixade att springa hela sträckan, bra jobbat!

 

Vi önskar alla en trevlig adventshelg!
/ personalen på Sanuk