Skip to content

Veckobrev 47 – Koh Lanta

Veckobrev 47– Koh Lanta

Den här veckan fylls alla elevers thailandsböcker på ordentligt, eftersom vi i tisdags drog igång våra thailandseman fullt ut.
Skolans elever delades in i mindre grupper och fick delta i något av följande teman: matlagningskurs, tillverkning av smycken, batik, yoga, besök på Butterfly Garden eller besök i mangroverträsket. Att berätta om alla teman i varje veckobrev fungerar inte riktigt, så den här veckan får ni veta lite mer om tre av dem.
”Butterfly garden”: Besöket där kan ni läsa mer om under förskolans rubrik, eftersom det var förskolans tema.
Matlagningskurs: Några av de äldre eleverna fick den här veckan delta i en matlagningskurs på ”Lanta thai cookery school”. Under kursen lärde de sig att laga de traditionella thailändska rätterna, Pad thai med kyckling, kyckling med cashewnötter och friterad banan. Med hjälp av sina nyvunna kunskaper och den lilla kokbok de fick med sig hem, kan de nu förhoppningsvis bjuda sina familjer på fantastiskt god thaimat.
Batik: När vi har batik kommer Sam och hjälper oss. Han spänner upp tyg på ramar där eleverna börjar med att överföra motivet de gjort på sina skisser. När man är nöjd med det är det dags att fylla i linjerna med vax som man får i en liten behållare med pip. Efter det ska man måla alla ytor på duken och det gäller att man har lagt vaxet rätt så färgen stannar där man vill ha den.  När duken har torkat kokas den och där det tidigare var vax blir det nu en vit linje.

Tiden fullkomligt flyger iväg och snart är det första advent! Det kan vara nog så svårt att förstå det när man är hemma i Sverige, fast man fryser och blir röd om näsan när man går ut. Hur är det då inte här i Thailand, när det är 30 grader varmt? Vi jobbar dock på att komma i advents-stämning genom att vi övar på sånger till vår adventssamling.
Storsamlingen torsdagen den 27/11 flyttas till fredagen den 28/11. Alla föräldrar hälsas alltså hjärtligt välkomna hit på adventssamling fredagen den 28/11 kl 8.30!

 

Förskolan
Denna vecka hälsar vi många nya kompisar välkomna till oss!
På veckans Thaitema, tisdags åkte vi till Butterfly Garden, där det fanns mer än fjärilar minsann! Vi fick mata catfish, titta på grodor, sköldpaddor, apor, vattenbuffel OCH fjärilar! Det var en spännande utflykt.
De äldre barnen har arbetat med geometriska former medan de yngre bl.a. konstruerade bilbana.
I arbetet med veckans bokstav, som är A, fick barnen i uppgift att med hjälp av bokstavskort gemensamt bilda några ord.
I poolen har vi haft vattengympa till musik av Mojje! Och naturligtvis har vi lekt på stranden!

 

Åk 1-3
Den här veckan har några elever varit på utflykt till mangroveträsket och andra har tillverkat smycken här på skolan. Vi har skrivit faktatexterna om olika djur. Vi har fortsatt vårt arbete med ‘Läsfixarna’. I matte är det många som just nu arbetar med klockan, både analog och digital tid.

 

Åk 4-5
Vi har arbetat med muntlig framställning på engelska. Eleverna har forskat om djur och sedan muntligt redovisat sitt arbete. Vi har sedan samtalat runt djuren för att träna på att formulera oss på engelska.  I vår Thaikurs har vi lärt oss vad sakerna vi äter med heter och spelat bingo med både siffror och färger. Eleverna tar till sig språket i en rasande fart.

 

Åk 6-9
Vi har fått ytterligare en elev till vår klass, vilket är väldigt kul!
Arbetet i veckan har varit varierande som vanligt. Alla jobbar utifrån sina individuella planeringar. Även de äldsta eleverna lär sig thaispråk. De elever i vår grupp, som aldrig tidigare läst språket har i veckan fått sina första lektioner. De har lärt sig hälsningsfraser, dagar och färger.

 

Trevlig helg!
Väl mött på måndag igen.

/personalen på Sanuk