Skip to content

Veckobrev 46– Koh Lanta

Veckobrev 46– Koh Lanta

För oss på Sanuk är det viktigt att eleverna, förutom att arbeta med sitt ”vanligt skoljobb”, får ta del av den Thailändska kulturen och dess seder. En upplevelse som är ny för många av eleverna, är att delta i en munkceremoni. Så den stora händelsen på skolan den här veckan var just munkceremonin som vi hade i torsdags.
Vi hade förberett oss väl, genom att prata om varför munkarna kommer hit och vad som sker under själva ceremonin. När torsdagen så kom, var många av eleverna spända och förväntansfulla. Det var tre munkar som kom hit till oss och vi hade fått hjälp att utsmycka vår sala till ceremonin. Bland annat fanns där ett altare med rökelse och ljus och fina kuddar som munkarna satt på. Under själva ceremonin välsignade och lyckönskade munkarna alla elever, pedagoger och föräldrar. Detta gjordes genom böner, men också genom att de stänkte välsignat vatten på oss.

Förskolan
Denna vecka kom inte några nya kompisar till gruppen, men däremot kom två lärarstudenter som ska vara hos oss på skolan i fyra veckor.
Den stora händelsen denna vecka har varit besök hos elefanterna! Vi fick ge bananer till en elefant och hon lät barnen klappa på hennes snabel. Hon fick kliva på ett stort papper så att vi kunde rita av hennes fot. Vi ska ta reda på hur många barnfötter som ryms i en elefantfot! Vad tror ni?
Vi har lekt musikstopp på stranden med Mojjesånger och badat mycket i poolen!

Åk 1-3
Den här veckan har vi haft vårt första musikpass med Lotta som musiklärare. Alla nya elever har haft sitt allra första thaispråkspass. Då fick vi lära oss att räkna till 5 på thailändska och så tränade vi på några färger. Vi har varit nere på stranden och byggt konstverk av snäckor.

Åk 4-5
Detta har vi arbetat med under veckan:
I svenska läser vi mycket och talar om de 5 olika läststrategier som finns i En läsande klass. Vi skriver också mycket och tränar på att arbeta med tankekartor.
I matematik arbetar många med geometri och alla tränar på multiplikationstabellerna.
Engelskan består av olika arbetsområden beroende på vilken bok man har. Alla har fått varsin bok på engelska för att läsa och redovisa inför klassen vecka 48.
SO-arbetet har varit anknutet till thai-temat för veckan dvs. Buddhismen. Alla har skrivit hur buddhismens grundare Sidharta Gautama levde och kom till insikt om hur vi ska bli av med lidandet. Dessutom har vi skrivit om munkarnas besök i skolan, då skolan och vi alla blev välsignade.
På idrotten värmde vi först upp med en stafett och därefter spelade vi fotboll och badade i poolen.

Åk 6-9
Vi har haft två riktigt svettiga idrottspass den här veckan. I måndags avslutade vi bollspelstemat med fotboll och i onsdags blev det lekar och cirkelträning på stranden. Eleverna arbetade stenhårt, vilket resulterade i lite träningsvärk hos många.
I klassrummet arbetar alla på som vanligt med sina planeringar.

 

Tack för en trevlig vecka.
Ha en skön helg!

/personalen på Sanuk