Veckobrev 4 – Koh Lanta

Stämningen är på topp här! Vi har kul på lektionerna i klassrummen, vi har kul på rasterna, vi har kul på samlingarna och vi har kul på våra thaiteman.

På rasterna händer det en massa skoj. Just nu är pingis, pojor och kortspel väldigt populära aktiviteter bland de äldre eleverna, medan de yngre gärna leker affär och hoppar hopprep på olika sätt .

Veckans samlingar i skolan har varit på temat lek och samarbetsövningar. Vi började i måndags med att göra ”levande memory”. Varför ska man nöja sig med att spela memory med vanliga memorykort när man kan göra det med sina kompisar som levande kort? Det var en väldigt rolig lek som uppskattades av eleverna. I tisdags förberedde vi som vanligt för dagens tahiteman, men i onsdags var det dags att leka igen. Det blev en musiklek på engelska . På torsdagens storsamling gjorde vi samarbetsövningen ”mattan” tillsammans med föräldrarna. Den går ut på att alla elever står på en matta, som ska vändas på utan att någon elev trampar utanför. Eleverna fick vara tysta och följa föräldrarnas instruktioner. Det blev ett bra samarbete och samtliga grupper klarade av uppgiften. Vi avslutade veckans samlingar med att leka en namnlek i fredags.

Thaitemana den här veckan var bland annat tempelbesök, thaiboxning och förberedelser inför en kommande utställning. Eleverna som jobbade med utställningen fick rita och måla något som de förknippar med Thailand.

Och så har vi tre uppmaningar till er föräldrar:
– Kolla gärna in i våra fina fotoalbum på hemsidan på
https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20142015
– Kvarglömtlådan som står i hyllan mittemot salan börjar bli full. Ta gärna en titt i den.
– På skolor och förskolor i Sverige får man ofta objudna gäster i form av huvudlöss vid terminsstart. Lössen har hittat hit till Sanuk också, så kolla igenom era barns hår! Skulle det vara så att något barn har fått löss, finns luskam och lusschampo att köpa på apoteket.

Förskolan
Den här veckan har vi bland annat lärt oss om olika frukter. Provsmakat, målat och lärt oss fruktens namn på Thailändska.
Vårt Thaitema har varit Budda, buddismen och munkar. Vi har varit på besök i templet. När vi pratade om buddismen och deras levnadsregler så sa barnen att det var som deras RAR-kompissol som vi gjort tillsammans.
I onsdags hade barnen i Chang och Looma  förmånen att en mamma kom och hade yoga med barnen i salan. Vi fick vara med om en spännande djungelutflykt. tillsammans.
Efter torsdagens storsamling var vi inbjudna att delta i Cirkusskolan. Vi var i vår sala och provade olika akrobatiska konster. Vi gjorde skattkistan, våningssängen och en stor gemensam pyramid av alla barn. En toppenvecka med massor av lustfyllt lärande!!

Åk 1-3
Vi har arbetat tema kroppen. Vi har lärt oss kroppsdelarnas namn och vilka olika organ som vi har inuti vår kropp. Skelettet är som en byggnadsställning som håller upp allt och skyddar viktiga organ. På mattelektionerna har vi tränat talsorter, multiplikation och division. Vi har haft idrott både på stranden och i poolen.

Åk 4-5
Veckan har som alltid gått väldigt fort. Tiden går ju fort när man har roligt.
På idrotten har vi denna vecka varit i poolen och tränat olika tekniker. Det syns tydligt att eleverna är vana att bada och de törs mer och mer när det gäller övningar både på och under vattenytan.  Skolarbetet har gått vidare i alla ämnen som beräknat, många hinner mycket mer än de tror i början av veckan.
Gemensamt har vi arbetat med stavningsregler i svenskan, multiplikationsträning och engelsk grammatik. Thaiundervisningen är nu inne på sin andra vecka och det är en väldigt populär lektion! I SO arbetar många med något i historia.

Åk 6-9
Vi har haft en bra vecka där många uppgifter på planeringarna hunnits med. Det är väldigt varierande uppgifter som eleverna gör. Är det tio elever i klassrummet så pågår det oftast tio helt olika aktiviteter samtidigt. Något det har arbetats lite extra med bland eleverna den här veckan är matte. De har gjort allt ifrån att lösa ekvationer, till att beräkna areor och jobbat med linjära samband.
Veckans idrottslektioner har haft fokus på konditionsövningar. I tisdags genomfördes ett pass cirkelträning och i onsdags gjordes ett ganska jobbigt puls- och konditionstest.

Ha en skön helg!
/personalen på Sanuk