Veckobrev 3 – Koh Lanta

Även den här veckan har vi välkomnat många nya elever till oss, så nu är vi ett stort, härligt gäng. Den här veckan har allt satt igång på riktigt här på Sanuk i och med att vi gått vår första hela vecka.
Vi har startat upp undervisningen i thaispråk för alla grupper och haft thaitema.
På torsdagens storsamling i skolan fick föräldrarna vara med och göra den kompismassage och energimassage som eleverna lärde sig på samlingen i måndags.

Ett av veckans thaiteman var att åka till Mangroveträsket. Både förskoleklassen och en grupp från skolan fick åka.
Innan vi åkte från skolan hade vi förberett oss genom att lära oss om mangroveträsket och arterna som trivs där. Äventyret börjar med att man går på en lång hög gång fram till longtailbåten. På vägen tittade vi på slamkrypare och vinkarkrabbor. Vi hann även se en orm som tittade ut från sin håla. Longtailbåten tog oss sedan runt så vi kunde titta på träden med sina styltrötter och frökapslar. Vi fick med oss ett par frökapslar som vi kunde studera på närmare håll. Det är en väldigt unik miljö där mangroveträden växer och det är väldigt kul att få ta del av den. En höjdpunkt på rundturen är givetvis makakeraporna som alltid är nyfikna på vilka som kommer.

Ett annat av våra teman var besök på en gummiträdsodling.
För de flesta i gruppen som besökte gummiträdsodlingen var detta det första thaitemat. Det var en intressant och lärorik eftermiddag, där vi fick följa hela processen från när de skar ett snitt i trädet och mjölksaften rann ner i koppen, till hur de blandade mjölken som heter latex med kemikalier och vatten. Vidare hur de hällde massan i en form där den skulle stelna i 10 minuter. Efter det fick vi se när de pressade massan i en maskin så den blev alldeles platt. Vi fick också prova att platta med våra fötter, genom att gå fram och tillbaka på gummimassan. Till slut hängdes plattorna på tork några dagar för att sedan hängas in i ett mörkt förråd ett par månader. Vi fick som sagt lära oss en hel del om hur man gör gummi på detta thaitema.

 

Förskolan
Denna vecka har vi haft tema färg utifrån de Thailändska veckodagarnas färger. Barnen har fått prova olika målningstekniker t.ex. blåsmålning, kulmålning, sockermålning och tryck med stämplar. Vi har lärt oss vad färgerna heter på Thai och lyssnat på färgsagor. Vi har blandat dagens färg och lekt färglekar. Förskoleklassen har tränat 10-kamraterna och varit på en lyckad utflykt till Mangroveträsket.
Nästa vecka har vi templet som tema. På vår utflykt dit är det viktigt att tänka på att barnen skall ha täckta axlar och knän och att de inte ska bära orange eftersom det är munkarnas färg.Looma och några från Chang åker på tisdag och Boo och förskoleklassen åker på onsdag.

 

Åk 1-3
Vi har tränat på veckodagarnas namn och lärt oss hur de egentligen har fått sina namn. Vi har tränat på alfabetisk ordning och sorterat oss efter förnamn och efter efternamn. Vi har haft idrott på stranden och i poolen. Vi har lekt mattelekar och tränat oss på att ställa rätt frågor för att kunna klura ut ett okänt tal.

 

Åk 4-5
Under idrotten i veckan har det varit full aktivitet i alla grupperna. Vi har haft dans och fått lära oss att dansa i grupp. Det blev riktigt bra på bara en lektion. Vi har också varit på stranden och haft spel och lekar. Lektionen slutade med ett dopp i havet.
I skolämnena arbetar var och en vidare med sina uppgifter och arbetet fortsätter framåt på ett mycket bra sätt. Vi har alla tillsammans talat om hur man planerar och skriver en berättelse. Därefter skev vi en berättelse. Under veckan har flera elever presenterat böcker som de läst för gruppen. I matematiken tränar vi alla multiplikationstabeller.

 

Åk 6-9
Eleverna arbetar på flitigt med sina egna planeringar. Den här veckan startade vi med språkvalslektioner i spanska, tyska och franska. Eleverna kommer att ha möjlighet till handledning i sitt språkval ett pass per vecka. På idrotten har vi lekt lekar och kört stafetter. Efter idrottslektionen har vi förmånen att kunna ta ett skönt dopp i poolen eller i havet.

 

Tack för en trevlig vecka!
Vi ses igen på måndag.

/personalen på sanuk