Veckobrev 20 – Koh Lanta

Ojojoj vad veckorna går fort! Det känns som att vi knappt hinner komma hit på måndagen, så är det fredag igen. Den här veckan har vi haft tema havet och tema teknik. De yngre fokuserade på havet och de äldre fokuserade på teknik. Vi började med att läsa faktatexter om olika djur i havet. Därefter fick eleverna välja vad de ville arbeta med. Det blev spännande läsning om brännmaneter, valhajar, clownfiskar, sjöstjärnor, rockor och sköldpaddor. När läsningen var avklarad var det dags att skriva egna faktatexterna. Det blev texter både på norska och svenska. I Chang blev det full aktivitet när eleverna skapade sina djur i olika material.
De äldre eleverna fick lära sig om hur vi har förvarat saker genom historien bl.a. mat från havet. Vi har monterat isär några elektriska apparater som kaffebryggare, brödrost och ficklampa och redovisat hur de fungerar för varandra. Vi har tränat på att både ge och följa instruktioner genom att bygga legomodeller.
Som avslutning och för att knyta ihop säcken fick vi besök av PV som berättade om hur det är att arbeta på en oljeplattform, ett arbete som både rör havet och teknik. Han berättade om havets temperatur och djup, om havets krafter och hur det är att arbeta i en sådan miljö, samt hur det tekniskt går till att få upp oljan mm.

På storsamlingen i torsdags fick föräldrarna ta del av det havs- och teknikarbete eleverna gjort och en del fick även prova några aktiviteter tillsammans med eleverna.

På samlingen i fredags berättade våra norska elever lite om sin nationaldag 17 maj. De berättade hur firandet går till och varför man firar dagen. Sedan sjöng vi den norska nationalsången tillsammans. På söndag anordnar de norska eleverna tillsammans med sina föräldrar ett nationaldagsfirande på stranden.

Glöm inte:
Talongen för skolresan ska in på måndag
Ta en extra titt i barnens hår, eftersom det går löss på skolan.

 

Förskolan
Den här veckan har vi haft tema Havet tillsammans med skolan. Vi har lärt oss en hel del om vilka fiskar och övriga havsdjur som finns i Thailand. Vi har byggt upp och skapat vår egen havsmiljö tillsammans med årskurs 1-3. Vi tillverkade fiskar, maneter, rockor, havsormar, sjöstjärnor och sköldpaddor.
Vi har även haft rörelse med musikstopp, övat räkning med hjälp av en matematiksaga om en trollfamilj, haft språksamling med fokus på rimord, målat mycket med vattenfärg och tagit svalkande dopp i poolen. Veckan avslutades med fredagsmys där vi tittade på en film om en flicka och hennes kompis som var en val.

Skolan
Mycket fokus under veckan har legat på temat. Men vi har även hunnit med en lite annat skoj, bland annat har vi haft ett långt idrottspass tillsammans, där vi hade besök av en gästtränare i volleyboll. Det var en förälder som har spelat volleyboll på elitnivå som kom och hjälpte oss. Det var väldigt roligt men lite svårt. Vi hoppade också höjdhopp och flera elever slog sina personliga rekord.

 

Trevlig helg!
/Personalen på Sanuk