Skip to content

Veckobrev 19 – Koh Lanta

Veckobrev 19 – Koh Lanta

Friidrottsdag , ”skolavslutning” och besök samma vecka. Som ni märker har vi massor med roligt för oss här på Sanuk, även om vi nu har gått in i lågsäsongen.

I tisdags hade vi friidrott på stranden. Det var en förälder som var initiativtagare till dagen och även han som planerade alla aktiviteter.
Eleverna fick ställa upp i fem grenar. Det var längdhopp, höjdhopp, kast med liten boll, 60m och som avslutning ett 800 meters lopp som vi sprang tillsammans, förskolebarnen sprang 400m. Det är så kul att ha aktiviteter där alla på skolan från förskola till högstadiet kan delta. Alla elever gjorde sitt absolut bästa i samtliga grenar. För er som inte har provat att ha friidrott på en strand i sanden kan vi meddela att det är väldigt kul men riktigt tungt och jobbigt.
Ett stort tack till alla föräldrar som gjorde det möjligt för oss at genomföra dagen, vi tackar både er som var funktionärer och er som deltog i planeringen. Vi har en väldig tur som har så många engagerade föräldrar här på Sanuk!

I torsdags var det så dags för det som vi kallar för den för tidiga skolavslutningen. Vi har drygt tre härliga veckor kvar i skolan, men flera familjer lämnar oss innan den riktiga skolavslutningen som är 28 maj. Därför passar vi på att ha en skolavslutning/familjedag lite innan, så att så många som möjligt kan vara med.
Varken föräldrar eller elever hade någon aning om vilka aktiviteter som stod på schemat under förmiddagen. Den här förmiddagen hade vi pedagoger planerat och vi hade gjort det med fokus på musik och skapande. Vi började med att dela in föräldrar och elever i mixade lag. Första aktiviteten var sedan ett musikquiz med allt ifrån barnvisor om djur till schlagerlåtar. Det var blandat norska och svenska artister, eftersom vi just nu har ganska många norska elever på skolan. Efter detta utmanades grupperna i en bildövning som gick ut på att man fick dra lappar där olika djurs kroppsdelar stod, dessa skulle sedan knåpas ihop och bli ett enda djur. Det blev fantastiska skapelser! Ni måste absolut gå in på https://svenskaskolanthailand.se/koh-lanta-album-20142015/nggallery/lanta-20142015/maj-2015-lanta-skola-forskoleklass-och-forskola och titta på bilderna.
Sista övningen var en dramaövning. Varje grupp skulle dramatisera och presentera en klassisk saga i ny tappning. Vi kan bara konstatera at vi har riktiga skådespelartalanger här på Sanuk, vi bjöds på bland annat ”De fyra hackarna och den elaka domänen” (Bockarna Bruse) och ”Fyra små nemofiskar och hajbrorsorna”( Tre små grisar).

Vi har under veckan också hunnit med att ha besök på skolan. Det var Erik och Anna som jobbar för svenska kyrkan som kom hit till oss. Erik är präst och Anna är assistent. De berättade för oss om sina spännande jobb. Erik berättade att han i sitt jobb träffar massor med människor, både väldigt glada människor och väldigt ledsna människor. Han berättade hur det går till när man döper en bebis, när man viger ett par och när man begraver någon. Han berättade också lite om hur det är att vara präst i Svenska kyrkan här i Thailand. Det var väldigt kul och spännande att höra om Eriks jobb, så kul att vi blev nyfikna på att lära oss mer om andra jobb. Vi har därför bjudit in några föräldrar som ska berätta om sina jobb för oss!

Förskolan
Även vi har deltagit i veckans härliga friidrottsdag nere på stranden tillsammans med övriga skolan. Vi kämpade hårt i vårt lilla lag och efteråt hade vi samtal inne på Chang om att det går att vara snabb och hoppa långt även fast man är mindre. Det är inte alltid de äldsta vinner och är bäst i alla lägen, att vara liten och smidig kan också ha sina fördelar!
Under veckan som gått har vi haft temaarbete om ormar. Vi har tagit reda på fakta om olika ormarter som finns i Thailand, både ofarliga och giftiga, vad de äter och hur de lever. Vi funderade en del på om ormar kan höra fastän de inte har några öron? Vi tillverkade våra egna ormar med hjälp av pappersrullar och färg och vi lärde oss vad orm heter på thai, svenska, norska, ryska och engelska.

 

Åk 1-3
Den här veckan har det hänt mycket spännande! Utöver friidrottsdag och sommaravslutningsdag med föräldrarna så har det även hänt lite annat. Vi har tränat engelska genom att titta på ett avsnitt av The Game från UR.se. Spännande och kul tycker eleverna. Vi tränar tillhörande glosor och lär oss därmed nya spännande och användbara ord på engelska. Vi har arbetat vidare i våra planeringar. Vi har läst ytterligare några kapitel i vår spännande högläsningsbok Den danske rånaren.

 

Åk 4-9
När Erik och Anna från svenska kyrkan var här i måndags, passade mellanstadiet på att bjuda in dem till sitt klassrum. Eleverna har nämligen haft religionsveckor och då passade det bra att få besök av en några som är experter på religion. Det blev en intressant stund med många frågor och diskussioner.
Högstadieeleverna jobbar på som vanligt med sina planeringar. Det är många arbeten och prov som ska göras och skickas till hemskolorna eller Sofia distans så här i slutet av en termin.

 

Tack för en kul vecka!
Vi ses igen på måndag.

/Personalen på Sanuk