Skip to content

Veckobrev 14 – Koh Lanta

Veckobrev 14 – Koh Lanta

Vilken påsksmäll det blev!
Våra sanukelever är helt fantastiska. Vi bjöds på allt ifrån skönsång, till pojor, korttrick och berättelser om Moses. Dessutom kom ett gäng rockande påskkärringar på besök och de norsktalande föräldrarna intog scenen och sjöng den norska födelsedagssången för oss. Allt avslutades med att vi gjorde vår klappramsa och sjöng den nya Sanuksången tillsammans. En härlig start på skärtorsdagen!

Vi har haft en trevlig vecka även den här veckan. Trots att många kompisar lämnade oss förra veckan är stämningen på topp. På samlingarna får vi nu mera plats i en ring i salan igen. På samlingen i måndags fick vi veta mer om armbrytning och vi fick prova på det. I onsdags pratade vi RAR. Den övningen vi gjorde i samband med det gick ut på att vi skulle beskriva en kompis genom att berätta den kompisens goda egenskaper. Sedan skulle övriga gissa vem som beskrevs.

Det var som vanligt thaitemai tisdags. Då hade vi ett stort gäng skolelever som åkte till Saladan och hälsade på munkarna. Vi försöker se till att de flesta elever får ta del av det thaitemat innan de åker hem, eftersom buddhismen är en av de stora religionerna i Thailand.

Nästa vecka är det påsklov och både skolan och förskolan är stängda!

När vi kommer tillbaka efter påsklovet måndagen den 13/4 är det Songkran, det thailändska nyåret. Den här dagen kommer eleverna att sluta kl 12. Vi vill då att alla föräldrar hämtar sina barn på skolan. Den här dagen innebär enligt traditionen, att man slänger stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Man slänger inte bara vatten på de man känner utan man sprutar och kastar vatten på allt och alla. Det kommer inte att gå någon skolskjuts den här dagen, eftersom skolskjutsen riskerar att bli bombad med vatten.
En mycket viktig sak att tänka på är att all teknisk utrustning, såsom datorer, mobiler, iPads och kameror lämnas hemma, annars riskerar man att få dem förstörda av vatten!
Det kan också vara bra att tänka på att man har oömma kläder på sig och bikini eller badbyxor under kläderna. De stora festligheterna sker efter öns huvudgata, så vill man försöka komma undan vattenkastningen kan man gå på stranden istället.

 

Förskolan
Den här veckan har vi blivit en förskoleavdelning, Chang, och vi har fått många nya kompisar från både Boo och Looma. Vi har lekt mycket och haft superroligt tillsammans. Det är kul att få nya kompisar.
Fem- och sexåringarna har arbetat med matematik ett arbetspass om dagen. De är mycket villiga att lära och tycker det är roligt. Vi har arbetat med dubbelt, addition och subtraktion.
De yngre barnen har haft språklekar och munmotorikövningar.
Denna vecka har förskolan och förskoleklassen varit hos Pas och pojjat på veckans thaitema. Pas har en bar nere på stranden som är mycket populär hos oss på Sanuk. Han visade oss grunderna i pojjning och sedan fick vi öva själva. Det var mycket roligt men oerhört svettigt att stå i solen på stranden. Vi avslutade med att köpa vatten hos Pas och njöt av detta i skuggan.
Vi har även övat inför förskolans och förskoleklassens uppträdande på Påsksmällen, de är väldigt duktiga på att sjunga.

Förskoleklass
Den här veckan har vi haft lite “avskedsstämning” i vår klass. Det är flera elever och pedagoger som reser hem till Sverige under påsklovet.
Vi har jobbat intensivt med att slutföra alla våra påbörjade uppgifter. Många matte- och  svenskpass blev det.
Veckans höjdpunkt var vårt Thaitema: Poijor, som vi hade tillsammans med förskolan (se under rubriken förskolan)
I stället för att ha en egen storsamling så var vi med på Påsksmällen. Efter samlingen gick vi ner till stranden för lite glassätning och bus i vågorna.

 Åk 1-3
Den här veckan har vi arbetat lite med påsken och historien kring Jesu död och uppståndelse. Vi har spelat spel som ett par elever själv tillverkat. Det var spännande och roligt. Vi har skrivit berättelser till sekvensbilder. Vi har övat på att skriva dikter och en del barn har hunnit göra egna diktböcker. Vi har haft olika lekar på idrotten nere på stranden. Härligt svalkande lektion med mycket lek och bus blev det i poolen. Nu ska vi njuta påsklov!

Åk 4-5
Denna vecka har innehållit en del färdigställande av arbeten både inför lovet men också för att många elever slutar. Vi som stannar har börjat med nya saker också t.ex. att lära oss om syror och baser. Den här veckan har vi mätt pH på olika saker och veckan efter lovet fortsätter vi arbetet.
På idrotten spelade vi brännboll med de äldre eleverna, som behövde ha det momentet till sina betyg. Alla kämpade på väldigt bra!
Att arbeta med matematik och få uppleva när en elev förstår sammanhanget i geometri är en stor glädje.
Vi har också skrivit dikter om Thailand och illustrerat dem. Vilka oerhört fina och välskrivna verser gruppen gjorde.

Åk 6-9
Den här veckan har varit vår första vecka med bara en äldregrupp. Vi är en ganska stor grupp just nu, men redan på fredag lämnar fyra klasskompisar oss. Det är aldrig kul att säga hej då, fast planerna på att träffas i Sverige i sommar växer sakteliga fram. Det är däremot kul!
När det gäller jobbet lyser flitens lampa som vanligt. Det har varit många elever som haft prov i veckan. Både hemskolorna och Sofia distans har avslutning på många arbetsområden i samband med lov och slut på arbetsområde innebär nästan alltid någon form av examination, oftast prov.
På idrotten kommer vi resten av terminen jobba ihop med 4-5:an. Den här veckan spelade vi brännbollsmatch tillsammans på stranden och avslut med en stor påskbomb i poolen!

 

Väl mött igen efter lovet.
Nu önskar alla påskkärringar på Sanuk er en riktigt Glad Påsk och ett skönt lov!!