Veckobrev 13 – Koh Lanta

En rolig och varm vecka är till ända. Vi brukar ofta säga att veckorna går så fort här på Sanuk och så är verkligen så. Både elever och pedagoger upplever att tiden här går minst dubbelt så snabbt som i Sverige. Vi vet inte riktigt varför det är så, men vi gissar att det är för att vi har så roligt tillsammans. Den här veckan är det nog många elever som önskar att tiden gick att vrida tillbaka några veckor, så thailandsäventyret inte redan är över för den här gången. Under veckan har vi sagt pop kan mai till över 20 elever i skolan och förskolan. Vi som är kvar ser dock fram emot nästa vecka när ”påsksmällen” går av stapeln. Påsksmällen är vår alldeles egen påskshow, som kommer att hållas på storsamlingen v 14, alltså torsdagen den 2 april.

Den här veckan har vi haft två nya thaiteman. Det ena var att skära frukt och grönsaker och det andra att vika handdukar.
De elever som fick lära sig att skära frukt och grönsaker gjorde blommor, blad och hjärtan av morot. De använde mango som de delade på mitten och skar sneda linjer i så de fick fram perfekta små kuber. Det svåraste momentet var att skala tomaten i en remsa som sedan skulle lindas ihop till en ros. Ananasen skalads och de skar bort alla ögon. Det var lite pillrigt men det blev så fint Till sin hjälp hade de Chilli som var väldigt snabb och duktig. Temat avslutades med att gruppen fick äta upp allt. Mums!

Många gånger har vi funderat på hur man egentligen gör för att vika de fina handduksfigurerna som alltid finns på sängen på hotellen här i Thailand. När man försiktigt försöker vika upp dem slutar det alltid med att handduken ligger i en hög och man förstår ingenting.  I tisdags fick en grupp elever chansen att lära sig att vika handduksfigurer. De fick hjälp av två av tjejerna som städar på Southern Lanta. Tjejerna visade hur man skulle göra för att vika elefanter, hundar, två olika bläckfiskar, en blomma och svanar. Det var lite klurigt, men inte alls så svårt som man kan tro. Resultaten blev toppen. Förhoppningsvis kommer eleverna ihåg hur man gör och kan glänsa med sina kunskaper nästa gång de får gäster.

Vi vill påminna om att v 15, 6-10 april är det påsklov och skolan och förskolan är stängda!

 

Förskolan
Denna vecka har förskolebarnen varit på olika thaitema. De barn som inte har varit i mangroveträsket tidigare åkte dit i tisdags. Vi åkte longtailbåt och såg apor, vinkkrabbor och slamkrypare.  I onsdags åkte nästa gäng barn till Lanta Animal Welfare. Det är en ideell verksamhet som tar hand om djur, främst katter och hundar, och steriliserar och vårdar dem. Man kan även åka dit som privatperson och gå ut med hundar och klappa katter och kaniner.
Denna vecka har det varit stort fokus på lek och som det har lekts, både ute och inne. Restaurang, åka tuktuk och resa till Sverige är bara en bråkdel av alla rollekar som lekts. Smultronjympa och en motorikbana har barnen också fått prova på.

Förskoleklass
Den här veckan har vi fortsatt vårt arbete med bokstäver och texter. Barnen tyckte att det var så roligt att göra egna sagoböcker, så vi har ritat och skrivit en till. När böckerna är färdiga så läser vi dem i samlingen för varandra.
Några barn har varit till Mangroveträsket. Där åkte vi longtailbåt och tittade på Makakeaporna. Vi hade turen att få se en mamma med en jättegullig bebisapa. På vägen tillbaks tittade vi på Vinkarkrabbor och Slamkrypare.
En dag kom Klaras mamma och hade en musikstund med oss. Hon hade gjort ett roligt musikquizz som vi fick klura på. Väldigt uppskattat. Tack!
Den här klassen älskar matematik. Vi har haft långa räknestunder varje dag.

Åk 1-3
Vi har arbetat med teknik och titta på hur mycket teknik det faktiskt finns i vanligt kontorsmaterial, t.ex. blyertspennor, bläckpennor, lim, hålslagare och häftapparater. Vi har suttit på stranden och haft både egen läsning i valfri bok och högläsning i en spännande kapitelbok och vi har arbetat i våra enskilda planeringar med matte, svenska och so/no.
I ettan har vi den här veckan studerat fjärilar – vi har pratat, målat och skrivit om fjärilens livscykel, lärt oss en sång och dessutom målat väldigt snygga symmetriska fantasifjärilar.
På idrotten har vi slagit ihop klasserna som är kvar och haft idrott tillsammans – olika bollövningar nere på stranden i måndags, och en poolsession i torsdags. När klasserna i sig börjar bli mindre, som de ju blir så här års på Sanuk, är det kul att vara med lite fler barn!
Det var vi som stod för storsamlingen i torsdags och bjöd på en fin liten konsert – med allsång!
Vi har sagt hejdå till många klasskamrater den här veckan, men också hälsa några nya välkomna.

Åk 4-5
Denna vecka har många avslutat sina arbeten, eftersom det är dags att lämna Sanuk för många elever denna vecka. Det är roligt att se hur duktiga alla är att arbeta och hur mycket de hinner under sin tid här. Det har också varit den sista veckan på thaiundervisningen för den här gången. Vi har haft elever på alla 3 nivåerna.
På idrotten tränade vi på att orientera. Vi hade en karta över skolans närmaste omgivning och skulle försöka hitta utsatta markeringar. Det gick riktigt bra.

Åk 6-9
Vi har sagt hej då och på återseende till åtta kompisar och en pedagog den här veckan. Från och med nästa vecka är vi bara en äldregrupp på skolan. Det här har inneburit att veckan för många elever till stor del har ägnats åt att göra klart de allra sista arbetsuppgifterna och proven.
På idrotten har vi orienterat och gjort övningar i poolen. Vi har också lyxat till det och badat fritt i poolen den här veckan.

 

Tack för en trevlig vecka.
Pop kan mai!

/Personalen på sanuk