Veckobrev 9 – Koh Lanta

Det var modiga elever som höll i veckans storsamling! Vi fick höra mer om vad eleverna hade lärt sig i arbetet kring luft. Det var experiment för att undersöka luftens egenskaper. Vi fick se vad som hände och vara med och göra hypotes vid två olika experiment. Spännande att se dessa vetgiriga elever stå inför publiken och förklara. Wow, så modiga de var!
Kom ihåg
Nästa vecka den 7-9/3 firas Lanta Lanta festival. Vi kommer att delta i öppningsceremonin genom att tillsammans gå i paraden. Alla skolbarnen, samt de förskolebarn som vill och kan gå utan föräldrar, tågar. De yngsta förskolebarnen, som inte går själva, står längs vägen tillsammans med sina föräldrar. Vi träffas i Old Town torsdag 7/3 klockan 16.45. Alla kommer iklädda skoltröjorna. Efter paraden kommer de elever som har fått en uppgift av sina mentorer att genomföra den. Ni andra minglar och insuper all härlig thailändsk tradition och kultur runt omkring. Skolan kommer att ha ett bord på festivalen där vi personal kommer att finnas under kvällen.
Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till förskolan 08-728 49 877.
Thailandstema
Oj, så mycket roligt som hänt denna vecka. Det har varit utflykt till mangroveträsket där man även denna vecka fått sett slamkrypare, vinkkrabbor, rovfåglar och apor. Några var iväg på matlagning och fick denna vecka prova på att laga paneng curry och fried rice. Det smakade mumsigt! Ett gäng åkte iväg på thaiboxning. Det var elever iklädda träningsshorts som radade upp sig på boxningsgymmet och fick lära sig grunderna i Muay Thai. Genomsvettiga men lyckliga kom de tillbaka till skolan! Kvar på skolan var det några elever som gjorde egna arm och fotband. Det var stolta elever som visade upp sina alster. Till fjärilsfarmen begav sig ett gäng. Här flög massor med fjärilar omkring men även andra djur. Vi fick se hur ananas växte och lära oss lite mer om det.
Förskola
Denna vecka har de båda förskolegrupperna varit tillsammans en hel del. Vi passade på att ta en fm. på stranden när det var lite mulet en dag. Där lekte vi lekar som ” kom alla mina kycklingar” och ” kom alla mina små barn”. Här fick vi springa och röra oss på den stora härliga stranden.
På onsdagen drog vi iväg, tillsammans med förskoleklassen, till Butterflycomplex. Vi mottogs av den varma ägaren och hans familj, som också guidade oss runt på gården. Vi fick se en massa djur som de tagit hand om för att de blivit skadade eller föräldralösa. Det fanns en örn, paddor, ekorrar, apor, fjärilar, en stare mm. Vi fick även ta del av alla växter och frukter, en del kände vi igen som stjärnfrukt, ananas och papaya, men andra kände vi inte till. Mycket spännande och alla fick med sig olika upplevelser från denna utflykt. Förutom detta har vi jobbat med veckans färger och att räkna på thailändska, något som barnen blir allt bättre på!
Förskoleklass
Vilken härlig vecka vi har haft. Barnen är vetgiriga, glada och fyllda med energi. Kul! I svenskan fortsätter vi med ljud. Vi lägger till ljud, vi tar bort ljud och det bildas nya ord hela tiden. Vi gör egna sagor med sagokort och vi lyssna till olika berättelser och försöker att ” läsa mellan raderna”. I matematik har vi gjort en tärningstävling vi jobbar på i våra matematik böcker och häften.
Vi har varit på en fjärilsfarm och tittat på vackra fjärilar. Där fanns även många andra djur och växter. Läs mer om detta under delen från förskolan. När vi kom hem dokumenterade barnen sin utflykt. På yogan gjorde vi en yogasaga som heter “stranden” Vi fortsätter att varva arbete med lekar och lekpass. Vi lär oss hela tiden nya lekar och spel.
Skolarbete år 1-3
Efter våra spännande thailandsteman skriver vi och dokumenterar alltid. Denna vecka har vi fokuserat än mer på hur vi får en spännande och innehållsrik text. Vi har tillsammans tittat på tankekartorna och numrerat tankebubblorna. Tillsammans har vi funderat fram alternativa ord till det annars så populära ordet sen. Tänk så mycket bättre och så mycket mer intressanta texter det nu skrivs.
I matematiken har vi funderat över volym. Hur mäter vi vad något rymmer? Hur mycket får plats i olika kärl och vad står l och dl för? Så spännande att få prata och undersöka matematik!
Skolarbete år 4-6
Det blev många härliga skratt när eleverna läste upp de färdiga berättelserna efter veckans flödesskrivning. Alla fick till uppgift att skriva en rubrik och påbörja en berättelse. Under resans gång skrevs ord eller meningar upp på tavlan som eleverna var tvungna att få in på ett passande sätt. Utöver härliga berättelser har vi arbetat med att göra frågor och skriva i nekande form på engelska. Do you get it?
Skolarbete år 6-9
Denna vecka har flitens lampa lyst. Alla elever jobbar mycket bra med sina planeringar för det gäller att ligga i fas med klasskamraterna hemma i Sverige. För Sofia Distans eleverna kommer det snart mitterminsomdöme och det känns extra spännande.
Matte står på planeringarna nästan varje dag för att befästa sina kunskaper riktigt bra. Det räknas med bråk, procent och ritas koordinatsystem. Källkritik, romarriket, stormaktstiden och ryggradsdjur har det också arbetats med. Vi önskar också vår lärarstuderande Jenny välkommen till vår grupp och skola.

Facebook
Ni som har facebook vet väl om att vi har en facebooksida? ”Gilla” oss gärna, så att du inte missar alla fina bilder, nyheter och andra händelser på skolan.
Insamlingen fortsätter till förmån för Children of the Forest
På skolan pågår en omfattande insamling av kläder, skor, leksaker, husgeråd mm. Dessa saker kommer att skänkas till ”Children of the Forest”. Om ni har saker, som ni inte vill ta med er tillbaka till Sverige, går det bra att lämna dessa på skolan. Lämna sakerna i så fall i klassrum 8 på övre våningen. Insamlingen kommer att överlämnas under maj till organisationen i samband med att de kommer till ön.
Hoppas ni får en härlig helg!
Hälsningar Personalen på Sanuk