Veckobrev 8 – Koh Lanta

Nya och tydliga King regler har skapats. På rasterna spelas det ofta ”King”. Då vi har elever ifrån hela Sverige har alla med sig olika regler hemifrån som ska samsas här hos oss på Sanuk. I ett praktiskt RAR arbete har skolans gemensamma ”King regler” arbetats fram och skrivits ner. Härligt att se hur eleverna tränar sitt
”fair play”. Bra jobbat alla!
Insamlingen fortsätter till förmån för Children of the Forest
På skolan pågår en omfattande insamling av kläder, skor, leksaker, husgeråd mm. Även dessa saker kommer att skänkas till ”Children of the Forest”. Om ni har saker, som ni inte vill ta med er tillbaka till Sverige, går det bra att lämna dessa på skolan. Lämna sakerna i så fall i klassrum 8 på övre våningen. Insamlingen kommer att överlämnas under maj till organisationen i samband med att de kommer till ön.
Facebook
Ni som har facebook vet väl om att vi har en facebooksida? ”Gilla” oss gärna, så att du inte missar alla fina bilder, nyheter och andra händelser på skolan.
Kom ihåg
Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till förskolan 08-728 49 877.
Thailandstema: Elefant
På tisdagens thailandstema fick en grupp elever förmånen att åka iväg till en av elefantsafariarrangörerna här på Lanta. Innan eleverna begav sig iväg fick de bland annat lära sig om elefantens betydelse för Thailand. Eleverna fick lära sig att elefanterna har en egen nationaldag här i Thailand – nämligen den 13 mars. Detta eftersom elefanten har genom åren haft en så stor betydelse för landet. Den har bland annat hjälp landet i krig samt varit behjälplig vid skogsavverkning. Elefanten har varit thailands nationalsymbol sedan 1800-talet och har därmed en stor plats i thailändarnas hjärta. En vit elefant finns till och med på den Thailändska flottans flagga. En av de finaste utmärkelserna du kan få av Kungen heter: ” Order of the white elephant “. Förhoppningsvis blev det en minnesvärd dag för eleverna som var med på turen.
Barnklubb
Denna vecka har vi varit lite färre barn på barnklubben än vi brukar, men inte har vi haft mindre roligt för det. Vi har sjungit, skapat, haft Röris, lekt Gammelgäddan, badat i poolen, lekt restaurang i sandlådan, spelat kort, ja listan kan göras lång på allt skoj vi haft för oss.
Veckans höjdpunkt var nog ändå vår utflykt till templet tillsammans med vår tolk Bella. Vi fick träffa munken, överlämna gåvor, slå tre gånger på en gong-gong och se på en mängd olika Buddha figurer och tänk vad mycket vi fick lära oss:)
Förskola
Denna vecka har vi ägnat oss lite extra åt att räkna, på svenska men framförallt på thailändska. Vi har lekt lekar och sjungit sånger med thailändska siffror. Föräldrarna fick även öva sig på att sjunga “zip små indianer” (tio små indianer), på storsamlingen. Dessutom fick vi även följa med på en tur till stranden, med hjälp av en “danssaga”. Att en del hade februarilov märktes denna vecka, och vi har varit tillsammans båda förskolegrupperna ganska mycket under veckan – vilket gjort att en del av barnen hittat nya vänner! Vi har även pratat matte i form av de geometriska formerna, som cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. Barnen har letat efter formerna i vårt rum men även målat dem. En del har också utvecklat sin halsbands/armbands tillverkning genom att först ritat ett mönster/ritning på ett papper, sedan pärlat efter den. Vilket mattetänk det blir av det!
Förskoleklass
Denna vecka har det varit många som har haft sportlov och några barn har tagit lite extra ledigt. Vi har varit mellan 4-6 barn under veckan så nu längtar vi alla efter kompisarna som kommer på måndag. I svenska har vi jobbat med motsatsord. Vi har även gjort egna sagor med hjälp av sagokort. Barnen tyckte det var riktigt kul.
I matematik har vi fortsatt att jobba med former. Vi har letat efter olika former i klassrummet och barnen har berättat och ritat av vilka former de har hittat. Denna vecka har vi varit tillsammans med andra elever som gått i årskurs 1-4 på idrotten. Kul att lära känna lite flera elever på skolan. På poolidrotten hade vi “mästerskap” i glid, blåsning och dyk. På stranden lekte vi en variant av “King”, då var man tvungen att samarbeta alla i laget om man inte skulle förlora en snäcka som man bara hade fem av i varje lag.
Veckans experiment handlade om att gissa hur många vattendroppar som får plats på ett mynt, och fundera över vad händer om det är diskmedel på myntet. Vi har tillverkat fina smycken på vårt Thailandstema då behövde man ha både tålamod
och skaparglädje. Alla smycket blev riktigt fina.
Skolarbete år 1-3
Arbetet med de egna planeringarna går vidare. Det räknas, skrivs och läses för fullt. Vilka flitiga elever vi har! Vi har arbetat vidare med det Kinesiska nyåret och lärt oss mer om vilket djur vi tillhör. Det har varit spännande. Tänk så många tuppar och apor vi har i våra grupper!
Flera elever har arbetat med klockan och samtalat och undersökt tio i och tio över. Det är inte alltid helt lätt. Fortsätt gärna träna hemma.
Skolarbete år 4-9
Den här veckan har många elever arbetat mycket med bråk och procent i matematik. Det har varit många diskussioner kring att inte göra matematiken svårare än vad den är. Vad betyder egentligen 0,75? Hur mycket är det värt och hur kan jag sätta in det i ett sammanhang som gör att jag lättare förstår? Härliga diskussioner med härliga elever.
Vi har även gjort en gemensam övning i engelska där samtliga elever har fått tala engelska genom att spela olika roller i en berättelse.
Hoppas ni får en härlig helg med många intryck!
Hälsningar Personalen på Sanuk