Skip to content

Veckobrev 50 – Koh Lanta

Veckobrev 50 – Koh Lanta

På Lucia blev vi lussade av världens gulligaste lussetåg!  Det var tomtar, tärnor och två stjärngossar som till sång skred in i Salan på vår storsamling. Salan var fulsatt med elever, föräldrar, mor- och farföräldrar. Förskolan tillsammans med våra ettor har tränat hårt för att lära sig alla sångerna. De bjöd på sånger till en saga om Pippi Långstrump. Tack för den värme ni spred.

Morgonsamling
På måndagen började vi att uppmärksamma Nobeldagen. Vi fick veta mer om Alfred Nobel och om de olika priskategorierna. I år var det EU som fick ta emot det prestigefyllda fredspriset. De flesta morgonsamlingar denna vecka har innehållit sångträning inför skolavslutningen. Vi har också hunnit med lite nyheter ifrån omvärlden och lärt oss om luciatraditionen.

Thailandtema: Gummiträdsodling
I onsdags gjorde vi ett spännande besök på en gummiträdsodling. Vi hade förberett frågor och läst på ordentligt redan dagen innan på skolan .

När vi kom fram började vi med att titta på de raka raderna som träden står i samt hur stammen, grenarna och bladen ser ut. Vi såg att kopparna som gummit rinner ner i var tömda och nerfällda. Vi vandrade genom odlingen till platsen där det tappade gummit bearbetas.
Killarna som arbetade där visade oss hur man snittar ett gummiträd och vi fick även prova själva. Gummisaven, som de samlat in samma morgon, var i stora tunnor.

För att gummit ska kunna bearbetas, tillsätts olika kemikalier och blandningen får stå ca 20 minuter. Vi fick se hur gummit sedan manglas genom tre olika manglar. Dessa manglade ”gummimattor” får sedan hänga fem dagar på tork i solen. Ett annat sätt att få bort vattnet är att trampa bort det. Vi fick prova på hur det kändes också. Gå gärna in på hemsidan och titta på de fina bilderna från vår lärorika utflykt.

Förskolan
Denna vecka har vi haft mycket fokus på lucia. Vi har tränat både inne på förskolan och på att ”tåga” ut till Salan. Barnen blev lite ställda på själva luciamorgon, när de såg hela publiken i Salan, men det gick ändå bra- när barnen fick en liten skjuts i rätt rikting… Undrar om publiken hörde att vi ändrat texten ”Ute är mörkt och kallt” till ”ute är ljust och varmt”…?
Vi har fortsatt öppna luckor i vår adventskalender, roligast kanske var ramsan ” Sankta lucia, skänk mig en tia…” Som julpyssel har vi klippt snöstjärnor.
Även poolbesöket blev i julens tecken, barnen fick leta ”skatter” i vattnet.

1-3:an
I grupper har eleverna studerat och lärt sig mer om olika barnboksförfattare. De har läst olika barnböcker av samma författare. I grupperna har eleverna utgått ifrån tankekartor och letat reda på intressant fakta om författaren. I fredags hölls redovisningar för resten av klassen. Nu vet vi massor om Barbro Lindgren, Gunilla Bergström och Chatarina Krusvall. Nästa vecka är det dags att fundera mer över vem som blir illustratör och vilka illustratörer vi känner till.

I matematiken gör vi varje dag matteremsor med 20 tal som vi försöker hinna på mindre än 3 minuter. Alla gör tydliga framsteg och vill gärna göra mer. Kul och utmanande att tävla mot sig själv. Nästa vecka blir det nya remsor för alla.

Engelska denna vecka hade vi i två olika grupper. Ena gänget fortsatte att träna på riktningsord. Vi har i par använt oss av kartor och tränat oss på att fråga om vägen till olika platser. Det är kul att se med vilken iver eleverna tar sig an utmaningar, försöker och provar sig fram.  Det andra gänget pratade om olika frukter och tränade sig på att komma ihåg de olika namnen.

3-5:an
Det är så roligt att se hur eleverna utvecklas under sin tid på skolan. Förutom alla fina skolarbete de gör lär de sig också så mycket om en annan kultur och ett nytt land. Förståelsen för alla spännande likheter och olikheter ökar och vyerna vidgas. Att resa berikar livet och lär många viktiga saker. Gruppen är ritigt vetgirig och vill veta mer om saker de upplever här.
I veckan har vi pratat om buddhismen och vad som kännetecknar den. Eleverna har berättat om sina olika upplevelser av religionen, tempel de besökt och ceremonier de deltagit i.

Arbetet har varit intensivt och många arbeten har färdigställts. Det har arbetats med Europa, kroppen, medeltiden, vatten, statistik, världsreligionerna och mycket annat. Det är så ljuvligt att lyssna på samtalen under de individuella arbetspassen, när eleverna delar med sig av sina arbeten till varandra. Tänk så mycket de lär och inspireras av varandra.

6-9:an
Eleverna har varit fantastiska! Energin strålar ut i hela klassrummet. Denna vecka har det varit mest de teoretiska ämnena som har legat i fokus. Frågor som: Vad hände vid Stockholms blodbad? Varför är det bra att vara högst i rang i en vargflock? Hur räknar man ut jordens radie? och hur lång är ekvatorn? har diskuterats.

Prov i svensk grammatik, matematik och fysik har också stått på schemat.

Fast att det är svårt att tänka sig att det är jul snart så har eleverna ändå lyssnat på julsånger i engelskan. Ni som var med på storsamlingen; Vilket år var det kalenderreformen?

Vecka 51
På torsdag den 20/12 vill vi bjuda in er alla till julavslutning på Sanuk. Vi träffas 17.30 på skolan. Ni kommer att bli bjudna på sång, dans, diktläsning och en del överraskningar. Kvällen kommer att avslutas nere på stranden. Efter avslutningen tar skolan och förskolan jullov och ni är välkomna tillbaka måndag vecka 2.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Vi önskar er alla en minnesrik helg
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk