Skip to content

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Vi firade kungens födelsedag den 5 december.  I år fyller den thailändska kungen 85 år. På skolan uppmärksammande vi födelsedagen genom  att lära oss mer om kungen och hans familj. Vi provade också på att sjunga nationalsången. Det var inte helt lätt utan kräver mer träning ifrån oss alla. 

Morgonsamling
Veckans första samling startade med härlig massage. Vi provade olika grepp och tränade oss i beröring. Tisdagens samling innehöll nyheter, denna vecka pratades det om allt ifrån julkalendern till betygsstress. På onsdagen uppmärksammade vi kungen Bhumibol Adulaydejs födelsedag. Torsdagens storsamling bjöd på inblick i arbetet i vår 4-6:a. Vi fick veta mer om vikningar, Europa, havsörnen, geometriska former, nyskrivna berättelser mm. På fredagen tränade vi oss på varandras namn. Vi avslutade med  leken ”skynket”.

 
Thailandstema: Batik
Den  här veckan har några elever haft batik. Konstnären Sam  visade oss hur vi skulle göra. Det var många olika moment vi skulle ta oss igenom innan batiken var färdig.  Den svåraste delen var när vi skulle fylla i skisserna med varmt  flytande vax. Här gällde det att vara både försiktig och noggrann.Det blev helt fantastiska alster i  regnbågens alla färger.
 

Förskolan
Denna veckan har vi njutit av vår egenhändigt gjorda julgran. Den har tillverkats av allas händer och pyntad med vackra kulor. Kulorna har vi sedan vänt på, en för varje dag, där har det funnits ett uppdrag, en lek eller en ramsa. På måndagen var det ett brev från tomten, som hade gömt bitar av sitt skägg på förskolan. Barnen var duktiga på att leta och när alla skäggbitar var funna lekte vi en blåslek med dem, för att sedan avsluta med att tillverka små egna tomtar.
 En dag var vi på stranden  där vi lekte” kom alla mina små kycklingar” för att sedan gräva slott, garage och bada .En bonus blev att några barn lyckades fånga små krabbor,de var spännande att undersöka på nära håll.
Poolbesöket denna veckan  startade med  lite vattengympa, dyka in och ur en rockring – alla hade olika tekniker. De såg även kompisarna och lärde sig nya dyk- och simtekniker.
Vi har också hunnit måla stileben. Det var vattenmelon, bananer, ananas och rambutan. En del målade av alla frukter och en valde en. När de bvar klara fick de skriva det thailaändska namnet på frukten de målat.
Veckan har även  innehållit luciaträning tillsammans med ettorna,en stund varje dag, funkar jättebra!

1-3:an
I veckan har vi startat ett arbete om författare och illustratörer. Vi har samtalat kring vad dessa yrkesgrupper gör. I mindre grupper har sedan eleverna fördjupat sig i fakta kring olika författare.  Böcker har lästs och samtalats kring.

Flera i gruppen har börjat undersöka året. Vi har tränat på månadssången och hur jorden snurrar kring solen. Några har funderat kring veckor, dagar och kvartal. Våra äldsta elever fördjupar sig i olika religioner. De undersöker våra världsreligioner, hittar likheter och olikheter. 2:or och 3:or  har lärt mycket om  buddhism och om Buddha. De har intresserat lyssnat på berättelsen om hur Siddharta blev Buddha.

4-6:an
I veckan har vi skrivit klart våra manus och förberett oss för storsamlingen som vi skulle hålla på torsdagen. Vi i gruppen har arbetat med så många spännande saker och detta ville vi berättar för de andra också om. Vilken lycka det är att ha en så stor publik att göra det inför. Dessutom är det ju så roligt att spela teater tillsammans. Den stora frågan när vi kom upp i klassrummet igen efter samlingen var när det är vår tur att hålla i den igen…Underbart!

Vi har även arbetat med våra individuella planeringar, arbeten  görs färdig och säckar knyts ihop. Nu har vi två intensiva veckor kvar av terminen för att avsluta och sammanfatta.
Det är en fröjd som lärare att se den höga ambitionsnivån hos alla eleverna i guppen. Det bådar gott inför framtiden!

6-9:an
Flitens lampa lyser verkligen i gruppen nu.

Det har arbetats vidare med  geometri, vinklar och statistik. Frågan. Varför rostar bilarna snabbare på västkusten än på östkusten? har diskuterats. Vad är källkritik, vilka källor använder jag bäst? är också frågor som vi har arbetat med. Kunskap om Nordamerikas historia och Sydamerikas karta har hunnits gått igenom.

Eleverna kämpar fantastiskt bra för att få färdig sina saker innan  jul!

Vill passa på att påminna om den stundande skolavslutningen. Julavslutningen hålls torsdagen den 20/12 på kvällen. Det innebär att skolan och förskolan tar jullov ifrån fredag den 21/12.  Vill också i god tid flagga för en studiedag vi kommer att ha under vårterminen. Fredagen den 1:e februari är studiedag för all personal. Skolan  och förskolan är därför stängd hela den dagen.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha en härlig helg!
 
 

 

Hälsningar Personalen på Sanuk