Skip to content

Veckobrev 47 – Koh Lanta

Veckobrev 47 – Koh Lanta

I tisdags var det thailandstema elefant. Det var spända elever och pedagoger som gav sig iväg i två olika omgångar för att rida på elefanter. Wow vilka mäktiga djur.

Morgonsamling
På måndagen började vi med att leka kortleken.  Eleverna kände känslor som ilska, glädje, lycka och irritation . Spännande att få höra när barnen kan sätta ord på sina känslor. På tisdagen var det åter dags för veckans nyheter. Vi pratade om Zlatans fantastiska mål och om filmen Twiilight. På massagen var vi alla Pizzabagare som lagade till Hawaii. Det knådades pizzadeg och lades på fyllning. Storsamlingen denna vecka var äntligen Förskolans vi bjöds på flera roliga rörelsesånger och ramsor. Det märktes att barnen hade övat ordentligt och att de gärna framförde sina låtar. På fredagens samling arbetade vi vidare med hur vi visar att vi är ledsna och glada. Vi försökte i mindre grupper att beskriva de olika känslorna och vad som kunde göra så vi fick dem. Tänk vilka förnuftiga elever vi har och vilka olika känslor vi kan känna.
Thailandstema: Elefantridning
De som inte ridit på elefant fick på tisdagen alltså pröva på det. Vi åkte i två blandade åldersgrupper (från förskola till åk 9): en före och en efter lunch. Barnen fick sitta två eller tre på varje elefant, på en sits, med en thailändsk ”chaufför” sittandes framför. Det var en spännande och guppig färd genom djungeln, alla elefanter på rad. Vi fascinerades av den stora elefantkroppen, men även de stoora elefantbasarna! För en grupp avslutades färden med att de fick mata elefanterna med bananer, för en annan grupp med elefantdusch.

Idrotten
Idrotten har vi nu delat upp i tre grupper där 1-2:orna går ihop, 3-5:or och 6-9:or för sig. De yngsta barnen leker mycket lekar där rörelseglädje är i fokus. Här tränas samarbete, koordinationsförmågor. 3- 5an har börjat med volleyboll och kommer att träna det några veckor framöver. Här tränar vi fingerslag, bagger och på att serva. Vad kul det är, men oj vad röda vi blir om armarna. 6-9 gruppen tränar sin kondition och springer i värmen på stranden. torsdagen avslutades med vattenpolo.

Förskolan
Nu har vi många språk representerade på förskolan. Vi har denna vecka fått räkna till tio på inte mindre än 7 språk! Superhäftig känsla. Barnen har broderat en del, både sitt namn och fritt. En del har till och med börjat med korsstygn. Vi har haft några som ridit elefant. Alltid lika uppskattat. Vi har lekt på stranden och det är underbart att se och höra vilken fantasi barnen har. De var hästar och till hästarna byggde de stall (gropar i sanden fyllda med vatten). Finns det hästar i vatten? Nej! Ja, sjöhästar! Nu är jag en sån där med ett horn i pannan. En enhörning! Underbara barn med underbara kommentarer.

1-3:an
Vi började veckan med lite praktisk matematik. Vi provade att rita och bygga hagar till olika djur. Vi ritade, mätte och räknade ut omkrets.

I svenskan har vi arbetat med vokaler och konsonanter. Vi har övat oss på ramsor för att komma ihåg våra vokaler. Vi har lekt med språket och provat på att göra ord med enbart vokaler eller konsonanter, vilka lustiga ord det blev. Vi har fortsatt på vårt diktarbete. Denna vecka har vi skrivit dikter på rim. Det blev en hel del fantasifulla och spännande dikter.
Nu har vi börjat med en ny högläsningsbok. Vi läser Roald Dahls Häxorna. Så spännande det är. Vi riktigt njuter av historien vi hör. Det går nästan inte att sluta, vi vill bara höra mer.

4-6:an
I matematiken har vi arbetat bl a med diagram och  tabeller denna vecka. Vi har tolkat dem, gjort beräkningar och egna uppgifter. De yngre i gruppen har fortsatt att arbeta med de fyra räknesätten. Multiplikationstabeller har gnuggats och övats på olika sätt. Vi har också arbetat parvis med problemlösning. Det är så roligt att höra hur eleverna resonerar och arbetar för att komma fram  till sina svar. När de löst uppgifterna, redovisar de för varandra vilka strategier de använt.

Gruppen tycker verkligen om att läsa. De tipsar varandra om böcker de läst och som de tyckt om. Nästa vecka ska vi börja med boksamtal i gruppen. Vi ska också skriva bokredovisningar på olika sätt.

I engelskan märks det tydligt att eleverna lär sig mycket av att vistas i en miljö med språket naturligt omkring dem. Oj, så mycket de lär sig och hur motiverade de är! Uttalet utvecklas, ordförrådet och grammatiken men kanske framför allt växer modet att använda sina kunskaper!

6-9:a
Många elever har arbetat med att sammanfatta faktatexter för att sedan berätta med egna ord. Detta arbete kommer att fortsätta nästa vecka. Vi ser framemot fina presentationer.

Det har räknats steg och mätts steglängder på skolgården. Ett härligt samarbete mellan eleverna har det varit, även barn från förskolan hjälpte till.

Oroligheterna i Israel har diskuterats och bakgrunden till detta. Det har varit bra frågor som har kommit upp.

Vi har även bestämt vilka som skall vara lite ”huvudperson” på fredagssamlingen nästa vecka… men det får ni redo på nästa fredag.

Nästa vecka
Vi vill passa på att bjuda in alla föräldrar till onsdagens morgonsamling. Där kan ni tillsammans med ert/era barn skapa kratonger till Loy Kratong. Loy Kratong firas alltså på onsdag nästa vecka.Torsdagens storsamling är nästa vecka flyttad till fredag den 30/11. Vi kommer att ha en adventssamling i Salan tillsammans med svenskakyrkans präst Maria. Här kommer det att bjudas på sång, dramatisering och textläsning. Hjärtligt välkomna.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha en härlig helg!
Väl mött på måndag!

Hälsningar Personalen på Sanuk