Veckobrev 43 – Koh Lanta

Det börjar fyllas på i elevernas Thailandsböcker. Nästan varje vecka händer det något spännande och nytt som dokumenteras i Thailandsboken. Denna vecka har det varit thailändska ord och fraser för flera. En del har lärt sig fler frukter och andra siffror. Några barn har skrivit om thaiboxning andra om elefantridning. Thailandsboken är verkligen en bok som eleverna kan vara stolta över.

Morgonsamling
Denna veckan var det dags för terminens sista utfrågning och quiz av veckans elever. Det blev som vanligt ett stort antal elever med alla rätt. Tisdagens nyhetssamling innehöll som vanligt en massa spännande. Onsdagen var det FN: dagen som vi uppmärksammade extra. Vi pratade om hur våra behov såg ut och funderade på alla barns behov. Sen var det dags att resa iväg i en luftballong. Eleverna fick 10 olika saker att ha med på resan. Deras uppgift var sen att göra sig av med det de kände att de kunde avvara. Det blev spännande diskussioner i par över vad som är allra viktigast i livet. Torsdagens storsamling bjöd på redovisningar om näringskedjor och om olika djur. Bra jobbat alla i 1-2:an.


Elefantridning
Det var pirrigt när vi stod och väntade på att  det var dags att kliva på skolbussen för att åka till elefanterna. Glädjeropen var höga när eleverna såg den första elefanten. Väl uppe på detta stora djur gungade vi fram genom regnskogen. Plötsligt hörde vi ett trumpetande och vi hoppade högt och skratten klingande. Efter ridturen fick vi ge elefanterna bananer och det var spännande. Snabeln var stor och lite läskig i början. Det var ett nöjt gäng som åkte hem  med  med en massa elefantslem på händerna.

Idrotten
I tisdags var det dags för fotboll. I mindre grupper hade vi olika teknikövningar, det var passnings-, skott- och bollkontrolls-träning. Vi avslutade med att göra ”trasan” fast med fotboll. Torsdagenspass var vigd åt racketsport. 6-9 gick igenom reglerna för badminton och sedan spelades det för fullt på stranden. 1-5 eleverna spelade strandtennis. Det var inte alltid helt lätt att få bollen åt rätt  håll. Båda passen avslutades med dopp i poolen.
Förskolan
Vi har lärt oss att ord inte bara innehåller bokstäver utan också stavelser. Vi har klappat stavelser till djuren i veckans saga ”Savannens djur”. Vi räknade dem och satte sedan upp knappar under bilderna.  Vi har gjort instrument, maraccas och trumma, som vi använt på vår musiksamling. Vi har även haft skapande då vi gjort skyddsänglar.

1-2:an
Veckans arbete har flutit på. Våra tvåor har undersökt positionssystemet. De har funderat över ental, tiotal och hundratal. Vi har i grupp funderat över siffror och tal. Barnen har använt sifferkort och pengar för att visa olika tal.  Ettorna har spelat mattespel med lilla additionstabellen. De har funderat över talkompisar och dubblor. Det är så härligt att få prata matte. Så många nya ord och begrepp att förstå.

Vår lärarstudent Sandra har planerat och genomfört ett arbetsområde om näringskedjor. Eleverna har fått rita olika näringskedjor och funderat över begrepp som allätare, köttätare och växtätare. Varje elev har valt varsitt djur som de fördjupat sig i. Djuren har vi sedan gjort tankekartor kring och sedan även faktatexter.  I lera har eleverna sedan skapat sina djur. Eleverna har även fått skriva sagor om näringskedjor. Dessa har de sedan fått agera till. Det har varit mycket uppskattat och spännande att fundera ut vilka djur som äter vilka.

3-5:an
Denna vecka har vi avslutat arbetsområdet om konstruktioner genom att bygga efter en tredimensionell ritning. Vi byggde ett propellerfordon av vårt teknikmaterial. Det var en utmaning som krävde mycket funderande och logiskt tänkande av gruppen. Med tålamod och klurighet  löste paren tillslut uppgiften och vi kunde testköra fordonen i salan. Vilka spännande race det blev…!

I matematiken har vi arbetat med volym- och viktenheterna. Vi har undersökt sambanden mellan dessa. Några andra har arbetat vidare med bråk och decimaltal. Det är roligt att se hur ambitiösa eleverna är och deras stora lust att lära! Det är så roligt att gå runt och lyssna när de resonerar och hjälper varandra.

Vi har i veckan läst, skrivit och ritat om nationalsporten thaiboxningens historia och traditioner. Vi har dokumenterat fakta som vi fått reda på om sporten till våra Thailandsböcker. När barnen skriver till dessa böcker, utgår vi ofta från tankekartor som vi först gör tillsammans. Sedan tränar vi på att skriva detaljerat och beskrivande om våra upplevelser och reflektioner. Boken blir ett fint minne för barnen att ta med sig hem när de återvänder till Sverige. Gissa om de känner sig stolta över den!

6-9:an
I gruppen arbetas det flitigt med planeringarna. Det har gjorts en del prov och flera större arbetsområden har skickats in. Ifrån Sofia distans har det nu kommit mitterminsomdömen. Nu vet eleverna ännu tydligare vad de ska fokusera vidare på.

Nu är skolan och förskolan stängd hela vecka 44. Vi ses igen måndag vecka 45.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha ett härligt lov!
Väl mött  vecka  45 igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk