Skip to content

Veckobrev 42 – Koh Lanta

Veckobrev 42 – Koh Lanta

Nu simmas det för fullt på idrotten! Vi har pratat om nödsituationer som kan inträffa vid vatten. Vi har pratat om var vi kan hitta livbojar och kastliner och hur vi ska handskas med dessa. Alla grupper har nu provat på att livrädda varandra. Vi har provat att livräddat varandra på olika sätt, med boj och utan hjälpmedel. Bojen har vi kastat till varandra och sedan provat att bogsera varandra i. Eleverna i åk 6-9 har simmat klädsim vilket var mycket tyngre än de trott.

Morgonsamlingar
Måndagens samling började med intervju av veckans två elever. Nu vet vi vart de vill resa, favorit färger, intressen mm. Alltid lika spännande att lära sig mer om varandra. På tisdagens nyhetssamling berättade vi om valhajen som hade flutit upp på Klong Nin. Vi berättade och pratade vidare om andra nyheter som har hänt i Sverige och runt om i världen. På onsdagen var det dags för massagesaga. Veckans saga handlade om snö och skidåkning. Torsdagens storsamling bjöd på dans i Gangnam style. Föräldrar och barn tittade på klipp ifrån Youtube som har haft 480 miljoner tittare. Äntligen var det dags för Sanuk att dansa. Många härliga skratt och underbara människor som bjuder på sig själva. Vi får se var filmen hamnar…

Förskolan
Vi har lärt oss mer om känsel, om att vi har känselceller på huden. Alla barn fick varsin fjäder som de fick kittla sig själva med. Var kittlar det mest? Svaret blev under foten, i örat, i armhålan och i naveln. En dag blev vi serverade torkad chili till lunchen. Barnen ville smaka och de tyckte att det kändes varmt på tungan. Vi har också känt på olika saker och beskrivit hur de känns. Den sista utmaningen var att hålla i en sak som de inte såg, känna på den och gissa vad det var för något.

Barnen är intresserade av så mycket. I veckan har vi har lärt om valhajen och ritat valhajar.
Vi har även denna vecka läst och arbetat med en spännande monstersaga.

F-2: an
Nu är vi experter på olika färger på thai och på engelska. Vilken härlig känsla att lära sig nya ord i ett nytt spännande språk.
Vi har spelat 100 spelet med addition. Ett enkelt spel som bara kräver en tärning, gärna 10 tärning om man har. Barnen har spelat med olika kompisar och en del har lärt sina syskon och föräldrar där hemma. Fortsätt att ha kul med matematiken.

I svenskan jobbar vi vidare med frågor. Vi har tränat på att skilja på ett påstående och på en fråga. Vi läser texter och ställer frågor till varandra utefter det vi läst. Veckans bokstav har varit Tt. Vi har lyssnat på ljudet och format ursnygga t. Vi har alla tränat på att skriva vårt namn på skrivstil. Oj så svårt det var att forma vissa bokstäver och vissa namn. Det blev en del frustration och krävdes en hel del arbete. Så skönt att känna sig nöjd efteråt.

Några barn har tagit reda på mer om kokospalmen. Så skönt att kunna titta ut och själva gå ut och titta på och undersöka trädet.  Eleverna mätte omkretsen på både träden och på olika nötter.

3-5:an
Vetgirigare barn än dessa får man leta efter! I veckan har det arbetats som bara den med en mängd olika saker. Det var så roligt att lyssna när eleverna i veckan satt och småpratade om hur mycket man hinner på Sanuk! Visst är det så, vi kan bara hålla med de kloka barnen.

Eleverna i år 3 och 4 har börjat läsa om vikingatiden. Vi har pratat om vardagslivet i en vikingaby och ritat bilder till det. Nästa vecka fortsätter vi med att prata om vikingarnas resor runt om i världen och deras fartyg.
De äldsta i gruppen har arbetat vidare med geografi. Vi har gått igenom världsdelarna och tittat på dem både i en kartbok och på en jordglob samt pratat om breddgrader och längdgrader.

I svenskan har vi arbetat med ordklasserna och stavning. Var och en har bearbetat sina texter och övat vidare på de vanligaste svårstavade orden. Vi har även använt datorn som hjälpmedel till detta.

6-9:an
Denna vecka har det lästs och pratats en hel del spanska i gruppen.

I ämnet fysik har vi diskuterat olika former av energi och speciellt olika källor till elenergi. Vad som är negativt och positivt med kärnkraftverk, vattenkraftverk, solpaneler osv.

”Livets myller” har vi arbetat med i biologin. Här får ni en fråga som ni kan diskutera hemma under helgen. Vad är det för skillnad på en djurcell , växtcell, svampcell och en bakteriecell?
Läxläsning
Nu har vi haft våra första läxläsande barn på skolan. Läxläsningen är till för barn som vistas tillfälligt i Thailand (upp till 3 veckor) och som ska hålla jämna steg med sina klasskamrater hemma. Här får dom en trygghet och stöd från kvalificerade pedagoger i sina studier. Mer information om detta finns på vår hemsida.

Vill också passa på att påminna om att skolan och förskolan har stängt vecka 44.

Ni går väl in och tittar på alla fina bilder på hemsidan lite då och då? Där lägger vi ut bilder från verksamheten regelbundet. Ni hittar bilderna under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013.

Vi hoppas att ni alla får en riktigt minnesrik och härlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk