Skip to content

Veckobrev 41 – Koh Lanta

Veckobrev 41 – Koh Lanta

I tisdags så var det dags för de buddistiska munkarna att komma till oss och välsigna skolan. Vi fick besök av fem av öns munkar. Hela ceremonin skedde i salan där alla elever och föräldrar var samlade. Innan ceremonin hade vi gått igenom vad vi skulle tänka på t ex med klädsel, hur vi skulle sitta och hur vi skulle gå framför en munk. Det var en fin känsla när alla gick fram och gav munkarna mat och därefter fick vara med om välsignelsen. Runt hela området ljöd de fantastiska sångerna som munkarna sjöng och eleverna var tysta och fascinerade av stunden. Munkarnas besök avslutades med att alla fick varsitt armband som  munkarna välsignat.

Storsamling
På torsdagsmorgonen hade vi storsamling med föräldrar och barn då vi tillsammans tillverkade drillstavar. Stavarna tillverkades av gamla mopeddäck, elrör och färgglad tejp. De blev mycket vackra och sköna att drilla med. Efter att tillverkningen av drillstavarna var klar begav sig barnen ned till stranden för att undervisas i hur man gör när man drillar. Vi gjorde olika samarbetsövningar där det gällde att vara redo att fånga kamraternas drillstavar. De fick också öva på att själva snurra med staven. Även på rasterna kom drillstavarna fram under veckan och barnen fick möjlighet att lära sig ännu fler tricks av vår lärarstudent Sanna.

Förskolan
I början av veckan läste vi en ramsa om fem små astronauter. Barnen började prata om att man i rymden kan sväva omkring. Hur kommer det sig egentligen?  Vi lärde oss om tyngdkraften. Vad händer om man släpper en sak man håller i handen?  Barnen hämtade olika saker som de släppte och mycket riktigt, allt föll till marken.

Vi har även fortsatt att prata om hörseln. Vi har letat efter en gömd klocka tillsammans. Varje barn har fått gömma och leta efter klockan. Det var en spännande övning! På samlingen har barnen fått en liten burk med ett ljud. De har sedan fått i uppgift att hitta den burk som låter likadant. Vi har också lärt oss att vi har något som heter snäcka i örat. En rolig homonym då ordet snäcka har olika betydelser.

F-2: an
Flitiga som alltid har eleverna i gruppen arbetat på utefter sina planeringar. Just nu är det mycket fokus på att skriva. Denna vecka har det blivit två fina texter till våra Thailandsböcker, den ena om munkceremonin och den andra om drillningen. Munkceremonins text blev mer berättande medan drillningens blev en blandning mellan berättande och en arbetsbeskrivning.

Vi har också arbetat med att skriva frågor. Vi har pratat om frågetecknets betydelse och tittat på olika frågeord. Det är inte helt lätt för alla att skilja på en fråga och ett påstående.

I matematiken har vi börjat med klockan. Eleverna har i par fått skapa en egen klocka i naturen och sätta ut olika klockslag på den. Några har fortsatt ute med att agera minut och timvisare, andra har tränat på stenciler eller spel.

3-5:an
Denna vecka har vi arbetat med  berättelser och läsförståelse på svenskan. Det har skrivits fantasifulla berättelser i gruppen till bilder. Eleverna delar gärna med sig av sina texter till varandra och får på så sätt ideér av varandra. Vi har även fortsatt att öva på att läsa faktatexter av olika slag. Det är roligt att se hur motiverade och ambitiösa barnen är. Eleverna sporrar varandra och är fokuserade på sina uppgifter. Vilken lyx för oss pedagoger som arbetar på skolan att få uppleva detta!

I onsdags lärde vi oss mer om konstnären Leonardo da Vinci och världens kanske mest kända verk, ”Mona Lisa”. Vi gjorde egna tolkningar av verket, hur den skulle ha kunnat se ut i modern tid. Håll utkik på hemsidan, bilder på alstrena kommer att finnas snart.

I matematiken har några arbetat vidare med decimaltal, tiondelar och hundradelar. Andra har övat mer på de fyra räknesätten. Veckan avslutades med att vi spelade ett spel tillsammans.
Eftersom eleverna arbetar utifrån sina egna individuella planeringar, har det arbetats med många olika saker i SO/NO. Det har byggts broar, forskats  om djur, lästs om vikingar och om Europa.

6-9:an
Flitens lampa lyser bland 6-9:orna. Eleverna fick en genomgång av de tre olika världsreligionerna i form av en PowerPoint presentation som vår lärarstuderande hade förberett med egna bilder från hennes resa till Israel. Eleverna har även kommit igång med att planera upp sina slöjduppgifter. De flesta av eleverna läser också skönlitterära böcker så att ögonen glöder, vilket värmer gott i lärarnas hjärtan. Prov i matematik har också stått på schemat. Vi ser framemot en ny vecka med nya utmaningar.

Vill också passa på att påminna om att skolan och förskolan har stängt vecka 44.

Avslutningsvis vill vi tacka vår lärarstudent Sanna för hennes tid här på Sanuk och önska henne all lycka i framtiden!

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha en trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk