Skip to content

Veckobrev 39 – Koh Lanta

Veckobrev 39 – Koh Lanta

Nu har vi planterat ris. Det blev en resa till Lanta Noi där vi fick möjlighet att vara med och plantera ris. Vi tog oss fram barfota i lera till dammen där vi skulle sätta plantorna.Tre thailändskor förklarade och visade hur vi skulle hålla plantornaoch hur de skulle sättas. Vattnet gick en bra bit upp på benen på oss och det var lite läskigt till en början att gå där vi inte såg var vi satte fötterna. Det var viktigt att trycka fast plantorna ordentligt och se till att få dem i jämna rader. Det var flitiga elever som nästan satte en hel damm med ris. Intill dammen fanns ett torrt område där plantorna växte innan de sattes i vattnet. Dessa plantor provade några barn att dra upp och slå av jorden från rötterna. Det var svårt att få till tekniken på jordborttagningen. Väl färdiga var det en välbehövlig tvätt av alla innan vi kunde äta vår medhavda frukt.  Vi tackade för oss och begav oss tillbaka till skolan där våra vanliga läroböcker väntade på oss.

Morgonsamling
Denna vecka var det dags för en lugn och skön massagesaga. Vi kopplar  RAR till hur vi ger massage och hur vi tar emot massagen. På tisdagen var det åter dags för nyheter. Vi samtalade kring nyheterna från Lilla aktuellt. Det var allt ifrån Pia Sundhagen  till gruppen Stiftelsen. På onsdagen var det åter igen dags för Veckans kompisar att bli intervjuade. Det är lika kul varje vecka att lära sig mer om varandra. Storsamlingen var som vanligt välbesökt. Det är så kul att se alla föräldrar på plats! Här fick alla prova på massagesagan ifrån  i måndags. På fredagens samling hade vi ett födelsedagsbarn. Det blev sång och firande. Efter det var det dags för frågesport om veckans kompisar.

Storyline
I veckan har har sjukhuspersonalen åter varit på olika kurser. Första kursen för alla handlade om blodomloppet och vad blodet består av. Det ritades blodplättar, blodkroppar, virus och bakterier. Dag två fick man träna på att ta puls och lyssna på hjärtslag. Några grupper har filmat sina historier ifrån sjukhuset och nu återstår det bara att lägga in dessa i moviemaker. Nu väntar sjukhuset på att bli namngivet och invigas. Undra om det kommer in några spännande namnförslag?

Idrotten
I tisdags duggade det och då passade det bra med lite yoga i salan. Vi samlades på varsin matta i en cirkel. Vi startade med att andas lugnt genom näsa och varva ner. Sedan övade vi på några varv med solhälsningar. Tillsammans provade vi även på att göra kompisträdet. Vi stod stabilt trots att det blåste riktigt rejält. Efter att ha avslutat med avslappning gick vi till poolen och svalkade av oss.

Förskolan
Det har varit en händelserik vecka på förskolan. Vi har varit på stranden och flugit drake igen. En härlig stund där barnen lät drakarna flyga fritt för att sedan springa ifatt och fånga in dem. Vi har lärt oss cirkelformen och letat efter den i vår närmiljö. Vi har även haft färglära och arbetat med färgerna blå, röd och gul för att se vilka färger det blir när man blandar dem med varandra. Här använde vi oss av både flask- och vattenfärg. Vi har läst två olika sagor som handlar om färger.

1-2:an
Nu är allas sagor äntligen klara. Denna vecka skrevs problem och lösning. Sagorna var välgjorda och genomtänkta. Det var ett gäng nöjda elever som tog hem sina sagor.

Vilken dag och månad vi har, har varit en sak vi tränat på i veckan. Allas födelsedagar har skrivits upp på tavlan och vi har samtalat kring hur vi skriver datum. Vi har rabblat månaderna och  funderat över vilken siffra våra månader har.

På englskan har vi gått igenom våra kroppsdelar. Vi har i lek tränat oss på att peka på olika kroppsdelar och säga vad de heter. Head shoulder knees and toes sjungs som bara den.

3-5:an
Denna vecka har vi arbetat vidare med den fantastiska människokroppen. Vi har fördjupat oss i matspjälkningen, blodomloppet och  hjärtat. Vi har läst faktatexter och ritat planscher och skrivit till dessa. Vi har även gjort enklare experiment. På svenskan har vi skrivit om en köttbulles långa resa genom  kroppen.

I matematiken har vi börjat arbeta med geometri, med areor och omkretsar. Vi fortsätter med detta även nästa vecka och laborera med området. Vi har även löst kluringar tillsammans. Vilken hjärngymnastik det blev!

6-9:an
Flitens lampa har lyst bland 6-9:orna. Det har diskuterats svampar, lavar, den geografiska revolutionen m.m. I bilden har det experimenterats med vattenfärger och oljepastellkritor tillsammans. Vad som händer när man målar med oljepastellkritor och sedan målar över med vattenfärger. Det blev fina alster som sitter på väggarna nu.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Ha en trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk