Skip to content

Veckobrev 38 – Koh Lanta

Veckobrev 38 – Koh Lanta

Veckans utflykt gick till regnskogen. Vi tog oss dit med skolans buss. Resan tog ca 30 minuter och sista biten åkte vi på en lerig, gropig väg rakt in i vegetationen. Bussen parkerades och  vår vandring startade. Första biten var upp på en brant och hal smal stig. För att ta oss upp behövde vi alla hjälpas åt.
På vår vandring bland de enormt höga träden var det lummigt och mäktigt. Vi stannade ibland och tittade efter sådant vi pratat om i skolan innan, t.ex. de olika processerna som sker i regnskogen som fotosyntes och nedbrytning. Vi tittade på hur finurligt träden växte och hur deras blad var formade. Vi tittade även på olika bladverk och pratade om vad som krävs för att något skall växa och trivas. Vi såg många nedbrytare och förundrades över hur fuktigt det var.  Flera sinnen användes för att insupa alla intryck. Efter en bit vadade alla fram i en bäck med kallt vatten fram till en stor grotta i ett berg. Här tittade vi på fladdermössen och på stalaktiterna som hängde ner ifrån grottaket. Vi undersökt grottan med en ficklampa, det var riktigt spännande. Här smakade det också gott med lite vatten och några kex.
På vår vandring stannade gruppen på flera stopp där vi tränade oss i att hantera nödsituationer. På utvalda ställen fanns våra storylinepatienter och en skyltar med en olycka som hänt. Våra läkare hade flera situationer och patienter att ta hand om.
Till slut kom vi fram ett vattenfall. Här fick de barn som ville, bada och duscha. Några hoppade och badade som bara den. På vår vandring tillbaka hörde vi syrsor som lät som billarm. Vi såg vackra fjärilar, grodor, termitstackar, larver och ett flertal elefanter. Barnen var trötta men mycket nöjda när de åkte tillbaka till skolan. På skolan serverades det sen lunch som idag var korvstroganoff.
Storyline
I veckan har läkarna fått träffa sjukhusledningen Beda och Rut. Sjukhusledningen beslutade att all personal som tänkte sig börja jobba på sjukhuset behövde kunna hantera nödsituationer på ett bra sätt. Alla läkarna kallades till en kurs i att hantera nödsituationer. De fick öva sig i att hjälpa någon med stukning, benbrott, blödning. Läkarna tränade på att behålla lugnet men att göra allt snabbt ändå. De fick öva på stabilt sidoläge och på att lindra för någon som fått manettrådar på sig. De fick träna på att larma och hjälpa.
Helårseleverna har tillsammans med vår student startat ett projekt där de ska få göra en kortare film. Manus har skrivits till sjukhuspersonalen och rekvisita håller på att tillverkas. Nästa vecka startar filmningen.
Idrotten
I tisdags lekte vi Kinesiskamuren. Oj, vad det kämpades. Muren vaktades av snabba vakter som försökte forceras av snabbaguldsökare. Sofia Distanseleverna filmade sina olika friidrottsgrenar. Filmerna användes för att eleverna skulle förklara och beskriva sina tekniker. Efter lektionen tog vi ett avsvalkande bad i poolen.
Förskolan
Det som  har dominerat den här veckan är bygg- och konstruktionslekar; klossar, duplo, lego, tågbana och andra konstruktionsmaterial. Barnen har även bakat mycket med Playdoh. De har gjort kakor, tårtor, bakelser, pajer, ormar, sniglar… Vi har lärt oss tecken för tårta, kaka, bulle och deg. Vi har använt kavel, kniv, gaffel, formar och händerna som arbetsredskap. Vi har läst den nya flanosagan ”Herr Haj”.
Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga
bilder från vår verksamhet.
Ha en trevlig helg!

Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk