Skip to content

Veckobrev 37 – Kho Lanta

Veckobrev  37 – Koh Lanta

Nu står vårt sjukhus färdigt i vårt Storylinerum och det har skapats både läkare och patienter. Eleverna har skapat, diskuterat och funderat så det knakar. Det blev en hjärt och lungavdelning, en avdelning för skelett, en för mage och matspjälkning och en för hjärnan och olika sinnen. Vi funderade i grupp vad de olika avdelningarna skulle innehålla och hur stora sakerna skulle vara. Barnen jobbade intensivt och koncentrerat. Det har sprudlat av kreativa idéer.
När avdelningarnaväl var klara reflekterade vi över att det saknades något. Människor skapades och började komma in, både personal och patienter behövdes för att det skulle bli ett levande sjukhus. Eleverna bestämde namn, ålder, yrke, egenskaper och familj till sina karaktärer.
Morgonsamling
På måndagen fortsatte vi med vårt RAR arbete. Nu var det det sista R:et.”Respekt för mig själv”. Efter att vi fått ner våra gemensamma tankar gjorde vi rollspel i grupper. På tisdagens nyhetssamling fick vi veta om våra svenska journalister som efter 14 månader blivit frigivna. Vi diskuterade vidare om demokrati och yttrandefrihet. På onsdag var det åter dags för ”veckans kompis”. Det är mysigt men lite läskigt att vara i centrum. Torsdagens storsamling innehöll ”skynket” när alla får testa sig på varandras namn, det blev många skratt. Efter det gjorde vi en hälsningslek som bidrog till ännu mer skratt. Till vår samling fick vi besök ifrån Lanta Animal wellfare. De stannade kvar och var med på föräldrafikat.
Idrotten
Tisdagens idrottslektion på stranden började med ”snappa trasan”. Det kämpades ifrån alla håll, fintades och sprangs. Efter första vattenstoppet var det trestegsträning. Så svårt det var att få in tekniken. Efter en stunds träning satt tekniken och man kunde fokusera på att komma längre. Vi avslutade lektionen med att hoppa över ett hinder. Eleverna testade många olika sätt. Det slutade med sand överallt och många skratt.
Förskolan
Barnen är väldigt intresserade av att pyssla. Vi har därför denna vecka gjort dockor av toarullar. De blev otroligt fina. Vi har jobbat med bokstaven Aa och gjort klippövningar.
1-3:an kom på besök och tillsammans med dem färglade vi mandalas och lyssnade
på musik. Vi har gjort handavtryck och upptäckte att när vi blandade röd och blå blir det lila. Vi har lärt oss räkna från ett till fem på thai.
F-2: an
Nu är vårt skrivprojekt igång. Vi har använt oss av egna tankekartor och börjat skapa
varsin huvudperson. Vi har fått med namn, egenskaper, vad de gillar och ogillar
mm. Vi fokuserar på hela meningar där vi tänker mycket på stor bokstav och punkt.
I matematiken jobbar vi med olika områden. Några funderar på vad bråk är och hur det fungerar. Några hårdtränar på lilla subtraktions och additionstabellen. Veckans problem var lite kluriga att lösa, men med “plockisar” och samtal kunde allt lösas.
3-6:an
Vi har även denna vecka fortsatt att arbeta med vårt konstruktionstema. Nu har vi tagit reda på hur krafter kan påverka vårt fordon. Med hjälp av dragningskraften och metallbrickor fick vi den att rulla. Vi observerade att ju fler metallbrickor vi kopplade till fordonet, ju snabbare gick det. Nästa vecka fortsätter vi att ta reda på vad som händer om vi gör samma sak igen, fast denna gång med en last. Vi har även lärt oss om Isaac Newton och pratat om cykelns historia.
I matematiken arbetar de äldsta nu med geometri, om längder och areor. Vi fortsätter nästa vecka med att laborera kring detta område. De yngre arbetar vidare och undersöker räknesättet multiplikation. Vi arbetar varje fredag med kluringar tillsammans.
Det är härligt att se hur intresserad gruppen är av att lära sig engelska. Det märks att de lär sig naturligt i sin vardag nya ord och meningar. Fokuset nu är på enkla men användbara fraser för konversationer. Uppmuntra barnen gärna att använda sina kunskaper när ni t ex handlar och äter på restaurang.
6-9:an
Veckan har varit intensiv nu när vi är inne på fjärde veckan i skolan. Arbetsuppgifterna har blivit större och det har krävts stor koncentration och fokusering, vilket har varit arbetsamt men också mycket roligt.
Vi har jobbat med en stor musikuppgift. Uppgiften har gått ut på att lyssna på olika musikgenrer och kunna namnge dem men även urskilja instrumenten. Eleverna har fått sångtexter till vissa låtar så de har kunnat sjunga med.
Några har jobbat med läsning. Boken ”I taket lyser stjärnorna” och många känslor har diskuterats i olika skrivuppgifter och samtal om det starka tema som beskrivs i boken.
De äldsta har jobbat med syror och baser. Att jämföra hur surt vatten påverkar miljön i Sverige och Thailand och hur vi gör för att minska denna miljöpåverkan har varit mycket givande, många förslag har tagits upp av eleverna.
Vi har avslutat veckan med förhör på verb i engelska och utforskat thailändska blommor från stjälk till blomblad.
Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.
Ha en trevlig helg!

Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk