Veckobrev 2- Koh Lanta

Nu är skolan äntligen igång igen efter julfirande på olika håll. Här välkomnar vi massa nya, nygamla elever och pedagoger denna vecka. Det är kul med liv och rörelse och så många nyfikna elever och arbetssugna pedagoger. På måndagen började alla redan inskrivna elever som vanligt och arbetade vidare i sina grupper. Alla nya elever hade inskrivningssamtal med sina nya mentorer och en samling tillsammans med nya elever och pedagoger. Det var både pirrigt och spännande att träffa alla. Än en gång hjärtligt välkomna hit!

Morgonsamling
Måndagen började med att pedagogerna framförde beröm till eleverna för deras fina framträdande på julavslutningen.  De var stolta elever som verkligen kan ta till sig av berömmet. På tisdagen pratade vi mest och gick igenom rutiner för tisdagens thailandstema vi hann också med att göra en namnlek. Tänk vilken utmaning vi alla har att lära oss varandras namn. På onsdagen fortsatte vi med försöka lära känna fler. Vi berättade i mindre grupper och berättade om oss själva. Torsdagensstorsamling var välbesökt. Föräldrar och besökare fick börja på utsidan av salan varpå vi delade oss i mindre grupper för att göra den uppskattade leken Amöba. Det var härliga skratt och fniss när vi gick runt som kaniner, gorillor mm. Så skönt det är när alla verkligen bjuder på sig själva. På veckans sista morgonsamling var det dags för sång, nu ska vi lära oss den thailändska nationalsången. Vi lyssnade och sjung med oj, oj så svårt det var.

Thailandstema: Matlagning
I tisdags på Thailandstemat fick en grupp prova på att laga thaimat! Vi blev hämtade på skolan och begav oss till Long beach och Lanta Thai Cookery School. Vi blev mottagna av en thailändsk kock. Han visade oss några grönsaker och frukter som brukar ingå i många thairätter, det var bland annat ingefära, morot, chili, ananas. Efter genomgången berättade vår lärare att vi skulle få laga tre rätter.  Vi började med att förbereda grönsakerna till de båda varmrätterna som vi sedan lagade. Det var phad thai gai (kyckling) och stir fried chicken with cashew nuts. Efter att vi ätit upp var det dags för efterrätten, deep fried bananas with honey. Allt smakade väldigt gott så jag rekommenderar er att be era barn laga middag någon dag hemma J Det var en fantastisk eftermiddag och ett privilegium att som pedagog få åka med en sådan grupp som vi var, alla skötte sig exemplariskt och gjorde oss pedagoger än mer stolta över att jobba på Sanuk, underbart!

Thailandtema: Buddhism
Under tisdagens thailandstema arbetade merparten av de äldre eleverna med Buddhismen. De fick lära sig om Buddhismens uppkomst och däri berättelsen om Siddharta Gautamas uppväxt och liv. Vidare fick eleverna arbeta med de fyra ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen. Vi hann även prata lite om vårt stundande tempelbesök. Eleverna fick även fundera kring eventuella frågor som vi kan ställa till munkarna under vårt tempelbesök. Eleverna känner förhoppningsvis att det har lite större kännedom om statsreligionen här i Thailand.

Förskola
Denna vecka har vi startat upp en helt ny förskolegrupp och dessutom fyllt på den “gamla” gruppen. Vi har därför haft mycket gruppstärkande aktiviteter, lekar sånger och skapande. Snäcktavlor, flaggor, play-doo lera, raketer och ljuslyktor har tillverkats. Barnen har utforskat lokalerna och alla leksaker och någon gång har vi bytt lokaler. Vissa aktiviteter har vi dock haft tillsammans båda grupperna och Barnklubben, som utelek och ”Röris” (friskis och svettis för barn). Storsamling hade vi alla tre grupper på torsdagen inne i den ena av förskolans lokaler. Vi hade en riktigt mysig stund, då vi sjöng tillsammans med alla barn och föräldrar.

Barnklubb
Som vi har väntat… äntligen dags för en ny och spännande vårtermin på Barnklubben. Nu har en vecka redan gått och faktum är att vi inte kunde ha fått en bättre start, första veckan har varit toppen – vilka härliga barn,– lyckost oss!

För att lära känna varandra bättre så har vi sjungit och lekt många olika namn och rörelselekar.

Barnen har varit ivriga och velat undersöka och upptäcka allt som finns på Barnklubben, de har målat, klippt, pärlat, spelat spel och lekt fantastiska restauranglekar tillsammans. I veckan har vi också haft ”Röris” tillsammans med förskolan och övat på många olika motoriska moment som att balansera, snurra, hoppa, krypa etc. så roligt!

I torsdags hade vi storsamling i Changrummet tillsammans med förskolan och visst är barnen duktiga på att sjunga! Vi verkar ha ett riktigt gäng med sångglada barn hos oss, härligt!

Idag har vi avslutat veckan med att bada i vår pool och det var svalkande och skönt i värmen!

Förskoleklass
Nu har barnen gått sin första hela vecka i förskoleklass på Sanuk. De är nyfikna och vill gärna sitta och arbeta, men de är även leksugna, så vi får varva arbete med lek. Denna vecka har vi lekt en massa lekar för att lära känna varandra.

Alla har börjat arbeta med matematik på olika sätt. En del har arbetat med siffror och en del med hel och halv.  Det är många som gillar matematik vilket känns jättekul!

Vi har börjat läsa i en kapitelbok som heter Konstiga djur, skriven av Lotta Olsson.  Den handlar om en myrslok och en hasselmus som ska ha en tävling om vilket djur som är konstigast, kanske är det så att alla djur är konstiga på något sätt.

Nu har vi startat upp vårt tema, Thailand. Alla har målat en Thailands flagga med vattenfärger. Vi har varit på utflykt till mangroveträsken där barnen fick se slamkrypare, vinkkrabbor och apor, allt var mycket spännande.

På idrotten på stranden lekte vi banankull, kedjekull och Vem är rädd på stranden.

1-3:an
Vi startade veckan som om vi aldrig hade varit lediga. Det jobbas flitigt och målinriktat. Det är roligt att se vilken arbetsro eleverna ger varandra och sig själva.

Vi har i veckan tränat oss på att läsa faktatexter. Vi har övat med stödord och skrivit egna faktatexter om svenska djur. Några elever har arbetat i par, andra enskilt. Vi gjorde redovisningar där vi försökte berätta det vi kom ihåg ifrån det vi läst.

I matematiken pratar vi om strategier för att lösa subtraktion och addition med tiotalsövergång. Vi har delgivit varandra olika sätt att tänka. Det är spännande att lyssna när eleverna sätter ord på sina tankegångar.

4-6:an
Den här veckan har vi gjort flera olika presentationsövningar, både på gården och i klassrummet. Eleverna har fått bekanta sig med varandra i par för att sedan presentera all information om parkamraten för resten av gruppen. På så sätt har alla fått öva på att vara uppmärksamma lyssnare och på att få prata inför en grupp.

Alla har kommit igång med sina planeringar och arbeten. Det har lästs på svenska, engelska, spanska och franska, för att inte glömma thai.

Vi har pratat om förväntningar på varandra och på tiden här på Sanuk och vi ser alla med stor glädje fram emot en ny termin.

6-9:an
Det märks i hela gruppen att lusten till att lära har varit hög. Det har diskuterats världsreligioner, rymdgeometri, ekosystem, andra världskriget m.m.

Vi har haft spanska och där har vi rabblat veckodagar och månader. Klockan har vi också gått igenom. I tyskan har det studerats olika ord för helgdagar och högtider.

Vi har även pratat om lite tips om hur man kan lära sig glosor, som eleverna har anammat, så det har pluggats glosor för fullt ute i den underbara värmen. Vet ni vad midsommarstång heter på tyska?

Kom ihåg
Vill påminna om studiedagen fredag den 1:e februari, då är skola och förskola stängd. Februarilov har alla långtidselever (de som går på skolan 12 veckor eller mer) vecka 8 i år. Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till Förskolan 08-728 49 877.

Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Vi önskar er alla en härlig helg

Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk