Veckobrev 12 – Koh Lanta

Torsdagens storsamling gick i sann RAR-anda. Grupperna ifrån RAR-mästerskapen användes som stomme och lagen fylldes på med förskolebarn och föräldrar.

Tillsammans gjordes tillitsövningar och samarbetslekar. Det blev många roliga möten med  skratt.

Kom ihåg
Vecka 15 är skolan och förskolan stängt för Songkranlov. Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till Förskolan 08-728 49 877.

Thailandstema: Kapok/Bomullsträd
I veckan har vi utforskat vår natur närmare. Vi tog en promenad på Klong Dao stranden till ett stort Kapokträd även kallat Bommullsträd. Här fick barnen se hur trädet växte och undersöka hur det såg ut. De funderade efter om de kunde lista ut hur högt det var. Vi tog sedan med oss några frökapslar till skolan som vi öppnade och undersökte. Bomullen ligger i tydliga rader och ser nästan ut som en ”majskolv” i mönstret. Denna bomull används inte till att spinna tråd utan till att stoppa möbler. Tänk så mycket spännande det finns att undersöka runt omkring oss!

Påskvandring
Våra elever var inbjudna till Svenskakyrkan för att vara med på en Påskvandring. Vi fick skattkartor och sedan blev det jakt på ägg. När alla äggen var funna samlades vi i kyrkan för att med hjälp av innehållen i äggen få höra om Jesus liv och vad som hände vid påsken. Tack så mycket Maria och Ingvar för en mysig stund hos er.

Förskola
Denna vecka har vi i förskolan berättat mycket sagor. Petter o Hans fyra getter, Guldlock och Lisen kan inte sova. Vi har använt oss av både sagopåsar, flanosagor o även ritsagor. Vi byggde sandslott på stranden tillsammans. Helt plötsligt var många av leksakerna vi tagit med oss borta! En stor sandhög fanns i mitten av några barn… de lekte att det var vinter och att det snöade. Nu blev det sommar, snön smälte och alla leksaker kom fram igen! Underbar fantasi!
Prästen Maria berättade för oss om påsken. Riktigt spännande.

Förskoleklass
Denna vecka har Louise, vår lärarstuderande på förskolan varit med oss. I svenska har vi använt olika kortlekar för att repetera motsatsord och sammansattaord. Vi har även gjort egna sagor med hjälp av sagokort. I matematik har barnen jobbat med eget arbete. Vi har lekt mattelekar och vi har sjungit tiosången. På idrotten i poolen var det vattengympa och sedan lekpass. Vi varvar arbete med vattenpauser, rörelse och lekpass.

Skolarbete 1-3
Vi har fortsatt vårt arbete med karta och väderstreck. Eleverna har fått titta i en Atlas och undersöka olika kartor och deras tecken. Tillsammans har vi pratat väderstreck och eleverna har ritat en kompass. Så spännande att undersöka världen! I matematiken och bilden har vi tränat oss på lägesord och på att följa beskrivning för att skapa våra Loklor. Ord som större, mindre, framför, bakom, högts upp, längst fram mm har används. Det blev fantasifulla Loklor med blommor längst fram!

4-6
Den här veckan har vi arbetat mycket med dikter. Vi har pratat om vad en dikt är och vad som skiljer en dikt från t.ex. en berättelse. Vi har gått igenom olika typer av dikter, däribland haiku. Eleverna har sedan fått skriva egna dikter om vänskap. De fick rama in dem och färglägga om de ville. Det hela avslutades med diktuppläsning och att vi satte upp alla fina dikter på en vägg i klassrummet. I svenska har vi även fortsatt med romanen Huset. Den här veckan har det handlat om ett inbrott eller en hemsk natt.

6-9
Elevernas vecka har varit lite annorlunda då vi fick ställa ut fotografier som de hade tagit utefter orden; kärlek, död, vänskap, utanförskap och frihet. Det var verkligen fina och starka bilder. I övrigt har det arbetats mycket med matematik. Det gäller att repetera och räkna lite matematik varje dag. Nu har vi bara elever som läser spanska så vi försöker att prata en del spanska i klassrummet. Inom fysiken är det lite blandat – atomfysik, krafter och elektricitet. 6orna läser nu en skönlitterär bok som heter “Skjut inte kungen” som handlar om Gustav III. Vet ni när Gustav III levde?
Glöm inte att kika in under Bilder > Koh Lanta > Album 2012/2013 på alla härliga bilder från vår verksamhet.

Hoppas ni får en härlig helg med många intryck.
Väl mött på måndag igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk