Skip to content

Veckobrev v.9 – Huay Yang

Veckobrev 9 – Huay Yang

Denna vecka har vi haft ristema. Vi har pratat om hur riset påverkar ett land som Thailand som är världens största risexportör. 20 miljoner ton ris produceras varje år och 8 miljoner försvinner till världens alla hörn. Vi har besökt ett lokalt risfält för att se hur det växer. Vi har haft en strålande vecka här i Huay Yang. 

Förskola/Förskoleklass

Vi har arbetat mycket med ris. Vi såg en film som handlade om ris och sen målade vi risplantor. Även de yngre barnen var med på utflykten tillsammans med hela skolan och alla föräldrar för att se risplantor på riktigt. På idrotten hade vi röris, stafett och såklart bad. Att köra idrott i värmen tar på krafterna. Vi har pusslat och spelat mycket spel. Vi har sagt hej då till en kompis som åkt tillbaka till Sverige. Förskoleklassen har också arbetat med bokstaven Y och talen 0-15. Nästa vecka har vi idrott på tisdag och bad tisdag och torsdag. 

Åk 1-4

Vi ökar i klassomfång och minskar i elevantal. Det märks att vi går mot slutet av säsongen här i Huay Yang nu, lugnet lägger sig över byn och skolan. I alla fall till viss del för det arbetas flitigt. Veckorna går fortare hela tiden men det kan ju bero på att vi fyller dem med roligheter från morgon till eftermiddag.

Vi har pratat mycket om ris den här veckan och var det kommer ifrån. Ris är basföda för över hälften av jordens befolkning och Thailand är en av världens största risproducenter. Sådant lär vi oss här. Förutom subtraktion med tiotalsövergång, forntid, läsläxor, skriva faktatexter, bråk och decimalform, skriva och forma snygga bokstäver från rätt håll och som står på raden osv. 

Det är så många olika saker som händer under en dag och eleverna lär så mycket av varandra när de arbetar så nära men med olika saker. 

Åk 5-9

Klassen är nu ihopslagen, men klassrummen finns kvar vilket betyder mer yta och lugnare tillvaro för de flesta. Många åker hem den här veckan och har behövt knyta ihop säcken med sitt skolarbete. En hel del prov har vi gjort denna vecka också. Några elever har påbörjat ett 1000 bitars pussel med motiv av världskartan som de arbetat med när de är färdiga med sina lektionsplaneringar. Visst är det härligt när kunskap och intresse kan mötas? Vi har pratat om riset. Hur mycket en thailändsk familj tjänar i snitt på risodling, hur många timmar per dag de arbetar och andra socioekonomiska förhållanden kring risodlingen. Vi har använt oss av utomhuspedagogik och en del har suttit utomhus och arbetat i den härliga skuggan. 

Nästa vecka

Minskar vi i antal. Vi slår ihop idrotten och ber er därför ha med badkläder både tisdag och torsdag. Vi kommer nästa vecka titta närmare på fisket i landet eftersom vi här lever i en fiskeby. Se vilka fiskar som är vanliga här, men också titta på arbetsförhållanden kring fiske i Thailand. 

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

Matsedel:

Monday – Tom Kha Gai, Rice

Tuesday – Barbacue Chicken, Sticky Rice

Wednesday – Moo Tod Gratiem. Stekt fläskkött med vitlök och ris

Thursday – Meatloaf, mashed potato

Friday – Only Fruit

 

Trevlig helg!