Skip to content

Veckobrev v.6 – Huay Yang

Veckobrev 6 – Huay Yang

Denna vecka har vi avslutat vårt thaitema om Buddha och buddhismen. Tack till er föräldrar som kom på storsamlingen och deltog i vår frågesport om just Buddha och buddhismen. Det blev en miss vid resultatgenomgången och den viktigaste symbolen inom buddhismen är hjulet, inte draken. Alla hade redan svarat så de som svarade X på den frågan fick rätt. Vi vill gratulera familjen som van som fick 9 rätt.  Det finns ca 500 miljoner buddhister i världen. Denna vecka har vi haft munkceremoni. 9 st munkar kom på besök och välsignade vår skola. Eleverna var väldigt duktiga och tålmodiga här i värmen och det var en fin ceremoni. 

Förskola/Förskoleklass

Vi har fokuserat på att lära oss om Andehus den här veckan. Vi inledde med att prata om vad andehus är och därefter gick vi på “andehusjakt”. Vi tittade noga på dessa för att sedan gå tillbaka till förskolan/skolan och designa våra egna andehus. Två dagar av planering, samarbete, demokratiska processer och konstruktion resulterade i två väldigt fina andehus. Dessa får stå kvar till tisdag eftermiddag, så om du inte hunnit se utställningen kom gärna in efter skolan och titta. 

Vi har också jobbat med RAR (skolans värdegrundsarbete där det första R:et står för Respekt för andra, A:et står för Ansvar för sina handlingar och det sista R:et står för Respekt för sig själv.) I det arbetet fokuserade vi på några ord till varje bokstav i RAR. Det var ordet STOPP. Att respektera andra när de säger stopp. Det var ordet FÖRLÅT. Att ta ansvar för sina handlingar och säga förlåt när något blivit tokigt. Och till sist: JAG ÄR BRA! Den frasen passar bra på det sista R:et att visa respekt för sig själv. 

Vi har tränat på veckans dagar och färger, samt namn på olika frukter och att räkna på thai. Detta gjorde vi även på idrotten då vi lekte fruktsallad på thai och en färgstafett på thai.

I förskoleklassen har vi även arbetat med bokstaven B på lite olika sätt.

Åk 1-3 

Den här veckan har vi tränat mycket på att skriva, forma siffror, utveckla meningar och skriva texter inom olika genrer. Vi har övat på att räkna på thailändska och nu är vi riktigt bra på det, i alla fall upp till tio. 

Rasterna ute börjar bli riktigt varma nu så de som spelar fotboll är duktigt svettiga när de kommer in. De flesta håller sig i skuggan på terrassen och tränar på pojor, spelar spel eller ritar. Vi dricker vatten i mängder och har pratat om vad som händer om du inte gör det. Det går rätt fort att känna sig sjuk om man får vätskebrist.

När munkarnas ceremoni i onsdags var slut så bjöds de på mat. De orkade inte äta upp allt så vi fick provsmaka på fruktgele och sticky rice. Det som var kul var att alla vågade smaka på något. Smakerna och konsistensen var däremot inte så uppskattade.

Åk 4-6

Veckans idrottsaktivitet blev Muay Thai. Det var varmt och det var ett tufft pass. En del av eleverna hade provat på liknande aktiviteter innan och några var helt nya. Det var spännande att se hur en del elever fick oanade krafter när de tränade sparkar. Väl hemma på skolan fick de som ville svalka sig ta en dusch med trädgårdsslangen. 

Det har varit mycket fokus på traditioner och religion den här veckan. Vi har lärt oss extra mycket om buddhismen. Det passar väldigt bra eftersom det är många elever på mellanstadiet som läser om olika religioner. De får en kunskap om buddhismen som inte finns i läroböckerna. Bra att ha med sig när det är dags för redovisning hemma. 

Några tränar sig på att skriva faktatexter om djur. Då är det också tacksamt att vara på en plats som Huay Yang. Här kryllar det av för oss ovanliga och spännande djur.

 I Sverige brukar de flesta avsluta veckan med att se Lilla aktuellt skola. Här gör vi tvärtom på grund av tidsskillnaden. Vi startar vår vecka med att uppdatera oss om nyhetsläget i världen. Den här veckan var den stora nyheten naturligtvis jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Åk 7-9

Eleverna i den här gruppen har arbetat hårt. Mycket arbete har hunnits med och det är mycket arbete när man kommer upp mot högstadieålder. Att kunna planera sitt arbete och prioritera sitt arbete kan vara svårt, men de har gjort ett bra jobb. På idrotten den här veckan var vi och tränade Muay Thai. De blandade och nivåanpassade. Nybörjare fick lära sig grundslag och mer rutinerade fick köra hårdare träning. Många passade på att träna med vikter under tiden också. Se gärna mer om detta i våra bilder som finns i en länk långt ner i detta veckobrev. Rasterna är mycket kortspel och fotboll. 

Nästa vecka

Kommer vi besöka kokosnötsfabriken som utflykt. Vi kommer få besök av en familj som kommer köra familjegympa för årskurs förskola-åk 3. Efter gympan blir det självklart bad. Vi kommer också ha en hel del aktiviteter här på skolan som rör kokosnötter. 

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

Matsedel:

Monday 13 February

Tom Kha Gai, Rice

Tuesday 14 February

Barbacue Chicken, Sticky Rice

Wednesday 15 February

Moo Tod Gratiem. Stekt fläskkött med vitlök och ris

Thursday 16 February

Meatloaf, mashed potato

 

Trevlig helg!