Skip to content

Veckobrev v.5 – Huay Yang

Veckobrev 5 – Huay Yang

Vilken vecka vi haft. Vi har hunnit med så mycket. Vi har fortsatt vårt tema om Buddha och besökt ett tempel. Förra terminen var vi vid byns ena tempel och denna gång i det andra. Många elever blev förvånade över byggnaden nere vid havet som var den gamla skolan. Storsamlingen handlade om berättelsen om Buddha och även tid för meditation. Vi har haft en härlig vecka.

Förskola/Förskoleklass

Den här veckan har vi hört sagan om hur Siddharta blev Buddha. Vi har pratat om vad ett tempel är och även besökt ett av Huay Yangs två tempel. Där fick barnen överlämna gåvor till munkarna och vi deltog i en ceremoni. Vi har målat Buddhafigurer och provat på meditation. Vi har också läst och gjort ännu en yogasaga.På idrotten har vi fortsatt med Röris och på badet lekte vi en boll-lek.

I förskoleklassen har vi även jobbat med siffran 5 och tränat på femhopp på matematiken. På svenskan har vi jobbat med bokstaven Ee.

Åk 1-3 

Vi har som alla andra på skolan haft fokus på Buddhismen den här veckan. Det passar bra eftersom vi har elever i klassen som arbetar med religion och det skapar intressanta diskussioner kring likheter och skillnader inom de olika trosinriktningarna. 

Vi har pratat om meditation och varför det är så svårt att kunna fokusera på sig själv även om man räknar andetag eller rabblar ett mantra. Det händer så mycket omkring oss så vi är inte vana vid att göra ingenting längre. Vi konstaterade att vi behöver träna mycket mer innan vi blir bra på att meditera.

Det har varit en mycket lärorik vecka, de flesta elever har mycket arbete med sig och jobbar hårt för att hinna med. Som vanligt är det en stimulerande blandning av ämnen och läromedel. Ibland kan eleverna hjälpa varandra och det är härligt att se. 

Åk 4-6

Det blev som vanligt en fullspäckad vecka med både arbete och aktiviteter. Roligt!

Besöket på templet var lyckat. Alla elever hade tagit till sig reglerna och skötte sig perfekt. Respekt!

På torsdagen vandrade vi ner till stranden för att ha idrott tillsammans med högstadiet. Vi körde bland annat längdhopp och kast med liten kokosnöt. Vi hade tur med havet, det hade lugnat sig och vi kunde låta eleverna bada. 

Annars har vi jobbat på med våra skolämnen. Alla har mycket att göra och jag är imponerad över att de sitter sida vid sida och arbetar med olika saker och ändå får mycket gjort. Några arbetar med bild medans en annan pluggar glosor…

Åk 7-9

Eleverna har mycket att göra. En del i hela konceptet är att träna eleverna i att planera och ta personligt ansvar. För vissa elever går det snabbt, för andra är det en träning. Jag tycker att alla nu börjar komma in mer och mer i arbetssättet och blir mer och mer medvetna om deras egen skolsituation. Det är häftigt att se. Arbetsmoralen är hög och arbetsinsatsen är bra. Idrotten denna vecka leddes av Stephanie som hade en uppgift från sin hemskola som handlade om ledarskap. Hon gjorde ett toppenjobb! Det blev friidrottsgrenar på stranden. Vilken lyx, att få ha idrott på stranden och bada i havet som avslutning. Inte nog med det så städade vi även stranden efter, vilket också öppnar upp våra ögon för många av dagens problem. Otroligt mycket plast som kommer från haven. 100 liter plast på enbart 20 minuter! 

Nästa vecka

Nästa vecka fortsätter vi arbeta som vanligt och även med Buddha. Vi får besök av munkarna på torsdag och då ska eleverna få träffa många av byns munkar. Vi blandar tema om Buddha med tema Thaispråk. Eleverna ska få lära sig räkna, färger, frukter, fraser och även få titta närmare på landet Thailand i jämförelse med Sverige. På torsdag nästa vecka ska årskurs 3-gymnasiet till byns thaiboxning och lära sig grundläggande träning inom denna kampsport. 

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

Matsedel:

Måndag: Pad Mama

Tisdag: Springrolls

Onsdag: Panang Curry

Torsdag: Spaghetti Bolognese

Trevlig helg!