Skip to content

Veckobrev v.49 – Huay Yang

Veckobrev 49 – Huay Yang

Veckan inleddes återigen med dunder och brak. Några dagar har det blixtrat och åskat så fönster och dörrar skallrat. Nu är det soliga varma vädret tillbaka och vi hoppas på att förblir så för en lång tid framöver. Vi har blivit fler på skolan vilket känns jätteroligt. Denna vecka har vi inlett med meditation och vi har lyssnat på när Siddharta blev Buddha. På storsamlingen fortsatte vi med berättelsen om Buddha och denna gång var även föräldrarna med. Vi hade en fin stund tillsammans. 

Förskola

Vi har fått nya kompisar på förskolan och nu är det full fart. Veckan inleddes med att vi pratade om munkar. Munkar är bullar med choklad och strössel, de har hål och är jättegoda. Ingen av barnen hade sett en munk här i byn och de tyckte det var jättekonstigt att munkarna hade orangea kläder på sig. Hur kan munkar ha kläder? 

Tillslut tittade vi på bilder på hur människomunkar ser ut. Nästa vecka ska vi till templet och då blir det nog lättare att förstå att det finns olika sorters munkar.
Denna vecka har vi sjungit mycket. Barnen har lärt sig nya sånger och det har varit med stor entusiasm. Sångerna har handlat om alltifrån vad bebisar kan till hur flodhästar pussas. Vi har haft yoga och badat i poolen. Kan man ha det bättre? Det är så roligt när det kommer nya barn för ingen vecka är den andra lik.

Åk F-3 

Munkar, såna med choklad och strössel på eller som är fyllda av vaniljkräm? Alla vet ju vad munkar är så klart. Men Thailändska munkar kände inte alla eleverna till. Det kom flera spännande frågor i klassrummet när jag berättade om dem. Varför rakar de av allt hår? Har de ingen tv? Allt kunde jag inte svara på men vi ska ägna de kommande två veckorna åt att ta reda på så mycket vi kan samt besöka templet. Vi jämför också våra svenska traditioner med de som vi ser och upplever här i Thailand. Det är väldigt intressant. 

Vi har arbetat med den svenska vintern vilket onekligen känns lite avlägset här och nu. Eleverna berättar om snö och kallt hemma som de fått rapporterat via vänner och släkt. Några längtar efter snön, andra inte alls. 

Faktatexter är en annat fokusområde som vi fortsätter med ett tag till. Att fylla i en sexfältare med nyckelord och sedan omvandla till en egen faktatext är svårare än det låter om det är första gången. Men kul! Det och mycket annat har vi hunnit med i vårt klassrum den här veckan.

Åk 4-9

Vi har haft en mindre skara elever då en del varit sjuka. Vi har därför kunnat bjudit in några yngre elever som fått vara med de äldre eleverna. Vi har påbörjat temat med Buddha och försökt förstå oss på den åttafaldiga vägen. Eleverna har blandat bild, med fakta och analys i denna uppgift. Vi har under samlingarna arbetat med meditation och tagit med oss det in i klassrummet så under några arbetspass har meditationsmusik varit en del av lektionen. Fridfullt kan vi konstatera. Schackspelet har gått varmt på rasterna och på idrotten har vi kört yoga och en del samarbetsövningar. När eleverna arbetar färdigt med sin planering för lektionen har de varit flitiga att arbeta med Geoguessr, som är ett mycket lärorikt spel på datorn där man lär sig om jordens platser. Eleverna har varit duktiga att följa sin planering. 

Nästa vecka

På måndag ska eleverna till templet på besök och vi fortsätter lära oss om Buddhismen. Kom ihåg att ha kläder som täcker knän och axlar. En sarong funkar. Vi påminner också om att storsamlingen är på tisdag då vi får titta på ett luciatåg samt fika tillsammans efter.  

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

 

Trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk, Huay Yang