Skip to content

Veckobrev v.3 – Huay Yang

Veckobrev 3 – Huay Yang

Skolan har startat igen efter en julledighet och antalet elever har blivit fler. Vi är också fem pedagoger på plats nu och tempot i skolan har definitivt ökat. Det har varit härligt att se alla nya och gamla elever på plats och stämningen har varit god. Vi har lärt känna varandra och kommit igång bra med våra arbeten. Vi har denna vecka arbetat med fokus på det kinesiska nyåret som är på söndag och lärt oss om de kinesiska nyårsdjuren. Den kinesiska almanackan, Tongshu, är fylld av livserfarenhet och visdom. Där finns magi och religion, förutsägelser och horoskop. Än idag spelar den en viktig roll för miljoner kineser i Kina, Hong Kong, Taiwan och runt om i världen. Vi har under veckan tittat närmare på detta och på vår skola har vi alla tolv djur representerade och vi har lärt oss egenskaperna för varje djur. 

Förskola

Ulrika (Ullis) heter jag och ska jobba i förskolan resten av terminen. Förskolan har också fått några nya barn i gruppen så vi har jobbat med att lära oss varandras namn och lekt mycket tillsammans för att lära känna varandra.

Vi har jobbat med Thaitema och då har fokus legat på det Kinesiska nyåret och Kaninens år (2023). I samband med det har vi lärt oss mer om kaniner. Sett film, läst böcker, sjungit, lekt, haft en hinderbana med kaninhoppning och målat fina kaniner. Vi har tagit reda på vilka års-djur från den Kinesiska almanackan vi är och målat våra djur. I vår grupp fanns både tuppar, grisar och en hund.

Ibland har vi samarbetat med förskoleklass.

Förskoleklass

Nu har förskoleklassen blivit fler och vi har arbetat med att lära känna varandra. Vi har även samarbetat mycket med förskolan, vilket vi kommer att fortsätta göra. Vi har arbetat med det kinesiska nyåret som infaller nu på söndag. Detta firas stort även här i Thailand. Nu lämnar vi tigerns år och går in i kaninens. På svenskan har vi därför läst, tittat på en liten film och skrivit fakta om kaninen. Vi har även sjungit sånger och lekt lekar om kaniner. Vi har även undersökt vilket år förskoleklasseleverna är födda i och alla är födda i apans år. På matematiken har vi arbetat med geometriska former utöver det arbete som ditt barn har med sig från sin hemskola. Från och med nästa vecka kommer vi att ha uteidrott och bada varje tisdag och vissa torsdagar. Dessa dagar ska ditt barn ha badkläder och gärna gympaskor.

Åk 1-3 

Ja, hur sammanfattar man den här veckan? Vilken otrolig energi vi har haft i klassrummet samtidigt som vi har haft en fantastisk. arbetsro. Halva klassen är ny efter lovet, alla tar hand om varandra och hjälps åt. 

Vi har talat en del om hur man är mot varandra, vad som är viktigt när man är så långt hemifrån och arbetar på ett så annorlunda sätt mot vad vi är vana med. Ny vänskap blommar, kunskap flödar och skratten ekar inne hos oss. För att nämna lite av vad vi jobbar med så är det kinesiska nyåret med vad det innebär av firande och djur med egenskaper, stenålder, rymden, kroppen, berättelser ur gamla testamentet, multiplikationstabeller, pratstreck, verb på engelska och svenska och så mycket mer. Det är ju kinesiska nyåret på söndag och vi har konstaterat att på lågstadiet är det mest ormar, hästar och getter, en drake har vi också. Imorgon ska vi gå igenom vilka olika egenskaper djuren har. 

Åk 4-6

Även på mellanstadiet var det många nya ansikten. Det var så klart lite nervöst för alla men det tog inte lång tid innan det skapades nya kontakter. 

Alla har kommit igång med att arbeta med sina planeringar och arbetar på så mycket som de orkar och hinner. Vi har bland annat lärt oss om hur det var att leva på medeltiden och hur det gick till  när Gustav Vasa blev kung. 

De flesta behöver fräscha upp multiplikationstabellerna och vi har kört gemensam tabellträning på morgnarna. 

Vi simmande på vår första idrottslektion för den här terminen och de som inte hade tagit den obligatoriska “hoppbilden” fick göra det. Bilderna sitter till beskådan på våra glasdörrar ut mot gården. 

Åk 7-9

Klassen har gått från få till fler. Nya ansikten har prytt klassrummet och en härlig stämning är det. En väldigt bra vecka där vi har arbetat bra med våra skolarbeten och bekantat oss med kinesiska nyåret och vilket årsdjur vi var, samt vilka egenskaper som som djuren har. I vår grupp har vi representanter från råttan, tigern, hunden, grisen och oxen.  Eleverna har arbetat med spännande saker som exempelvis kontinentalplattor, första världskriget, fantasy på både svenska och engelska och en hel del mattekluringar. På idrotten simmade vi 200 meter och sedan badade här i värmen. Veckan avslutades med att redovisa kinesiska nyåret. 

Nästa vecka

Nästa vecka kommer vi titta närmare på lösa djur här i Thailand och lära oss om den kulturen. Vi får också ett trevligt och välkomnande besök under storsamlingen på torsdag så missa inte det. 

Ett tips till alla är att Infinity Beach bjuder alla barn på glass om man åker dit fredagar efter skolan och äter lunch. 

I vår bildmapp på hemsidan uppdateras varje vecka nya bilder från veckan som varit. 

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2022-2023

Trevlig helg!