Skip to content

Veckobrev 51 – Huay Yang

Veckobrev 51 – Huay Yang

Vi inledde veckan med massagesaga på samlingen då det blev en så bra start sist. Denna gång handlade det om flickan Maria. Fint sätt att börja veckan som stärker gemenskapen. Vi välkomnade ett nytt barn till skolan, ett barn till förskoleklass och ett barn till förskolan.

I tisdags var det dags för tempelbesök för dem som inte varit där denna terminen. Det var varmt och vi pausade då och då för att ta vätskepaus. När vi var framme vid templet gick vi först in i ett hus med flera Buddhastatyer. På de satte vi fast små guldflagor. Sedan gick vi in i den stora tempelbyggnaden. Där tände vi ljus och rökelse.Till sist var det dags att gå in i byggnaden där munkarna bor och där tog övermunken emot oss. Vi lämnade över gåvor och pengar och blev välsignade. Sen gick vi hela vägen hem och badade i poolen, härligt efter den varma promenaden.

Vi som var kvar på skolan hade idrott och tränade handboll. Det gav mersmak så på rasten var det är stort gäng som spelade handboll i gassande sol, eleverna är sådana kämpar! På onsdagens idrott delade vi upp gruppen, fsk-år 1 hade Mini-röris och åk 2- åk 8 spelade fotboll. Det avslutades med en väldigt spännande match mellan åk 2-4 och åk 5-8. Det var mycket jämt och slutade 1-1.

Onsdagens morgonsamling ägnades åt ringdans. Vi ställde ut en av våra små granar på framsidan och dansade Jungfru kär, Räven raskar och Raketen. Svettigt men roligt! Det kändes lite mer som midsommar än jul.

Storsamlingen innehöll många avtackningar och en tipspromenad om Thailand. Vinnaren gick hem med en påse julskum. Tack alla barn, föräldrar och släktingar för engagerat deltagande!

Terminens sista dag har vi städat ur klassrum och lådor, julpysslat, ätit pepparkakor och dansat vår nya dans till “Tukan Tukan Tun”.

På rasterna är det mycket pyssel, t ex att sätta indianpärlor på sina hörlurar så de blir vackert mönstrade och inte trasslar sig så lätt. Vi spelar också mycket kort, denna veckan har Bubblan varit populärt.

Den här veckan har vi tackat av åtta barn och en pedagog. Vemodigt att säga hejdå till alla. Efter jul är vi ett nytt större gäng och då ansluter tre nya pedagoger och vi blir fem barngrupper istället för tre.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola/ Förskoleklass

Leken har fortsatt att vara i fokus även denna vecka, lite doktorslek, lite mamma, pappa, barn lek. Byggen av olika slag har också varit ett intresse denna vecka. Det blev fina byggen i lego och ett stort bygge i duplo, det var en djurpark som blev en polispark.

Några har också byggt med kaplastavar och använt filtar och byggt en djurpark, barnen sorterade de olika djuren i vattendjur, landdjur, dinosaurier m.m.

Det är en ganska liten grupp på förskolan vilket betyder att barnen får ett stort utrymme och behöver inte konkurrera om saker på samma sätt som när det är en stor grupp. Barnen får också chans att våga mer, ta för sig mer när vi är färre. Det är bra att vara i en större grupp där samarbete, gruppens lärande, samtal m.m. är i fokus men ibland är det bra att få vara i ett mindre sammanhang då barnen får ta mer plats och kanske våga lite mer. Det är viktigt att pedagogen ger alla möjligheter till att få vara sitt bästa jag.

Åk 1-5

Två elever gjorde en frågesport om världsreligionerna som vi andra fick tävla i. Det var mycket uppskattat. Vi har delgett varandra om det vi har arbetat med t ex en faktatext om lejon.

Radions julkalender blir bara mer och mer spännande. Idag på fredagen har vi lyssnat på avsnitt 19 så ni får väldigt gärna lyssna klart på kalendern hemma. Julkalendern öppnar upp för reflektion och diskussion om många olika frågor som hur universum skulle kunna förstöras och om man vill prata med sina kompisar om den man är kär i. Det är så roligt att höra allas tankar och idéer.

Vi har jobbat med arbetsmaterialet Språkskrinet. Flera elever har arbetat på ipad eller dator med både svenska, matte, engelska och historia. Vi hjälper varandra med både matten och engelskan, denna veckan har det varit mycket samarbete mellan eleverna då några är färdiga med sina egna planeringar och andra har en del kvar.

Åk 5-8

Terminens sista vecka har varit en vecka då vi ägnat oss åt att färdigställa de sista skoluppgifterna för i år. Prov i franska, test på epoken Medeltiden och diagnos i matematik har blandats med arbeten i keynote, där våra elever briljerat med sin goda förmåga att göra presentationer.

Mycket tid har också ägnats åt att läsa skönlitteratur, ibland med tillhörande bokprat. I engelskan har vi lyssnat på och diskuterat nyheter från året som gått. I moderna språk har vi har lärt oss hur man firar jul i respektive land, och på köpet fått större ordförråd. Fredagens julpyssel var efterlängtad, då alla kunde var med, eftersom ingen thaikurs låg på schemat.

Vecka 3

Idrott

Sanna och Amandas grupper har idrott på tisdag och torsdag.

Berits grupp och förskolan/förskoleklass/barnklubb har idrott på onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Ha nu ett underbart lov så ses vi igen onsdagen den 13 januari klockan 08.30. Dagen börjar med upprop 08.30 och slutar 10.00 för alla barn och elever. Därefter har pedagogerna inskrivningssamtal hela dagen. Rektor har informationsmöte med nya föräldrar mellan 09.00 och 10.00. Inskrivningssamtalstiderna hänger denna dag på anslagstavlan.

 

God Jul och Gott Nytt År!

 

Önskar personalen på Sanuk